Rusia și China pregătesc un război global. Pericol uriaș pentru România. Capcana rusofililor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.01.2024 - 16:31
Rusia și China pregătesc un război global. Pericol uriaș pentru România. Capcana rusofililor - Foto: Profimedia images

Rusia și China desfășoară mișcări simultane ce pregătesc terenul pentru un nou conflict global. Creșterea tensiunilor și evoluțiile conflictelor globale din ultimii ani au creat scenariul perfect pentru ca mulți analiști să ia în considerare un al Treilea Război Mondial.

SHARE

Sunt tot mai multe semnale că Rusia, Iranul și China desfășoară simultan mișcări strategice care ar putea trage întreaga lume într-un conflict major.

Rusia, Iran și China pregătesc un război global. Pericol uriaș pentru România. Capcana rusofililor

Semnale de alarmă în Regatul Unit, Estonia și Suedia. Chiar în primele săptămâni ale anului 2024, guvernele țărilor precum Estonia, Suedia și acum Regatul Unit își avertizează cetățenii asupra riscului iminent al unui război la scară largă.

Într-un nou avertisment, secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a încercat să contureze amenințările iminente cu care se confruntă întreaga comunitate internațională.

„În următorii cinci ani, ne-am putea confrunta cu multiple amenințări, inclusiv din partea Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord. Când privim la conflictele actuale din lume, ne întrebăm dacă acest număr va crește sau va scădea? Cred că știm cu toții răspunsul”, a avertizat secretarul britanic al apărării.

Citește și: Avertisment crunt: „Rusia, mai aproape de un război direct cu NATO decât își dau seama majoritatea”

Informații dezvăluite din sfera serviciilor de informații germane sugerează că Berlinul anticipează o nouă ofensivă a Rusiei, îndreptată către Ucraina.

Autoritățile germane lucrează la planuri de urgență pentru posibila înaintare a trupelor ruse dinspre Belarus către vest.

Citește și: NATO, gata de invazia Rusiei. Britanicii trimit 20.000 de militari, nave și avioane de război în UE

Potrivit analiștilor de securitate internațională citați de Daily Mail, suntem acum mai aproape de un Al Treilea Război Mondial decât în orice alt moment de la Criza Rachetelor din Cuba.

Cât timp avem să ne pregătim de război cu Rusia?

Occidentul are la dispoziție doi sau trei ani "în cel mai bun caz" pentru a restabili disuasiunea. Acest scenariu care pare să devină din ce în ce mai plauzibil în multe cancelarii europene a fost descris și de Polonia încă de anul trecut. Mai mult, polonezii deja au început să se pregătească pentru un posibil conflict armat cu Rusia.

Fabian Hoffmann, cercetător doctoral de la Oslo Nuclear Project a avertizat că Rusia este "mai aproape de război cu NATO decât își dau seama majoritatea oamenilor".

Citește și: Semnele că Putin pregătește războiul cu NATO. Declarațiile „în oglindă” ca înainte de 24 februarie

El a adăugat: "Mai degrabă decât să învingă NATO în mod cuprinzător într-un război terestru prelungit, similar cu ceea ce vedem în Ucraina, doctrina rusă sugerează că Rusia ar încerca să constrângă NATO să se supună, semnalând capacitatea de a provoca pagube din ce în ce mai mari."

Fabian Hoffmann spune că planul lui Putin ar include lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii civile critice din țările europene din NATO, la început.

"Mesajul pentru guvernele NATO: Nu veniți în sprijinul aliaților voștri din Europa de Est, dacă nu vreți să vă vedeți populația suferind."

Citește și: Revenirea lui Trump în fruntea SUA, "în mod clar o amenințare" pentru Europa, avertizează șeful BCE

Același lucru este împărtășit și de publicația Bild, care citează surse din cadrul serviciilor secrete germane ce informează că Rusia ar putea planifica un atac asupra Europei în iarna 2024 - 2025, în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, din 2024.

Potrivit unor documente secrete ale armatei germane indică faptul că NATO se pregătește pentru un posibil atac major al Rusiei în flancul estic al alianței.

Scenariul prezentat în document descrie evoluția conflictului dintre NATO și Rusia, culminând cu desfășurarea a sute de mii de trupe și posibilitatea izbucnirii războiului în vara anului 2025.

Scenariul se încheie la 30 de zile după „ziua X”. Documentul nu oferă detalii despre o posibilă oprire a Rusiei de către NATO.

Pericol uriaș pentru România. Capcana rusofililor

Planul lui Putin în Europa nu vizează toată Uniunea Europeană, ci doar flancul estic, resprectiv, România, Bulgaria, Polonia și țările Baltice.

Scenariul cel mai comod pentru Rusia ar fi atacarea unei țări „mai slabe” precum România sau țările baltice, întrucât un atac asupra Poloniei ar fi prea greu de dus pentru o armată rusă mult subrezită după 2 ani grei de război în Ucraina.

