Rusia își pregătește populația de un război nuclear. Al Treilea Război Mondial, tot mai aproape

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.09.2023 - 10:45
Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Rusia va organiza exerciții la nivel național la începutul lunii viitoare, potrivit unor noi rapoarte, pentru a se pregăti pentru "pericolul unor conflicte armate care implică puteri nucleare".

SHARE

Autoritățile ruse vor organiza exerciții pe scară largă în întreaga țară pe 3 octombrie din cauza "pericolului tot mai mare de conflicte armate, inclusiv cu puteri cu capacitate nucleară în apropierea granițelor Rusiei", a raportat joi canalul Telegram Baza, care este legat de serviciile de securitate rusești, citându-l pe șeful Serviciului federal de supraveghere a protecției drepturilor consumatorilor și a bunăstării umane din Rusia, sau Rospotrebnadzor.

Rusia își pregătește populația de un război nuclear. Al Treilea Război Mondial, tot mai aproape

Aceasta va fi prima dată când Moscova organizează astfel de exerciții, care își vor imagina că Rusia se află cel puțin parțial sub legea marțială și că până la 70% din facilitățile de locuit din țară au fost distruse, a relatat postul.

Exercițiile vor presupune, de asemenea, că mobilizarea generală s-a încheiat și că există posibilitatea unei contaminări radioactive, a relatat Baza.

Liderii și oficialii din întreaga societate rusă, "de la liderii apărării civile la șefii corporațiilor de stat", vor lua parte la exerciții, potrivit raportului. Cu toate acestea, regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, pe care Rusia le-a anexat în septembrie 2022, sunt exceptate de la exerciții, a adăugat Baza.

Citește și: Țara unde vei supraviețui dacă Putin declanșează apocalipsa nucleară. 5 miliarde de oameni vor muri

Exerciții similare, la scară mai mică, au avut deja loc în mai multe regiuni rusești, a adăugat publicația.

Putin a crescut amenințarea nucleară la cote alarmante

Tensiunile nucleare au crescut vertiginos de la începutul războiului la scară largă în Ucraina, conflict aflat acum în a 20-a lună. Rusia a făcut atât aluzie la posibila utilizare a armelor nucleare tactice, cât și a avertizat împotriva sugestiei ca războiul să se transforme în unul nuclear, în timp ce susținătorii occidentali ai Ucrainei au ezitat uneori în privința unei potențiale escaladări a conflictului istovitor prin ajutorul lor militar.

Citește și: Înalt diplomat rus: Trebuie să atacăm țările NATO cu arme nucleare. Suntem gata să distrugem Europa

Pe măsură ce trupele rusești au pătruns în Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a plasat forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în stare de alertă maximă.

Lavrov: „Riscurile unui conflict nuclear sunt acum considerabile"

Câteva luni mai târziu, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că riscurile unui conflict nuclear sunt acum "considerabile".

Oficiali ruși proeminenți, precum fostul președinte Dmitri Medvedev, și comentatori ai televiziunii ruse de stat au menționat frecvent perspectiva unui război nuclear. Unele gazde și invitați din mass-media de stat au sugerat că Moscova ar trebui să lanseze atacuri nucleare asupra țărilor, precum SUA și Marea Britanie, care sprijină efortul de război al Kievului.

"Ideea unui conflict nuclear, cândva de neconceput, a devenit un subiect de dezbatere", a declarat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, în septembrie 2022. "Acest lucru în sine este total inacceptabil".

Citește și: Putin pregătește Rusia pentru un război nuclear. Franța, Polonia, Marea Britanie, declarate „ținte”

În ianuarie 2023, oameni de știință de renume au declarat că lumea este "cel mai aproape de o catastrofă globală pe care a fost vreodată" și că este o "perioadă de pericol fără precedent".

În luna următoare, Putin a suspendat participarea Rusiei la tratatul de control al armelor nucleare New START și a sugerat că va relua testele nucleare dacă Washingtonul va face acest lucru primul.

Joe Biden: „Amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare tactice este reală”

În iunie 2023, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare tactice este "reală", deoarece Putin a anunțat desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus.

Cu toate acestea, mulți analiști occidentali rămân rezonabil de încrezători că Rusia nu va desfășura arme nucleare în cazul unei pierderi militare în Ucraina.

"Rusia a amenințat cu lovituri nucleare încă de la început", a declarat pentru Newsweek.com la începutul acestei luni generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, care a comandat anterior forțele armatei americane în Europa. "Le iau în serios pentru că Rusia are mii de arme nucleare și pentru că este clar că nu le pasă câți oameni nevinovați pot muri".

"Dar cred că își dau seama că armele lor nucleare sunt de fapt mai eficiente atunci când nu le folosesc. Ei văd cum ne autodepășim", a adăugat el.

Joi, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara secretă, aliată cu Rusia, va accelera "modernizarea armelor nucleare pentru a deține avantajul definitiv al descurajării strategice", în condițiile în care se profilează un "nou Război Rece" cu Washingtonul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te