China, pregătiri pentru al III-lea război mondial, contra SUA. Cu cine vrea Xi Jinping să se alieze? Xi Jinping se află într-o luptă internă, cu propria sa armată chineză, epurând comandanții superiori, pentru a o remodela.
El vrea generali pregătiți și dispuși să meargă la război. O invazie chineză undeva, precum cea prefigurată în Taiwan, ar putea trage SUA într-un al treilea război mondial, a spus un analist.
China, pregătiri pentru al III-lea război mondial, contra SUA
Liderul chinez „încearcă să obțină controlul asupra armatei și cred că se gândește că are nevoie de ofițeri care sunt pregătiți să lupte cu adevărat”, a declarat Gordon Chang, de la Institutul Gatestone, autorul cărții „China Is Going to War”.
„Există sentimentul că mulți dintre generalii Chinei nu vor să lupte”, conform lui Chang. „Și așa că avem într-adevăr o forță condusă de un corp de ofițeri care este ambivalent, în ceea ce privește mersul la război”.
De la preluarea puterii, în anul 2012, Xi a schimbat armata Chinei, prin tăierea profundă a personalului său, căutând să îmbunătățească cooperarea militaro-civilă și remodelând structura, printre alte reforme.
Citeşte şi: VIDEO China „amenință” cu rachete cu apă. Corupția în armată ucide visul expansiunii al lui Xi
Eforturile sale au atins un crescendo, la 29 decembrie 2023, când Xi a demis nouă ofițeri superiori dintr-o singură lovitură.
De atunci, rapoartele și informațiile americane au sugerat că deciziile au fost de a elimina corupția – un motiv adesea citat, atunci când oficialii chinezi sunt demiși brusc.
Cu toate acestea, pentru Chang, această teorie nu are sens. „Pentru că, dacă ar fi așa, toți ar fi concediați”, a spus el.
Chang crede că Xi îi epurează probabil pe ofițerii care sunt reticenţi să meargă la război.
Citeşte şi: Urarea lui Xi Jinping de Anul Nou: „Preluarea Taiwanului este inevitabilă. China va fi reunificată”
El l-a citat pe generalul forțelor aeriene chinezești, Liu Yazhou, care a avertizat împotriva unei invazii a Taiwanului și a primit o condamnare la moarte cu suspendare, în februarie 2022, potrivit agenției AsiaNews.
Business Insider a vorbit cu Joel Wuthnow, cercetător senior la Centrul pentru Studiul Afacerilor Militare Chineze, de la Universitatea Națională de Apărare din Washington, DC.
Wuthnow a afirmat că eliminarea corupției și pregătirea Chinei pentru război sunt obiective aliniate. „Deplasările indică faptul că Xi ar trebui să fie îngrijorat de calitatea oamenilor și a echipamentelor în care a investit în ultimul deceniu”, a spus el.
Citeşte şi: Comandantul unei unități de submarine nucleare este noul șef al Marinei Chinei. Ce are de gând Xi
Cei nouă comandanți înalți demişi au fost implicați în forța de rachete din China, care ar avea un rol crucial în orice campanie militară, a spus Wuthnow.
„Dacă acel echipament funcționează defectuos sau nu se pot baza pe el, cât de încrezători pot fi Xi și colegii săi că PLA va prevala?” întrebă Wuthnow.
Există şi factorul India, în disputa privind Himalaya, conflictul cronic cu Japonia, în Marea Chinei de Est, cel cu Filipine, în Marea Chinei de Sud, și Taiwanul, pe care China îl revendică drept propriul ei teritoriu.
Nu ştim nici unde, nici când
Incursiunile Chinei, în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în ultimii cinci ani i-au determinat pe unii oficiali și observatori militari din Marina și Forțele Aeriene ale SUA să prezică faptul că China va invada Taiwanul, în următorii câțiva ani.
Cu toate acestea, pentru Chang, este imposibil să se determine de unde ar putea veni debutul.
„Nu cred că putem spune „Oh, este Taiwan sau orice altceva””, a spus el, în ciuda faptului că insula ocupă cea mai mare atenție, în preocupările occidentale, cu privire la intențiile militare ale Chinei.
Războinic
El a remarcat că Xi a intensificat retorica războinică.
În discursul său de Anul Nou, Xi a spus că China „va fi cu siguranță reunificată, iar toți chinezii de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legați de un simț comun al scopului și să împărtășească gloria reîntineririi națiunii chineze”, conform traducerii oficiale a discursului său.
Xi a transmis mesajul acasă, într-o întâlnire recentă față în față cu Biden, conform NBC News. Rețeaua a spus că Xi i-a spus lui Biden, la Summitul APEC de la San Francisco, din noiembrie 2023, că China intenționează să preia controlul Taiwanului.
El a continuat astfel interacțiunile anterioare de acest fel, pe aceste linii de discurs. În noiembrie 2021, Xi îl avertizase pe Biden că administrația sa se joacă cu focul și l-a îndemnat pe Biden să nu încurajeze independența Taiwanului, numind un asemenea demers o alegere periculoasă.