Politico a relatat miercuri că discuțiile dintre SUA, UE și Rusia privind presiunile asupra Baku pentru a pune capăt blocadei de nouă luni asupra Karabahului au avut loc pe 17 septembrie la Istanbul.
Rusia confirmă că a purtat „discuții secrete” cu SUA și UE în ajunul războiului din Nagorno-Karabah
Două zile mai târziu, forțele din Azerbaidjan au lansat o ofensivă "antiteroristă" de două zile, declanșând dizolvarea Nagorno-Karabahului ca stat separatist nerecunoscut și un exod în masă al etnicilor armeni către Armenia.
"Anumite contacte privind Karabah au avut loc într-adevăr", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.
"Nu a fost exact așa cum a fost descris [în Politico Europe]. Există multe inexactități și greșeli în acest material", a adăugat Peskov, fără a da mai multe detalii.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a caracterizat întâlnirea drept un "schimb de opinii obișnuit" mai devreme miercuri.
Citește și: VIDEO Misiune ONU în Nagorno Karabah după 30 de ani. Trupele ruse vor fi nevoite să se retragă
"Nu a existat nimic secret în legătură cu această întâlnire", a declarat Zakharova reporterilor, precizând că Moscova a fost abordată de Washington și Bruxelles.
Ea a confirmat că Igor Khovayev, reprezentantul special al Ministerului de Externe pentru normalizarea dintre Armenia și Azerbaidjan, a fost trimisul Moscovei la discuții.
Citește și: Conflictul din Nagorno-Karabah s-a încheiat. 120.000 de armeni vor părăsi zona
Statele Unite l-au trimis pe Louis Bono, consilier principal pentru negocierile din Caucaz, în timp ce Uniunea Europeană l-a trimis pe reprezentantul său pentru regiune, Toivo Klaar, potrivit Politico .
Astfel de întâlniri au devenit rare în cele 19 luni de când Rusia a invadat Ucraina și a căzut sub sancțiuni occidentale și izolare diplomatică.