Originar din Africa, virusul West Nile s-a răspândit şi în Europa, Asia şi America de Nord. Virusul este transmis în principal prin înţepături de ţânţari şi poate duce la o boală neurologică fatală pentru oameni, deşi majoritatea celor infectaţi nu dezvoltă simptome.
Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că temperaturile mai blânde, rezultat al schimbărilor climatice, favorizează răspândirea bolilor infecţioase de acest tip.
Citește și: Valentina Pelinel nu exclude să îi ofere lui Cristi Borcea al zecelea copil: „Ar fi o binecuvântare”
„În lumina condiţiilor climatice favorabile din acest an - precipitaţii abundente... o toamnă lungă şi caldă, un număr ridicat de vectori virali pot fi observaţi în timpul toamnei”, au declarat reprezentanţii Rospotrebnadzor, agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor.
Virusul provoacă febra Nilului de Vest în aproximativ 20% din cazurile de infectare, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Virusul West Nile este înrudit cu virusurile Zika, dengue şi cel al febrei galbene.
Citește și: VIRAL Fotografia libertății: o fetiță afgană evacuată din Kabul, pe un aeroport din Belgia
Peste 80% dintre cazurile de febră a Nilului de Vest din Rusia sunt înregistrate în regiunea de sud-vest a ţării.
Nu există niciun vaccin pentru prevenirea acestei boli la oameni, însă un astfel de vaccin a fost creat pentru cai, conform OMS.