Rusia atacă aerodromuri în Ucraina cu bombe cu dispersie. F-16, păstrate în România și Polonia?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.06.2024 - 18:55
Rusia atacă aerodromuri în Ucraina cu bombe cu dispersie. F-16, păstrate în România și Polonia? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia atacă aerodromuri în Ucraina cu bombe cu dispersie. F-16, păstrate în România și Polonia? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia atacă aerodromuri în Ucraina cu bombe cu dispersie. F-16, păstrate în România și Polonia? Rusia a lansat din nou un atac la distanță asupra Ucrainei, țintind în special aerodromurile, pentru a le face impracticabile până sosesc avioanele F-16.

SHARE

Rusia atacă aerodromuri în Ucraina cu bombe cu dispersie. F-16, păstrate în România și Polonia?

Conform Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, rușii au tras patru rachete de croazieră Kh-101 de pe avioanele strategice Tu-95MS, un Kh-47 "Kinzhal" și o rachetă balistică Iskander, și au atacat cu 24 de drone Shahed, urmărind în special să lovească aerodromurile.

Toate au fost doborâte totul în afară de racheta Iskander.

S-a constatat că racheta Kh-101 avea focoase cu dispersie și locuitorii din Vasilkov, Glevaha și din satele din jur au fost avertizațo să nu se apropie de astfel de muniție, ce poate detona mai târziu.

Rusia atacă aerodromuri în Ucraina cu bombe cu dispersie. F-16, păstrate în România și Polonia?

Munițiile cu fragmentare sunt concepute pentru a distruge echipamentele ușoare în zone deschise.

Defense Express notează că primul caz de utilizare a Kh-101 cu muniție cu dispersie a fost înregistrat în noaptea de 7 iunie. Rutele de zbor ale rachetelor au indicat ca țintă  aerodromul din Starokostiantiniv.

Atacul prezent a avut ca ținte aerodromul din Vasilkiv.

„Este destul de logic. Submunițiile de grup sunt eficiente împotriva aeronavelor și echipamentelor aerodromului în zone deschise”, notează Defense Express.

Trupele ruse au atacat și aerodromul Mirgorod, unde surse rusești susțin că au fost distruse un avion de luptă de antrenament Su-27UB. În apropiere se aflau MiG-29, recent mutate de pe aerodromul Dnepropetrovsk.

De când s-a anunțat că sosirea avioanelor F-16 în Ucraina este iminentă, rușii au atacat cu predilecție aerodromurile pentru a nu putea fi folosite de avioanele F-16, ce au nevoie de piste amenajate.

Ucraina a anunțat că multe dintre avioanele F-16 vor fi ținute în siguranță la bazele NATO din țările vecine, intrând în Ucraina doar cele ce primesc misiuni de luptă.

Canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar anunța din surse proprii neverificabile că avioanele F-16 ar fi deja în România.

„Întrebarea este cât de departe sunt pregătite țările occidentale să se implice într-un război cu Kremlinul”, scria publicația ucraineană Defense Express.

Citește și: Rusia acuză că avioanele F-16 pentru Ucraina sunt, deja, în România. Care sunt rutele de atac?

Dacă se ține cont de factorul geografic, doar România și Polonia ar putea ține în siguranță și aproape de front avioanele F-16. Însă Putin a avertizat că bazele ce vor găzdui avioanele americane de luptă ce vor fi folosite împotriva Rusiei vor deveni ținte legitime, nu neapărat ale unor atacuri directe, cât și unor „acțiuni asimetrice”.

Ucraina toacă antiaeriana rușilor în „ajunul” sosirii avioanelor F-16


Este a doua oară în câteva zile când Forțele Armate ale Ucrainei lovesc pozițiile inamice de apărare aeriană în Crimeea, potrivit Defense Express.

În seara de 11 spre 12 iunie, sisteme antiaeriene S-300 și S-400  au fost lovite lângă Belbek, iar un alt sistem de apărare aeriană S-400 a fost lovit în apropiere de Sevastopol.

Citește și: NATO blochează rutele maritime în regiunea Kaliningrad a Rusiei cu 50 de nave de luptă și 85 avioane

Este al doilea atac major al Forțelor de Apărare ale Ucrainei împotriva pozițiilor de apărare aeriană ale forțelor de ocupație ruse din Crimeea în această săptămână, primul fiind în noaptea de 10 iunie, când s-a raportat că trei sistemele de rachete antiaeriene S-300 și S-400 au fost lovite și radarele distruse.

Deși Statul Major General nu dezvăluie armele folosite pentru a lovi sistemele de apărare aeriană rusești, cel mai probabil este vorba de rachetele balistice americane ATACMS.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te