Rusia livrează Iranului un satelit sofisticat care poate fi folosit contra Israelului

DE Edi Neagu | Actualizat: 11.06.2021 - 22:37
Satelitul poate urmări bazele militare israeliene și americane din Orientul Mijlociu. Foto: spaceflight101.com

Satelitul oferit de Moscova ar putea monitoriza țintele din Israel vizate de Iran, apreciază analiștii militari. De asemenea, satelitul poate urmări și locurile din Irak unde sunt staționați militari americani. Așadar, e vorba de informații foarte prețioase.

SHARE

Rusia se pregăteşte să furnizeze Iranului un satelit avansat care îi va permite să urmărească potenţiale ţinte militare în Orientul Mijlociu, a relatat Washington Post, citat vineri de Reuters.

Este vorba de un satelit rusesc Kanopus-V, echipat cu o cameră de înaltă rezoluţie, ce ar putea fi lansat din Rusia în următoarele luni, potrivit cotidianului american.

Informaţia apare cu câteva zile înainte de întâlnirea de la Geneva dintre preşedinţii american Joe Biden şi rus Vladimir Putin şi în contextul în care Iranul şi SUA sunt angajate în convorbiri indirecte privind reluarea acordului nuclear din 2015 care vizează limitarea programului nuclear iranian în schimbul relaxării sancţiunilor economice.

CITEȘTE ȘI: Armand a aflat că nu există niciun contract între Primărie și Romprest. Vrea banii înapoi

Satelitul va permite "monitorizarea continuă a unor facilităţi începând cu rafinăriile de petrol din Golf şi bazele militare israeliene până la cazărmile irakiene unde sunt instalate trupe americane", a scris Washington Post joi, citând trei surse care au dorit să li se păstreze anonimatul, un fost şi un actual oficial american şi un înalt responsabil dintr-un guvern din Orientul Mijlociu.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Tentativă de asasinat a FSB în Ucraina, după „modelul Arad”, dejucată de Securitate

Cotidianul mai menţionează că, deşi Kanopus-V este comercializat pentru uz civil, lideri ai Gardienilor revoluţiei din Iran au făcut mai multe deplasări în Rusia începând din 2018 pentru a contribui la negocierea acordului, iar în această primăvară experţi ruşi au fost în Iran pentru a asista la instruirea personalului care ar urma să opereze satelitul, de la o facilitate nou construită lângă Karaj, la vest de Teheran.

Satelitul ar urma să fie dotat cu echipamente ruseşti, "inclusiv o cameră cu o rezoluţie de 1,2 m, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire semnificativă faţă de actualele capacităţi iraniene, deşi încă departe de nivelul la care au ajuns sateliţii spion americani".

În aprilie anul trecut, Gardienii revoluţiei au anunţat lansarea cu succes pe orbită a primului satelit militar al Iranului, ceea ce l-a determinat pe secretarul de stat american de atunci, Mike Pompeo, să ceară condamnarea Iranului, apreciind că a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, aminteşte Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te