Rusia pregătește invazia în Europa. Ce anunță mișcarea strategică a lui Putin la granița NATO

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.05.2025 - 14:41
Rusia pregătește invazia în Europa. Ce anunță mișcarea strategică a lui Putin la granița NATO - Foto: Profimedia images
Rusia pregătește invazia în Europa. Ce anunță mișcarea strategică a lui Putin la granița NATO - Foto: Profimedia images

Rusia pregătește invazia în Europa. Moscova lucrează la o extindere militară de durată în regiunea arctică. Imagini din satelit confirmate de oficiali NATO arată o activitate militară intensificată a Rusiei în apropierea graniței cu Finlanda, cel mai nou stat membru al Alianței.

SHARE

Rusia a început construirea unei baze militare chiar la granița cu Finlanda, potrivit unor imagini din satelit analizate de experți internaționali și confirmate de oficiali NATO.

Rusia pregătește invazia în Europa. Ce anunță mișcarea strategică a lui Putin la granița NATO

Acestea arată apariția de noi corturi, adăposturi pentru avioane, depozite și alte infrastructuri militare în apropierea unei frontiere de peste 1.300 de kilometri – devenită acum cea mai lungă linie de contact terestru a NATO cu Federația Rusă.

„Până în prezent, mișcările par a fi primele etape ale unei expansiuni mai mari, pe termen mai lung", notează The New York Times, care subliniază că nu este vorba de o mobilizare similară celei dinaintea invaziei din Ucraina, ci de o repoziționare strategică în regiunea Arctică.

Citește și: Serviciile secrete olandeze: Putin forțează alegerile în Europa până e gata de un nou război

Activitate intensificată în baze militare din nordul Rusiei

În baza aflată în reconstrucție, aproape de Murmansk, au fost observate renovări la adăposturile pentru avioane de luptă, zeci de corturi noi și vehicule militare. O altă bază de elicoptere, anterior nefolosită și acoperită de vegetație, este acum din nou activă.

Sursa foto: X/ @nexta_tv

Oficialii finlandezi nu consideră, cel puțin pentru moment, că acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare iminentă. Totuși, analiștii avertizează că aceste mișcări indică o schimbare strategică pe termen lung.

„Armata rusă a trecut printr-o extindere semnificativă a forțelor. După război, forța terestră va ajunge probabil mai mare decât înainte de 2022", a declarat Michael Kofman, expert la Carnegie Endowment for International Peace, adăugând că Rusia va prioritiza regiunile de frontieră cu NATO în reorganizarea districtelor sale militare.

Citește și: Putin analizează ce țară din Europa va ataca mai întâi. Ce informații are despre România?

Finlanda și SUA se pregătesc pentru scenarii arctice

În paralel, trupele finlandeze și americane au desfășurat exerciții comune în regiunea arctică, folosind schiuri, snowmobile și manevre de luptă în pădure, în pregătirea pentru eventuale scenarii de apărare în condiții extreme.

Finlanda a aderat oficial la NATO în urmă cu doi ani, consolidând prezența alianței în nordul Europei. În același timp, Suedia a urmat același traseu, accentuând percepția Moscovei asupra unei expansiuni NATO considerate ostile.

Citește și: Șeful spionilor ruși amenință Europa de Est și România: „Vor suferi primele într-un război cu NATO"

O nouă frontieră tensionată în Arctica

Granița ruso-finlandeză ar putea deveni în anii următori un punct fierbinte în contextul competiției tot mai evidente pentru controlul Arcticii, bogată în resurse și afectată de schimbările climatice.

Oficialii finlandezi estimează că numărul trupelor ruse din apropierea frontierei s-ar putea tripla în următorii cinci ani, odată cu o posibilă detensionare a conflictului din Ucraina.

Această evoluție întărește semnalele că Moscova se pregătește deja pentru confruntări strategice de durată cu NATO pe mai multe fronturi, inclusiv în zonele cele mai îndepărtate ale Europei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te