În cazul în care Ucraina pica, următoarea victimă a lui Putin va fi clar Republica Moldova. Putin își dorește „eliberarea” Moldovei de lideri politici incomozi care au viziuni europene și mai mult, Putin ar putea face joncțiunea dintre Odesa, teritoriul pe care liderul de la Kremlin a prosmis să-l anexeze în următoarea perioadă de la Ucraina, Transnistria, teriroriul ocupat de forțele pro-ruse din Moldova și restul Republicii.

Influența Rusiei „printre vecini”, un pericol pentru România

Astfel, Putin va ajunge într-un timp foarte scurt la porțile Dunării și de aici ar putea începe presiunile asupra României. Una dintre cele mai mari probleme ale României este chiar poziția geografică periculoasă după accentele putinste pe care le desfășoară vecinii noștri.

Practic, la est va fi Rusia, la nord va fi o Ucraină rusificată, la vest Ungaria și Austria, și Slovacia cu relații foarte strânse cu Rusia, Serbia, condusă de un regim apropiat Rusiei și Bulgaria, un stat prieten al României în condiții de pace, dar cu o conducere pro-putin care ar putea să nu mai fie atât de benefică țării noastre.

O altă mare problemă pentru România ar fi transformarea Mării Negre în „lac ruso-turcesc”. În cazul în care Ucraina va ceda în războiul cu Rusia, toată coasta Mării Negre de nord, inclusiv Portul Odesa și peninsula Crimeea, anexată încă din 2014 de Putin va trece sub jugul Federației Ruse. În contrapartidă se află Turcia, un stat important al NATO cu una dintre cele mai puternice armate din regiune cu care Rusia nu are de gând să complice relațiile, mai ales din pricina strâmtorii Dardanele care leagă Marea Egee cu Marea Marmara, frontiera naturală dintre continentul european și cel asiatic.

Planul Chinei pentru Taiwan

La capătul celălalt al planetei, China, o țară prietenă a Rusiei se pregătește pentru iminenta invazie a Taiwanului, alimentând speculații privind o posibilă invazie chineză în anii următori.

Incursiunile Chinei, în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în ultimii cinci ani i-au determinat pe unii oficiali și observatori militari din Marina și Forțele Aeriene ale SUA să prezică faptul că China va invada Taiwanul, în următorii câțiva ani.

Citește și: Alegerile prezindențiale din Taiwan deschid calea spre războiul cu China. Omul Beijingului a pierdut

Chiar în decursul anului trecul, China a efectuat nenumărate antrenamente și scenarii de lupta cu zeci de nave de război și avioane de vânătoare în apropiere sau în jurul Taiwanului. Mai mult, președintele Chinei Xi Jinping a declara la finele lui 2023 că în curând „chinezii in Taiwan” se vor unii cu „patria mamă”.

Citește și: China, pregătiri pentru al III-lea război mondial, contra SUA. Cu cine vrea Xi Jinping să se alieze?

„China va fi cu siguranță reunificată, iar toți chinezii de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legați de un simț comun al scopului și să împărtășească gloria reîntineririi națiunii chineze”, a declara Xi Jinping.

Citește și: China a înconjurat Taiwanul cu nave militare și 10 avioane de război. Ce acuză Beijingul?

Președintele chinez i-a transmis direct liderului de la Casa Albă că țara sa intenționează să preia controlul Taiwanului. Acest lucru ar putea duce la o confruntare directă între China și Statele Unite care a avertizat de nenumărate ori Beijingul să nu facă nicio mișcare în acest sens.

Coreea de Nord, „bâta” Chinei

Kim Jong Un și arsenalul nuclear nord-coreean adaugă la amenințările globale În același timp. Liderul nord-coreean Kim Jong Un dispune de un arsenal nuclear și pare determinat să amenințe dușmanii cu o posibilă „iarnă radioactivă”.

Coreea de Nord, un aliat ce vinde muniții și rachete Rusiei pentru a bombarda Ucraina, pare tot mai dispus să înceapă un război în peninsula coreană, iar în acest sens testează din ce în ce mai mult capacități de distrugere în masă și rachete nucleare, gata să fie folosite împotriva Coreei de Sud și posibil a americanilor care ar veni în ajutorul Seulului. 

Citește și: O țară, care deține arme nucleare, a început pregătirile de război. SUA sunt principala țintă

Dictatorul Kim Jong-Un a declarat clar că în acest moment țara sa se pregătește de război cu Coreea de Sud și SUA, motivând că aceste două state „dau dovadă de agresivitate” la adresa nord-coreenilor.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a cerut ţării sale să "accelereze pregătirile de război", inclusiv programul său de înarmare nucleară, din cauza "situaţiei politice şi militare grave" provocate, în opinia sa, de "manevrele de confruntare" ale SUA şi ale aliaţilor săi.

Citește și: Kim Jong-Un amenință cu un atac nuclear. SUA ripostează: "Va fi sfârșitul regimului nord-coreean"

Pe de altă parte, China folosește Coreea de Nord ca pe o „bâtă” cu care își dorește doborârea adversarilor din regiune, respectiv Coreea de Sud și Japonia, țări apropiate de SUA și foarte puternic dezvoltate și tehnologizate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te