Rusia, cea mai mare victorie de la începutul războiului. Care e pericolul de moarte pentru Ucraina?

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.02.2024 - 16:04
Rusia, cea mai mare victorie de la începutul războiului. Care e pericolul de moarte pentru Ucraina? - Foto: Profimedia Images

Trupele ucrainene s-au retras din orașul Avdiivka, aflat pe linia frontului, pentru a evita să fie încercuite, a declarat sâmbătă noul șef militar Oleksandr Syrsky, oferindu-i Rusiei cea mai mare victorie simbolică după contraofensiva eșuată din vară a Kievului.

SHARE

Pericolul mortal pentru Ucraina îl reprezintă faptul că rămâne fără muniție pe front

"Pe baza situației operaționale care s-a dezvoltat în jurul Avdiivka, pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viața și sănătatea personalului militar, am decis să ne retragem unitățile din oraș și să trecem la apărare pe linii mai avantajoase", a scris Syrsky.

Citește și: VIDEO Iadul pe pământ în Avdivka. Ucrainenii rezistă încă sub 1.500 de atacuri de artilerie pe zi

Rusia încearcă de luni de zile să captureze Avdiivka. Este cea mai importantă victorie teritorială obținută de forțele rusești de când au cucerit orașul Bakhmut din estul țării, în mai anul trecut, și vine înaintea celei de-a doua aniversări a începutului invaziei.

Citește și: Producătorul unor dulciuri iubite în România, acuzat că sponsorizează terorismul. Ce face în Rusia?

"Soldații noștri și-au îndeplinit datoria militară cu demnitate, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unități militare rusești și au provocat pierderi semnificative inamicului."

"Viața militarilor are cea mai mare valoare. Vom întoarce Avdiivka oricum", a adăugat Syrsky.

Rusia, cea mai mare victorie de la începutul războiului. Care e pericolul de moarte pentru Ucraina?

Aceasta este prima decizie majoră a lui Syrsky de la numirea sa pe 8 februarie și a declarat că a fost luată pentru a păstra viețile soldaților și pentru a preveni încercuirea lor.

Ucraina se confruntă cu o presiune tot mai mare pe frontul de est din cauza lipsei de muniție, în condițiile în care un pachet de ajutor militar american de 60 de miliarde de dolari este blocat la Washington încă de anul trecut din cauza disputelor din Congres.

Generalul Oleksandr Tarnavsky, care comandă zona Avdiivka, a anunțat, de asemenea, retragerea Ucrainei.

Infanteriștii care ar fi făcut parte din Corpul 1 Armată au eliminat până seara devreme complexul de apărare Zenit Cheburashka de orice rezistență, punând capăt unor săptămâni de asalturi sângeroase împotriva unui bastion ucrainean de tranșee și fortificații de la periferia sud-vestică a orașului.

Atât presa rusă, cât și cea ucraineană au relatat că trupele ucrainene au evacuat formidabila rețea de fortificații construită pentru prima dată în 2014 la Kiev în urma primei invazii a Kremlinului în Ucraina și îmbunătățită de atunci.

Trupele ucrainene au fost nevoite să lupte pentru a ieși dintr-o încercuire aproape totală în încercarea de a ajunge la liniile prietene și au fost nevoite să abandoneze răniți care au suferit pierderi în timp ce se retrăgeau, au declarat rapoartele ambelor părți.

Bătălia pentru centrul industrial, situat la mai puțin de 10 kilometri (șase mile) la nord de orașul Donețk, controlat de Rusia, a fost una dintre cele mai sângeroase din cei doi ani de război.

Mulți o compară cu bătălia pentru Bakhmut, în care au fost uciși zeci de mii de soldați.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te