SUA dă Ucrainei prima bombă ghidată cu precizie ce lovește la 130 km. Putin în alertă

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 26.09.2024 - 14:18
SUA dă Ucrainei prima bombă ghidată cu precizie ce lovește la 130 km - Foto: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
SUA dă Ucrainei prima bombă ghidată cu precizie ce lovește la 130 km - Foto: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

SUA dă Ucrainei prima bombă ghidată cu precizie ce lovește la 130 km. Putin în alertă. Președintele american Joe Biden a anunțat joi o asistență militară de peste 8 miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a ajuta Kievul „să câștige acest război” împotriva invadatorilor ruși.

SHARE

SUA dă Ucrainei prima bombă ghidată cu precizie ce lovește la 131 km. Putin în alertă. Președintele american Joe Biden a anunțat joi o asistență militară de peste 8 miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a ajuta Kievul „să câștige acest război” împotriva invadatorilor ruși.

Foarte important, ajutorul include primul transport de bombe ghidate de mare precizie numite Joint Standoff Weapon, cu o rază de acțiune de până la 81 de mile (130 km). Vectorul cu rază medie oferă Ucrainei o îmbunătățire majoră a armelor pe care le folosește pentru a lovi forțele ruse, permițându-le ucrainenilor să o facă la distanțe mai sigure.

SUA dă Ucrainei prima bombă ghidată cu precizie ce lovește la 130 km

Bomba, capabilă să lovească ținte cu mare precizie, urmează să fie aruncată din avioanele de luptă. Biden nu va anunța că Washingtonul va lăsa Ucraina să folosească rachete americane pentru a atinge ținte mai adânc în Rusia, a declarat un oficial american, citat de Reuters

Sprijinirea Ucrainei, pe care Rusia a invadat-o în februarie 2022, a fost o prioritate majoră a SUA, a spus Biden într-un comunicat.

Citește și: Joe Biden rămâne ”categoric” în cursa pentru președinția SUA, în pofida îndoielilor

„De aceea, astăzi, anunț o creștere a asistenței de securitate pentru Ucraina și o serie de acțiuni suplimentare pentru a ajuta Ucraina să câștige acest război”, a spus Biden, care își părăsește Casa Albă în ianuarie.

Citește și: Joe Biden: Statele Unite nu se vor implica în contraofensiva Israelului

Cea mai mare parte a noului ajutor, 5,5 miliarde de dolari, urmează să fie alocată înainte de luni, la sfârșitul anului fiscal al SUA, când autoritatea de finanțare urmează să expire. Alte 2,4 miliarde de dolari sunt în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate a Ucrainei, care permite administrației să cumpere arme pentru Ucraina de la companii, mai degrabă decât să le scoată din stocurile americane.

Acest lucru va oferi Ucrainei apărare aeriană suplimentară, sisteme aeriene fără pilot și muniție aer-sol, precum și va consolida baza industrială de apărare a Ucrainei și va sprijini cerințele sale de întreținere și susținere, a spus Biden.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te