În ianuarie, Partidul Comunist din Rusia a propus moțiunea de a face apel la președintele Vladimir Putin să ia în considerare recunoașterea celor două regiuni separatiste.
După mai multe runde de discuții, propunerea a fost prezentată parlamentarilor, cu 351 de voturi pentru, 16 împotrivă și o abținere.
Viacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a spus că problema recunoașterii este condusă de necesitatea asigurării securității cetățenilor ruși care locuiesc în Donețk și Lugansk.
Comentând inițiativa Dumei de Stat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia rămâne angajată față de Acordul de la Minsk și sprijină punerea în aplicare a acordului „cât mai curând posibil”.
Pentru Ucraina, ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a spus că recunoașterea Donețkului și Luhanskului ar însemna sfârșitul Acordului de la Minsk „cu toate consecințele aferente”.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că republicile autoproclamate și-au abandonat oferta de a se separa de Ucraina în temeiul Acordului de la Minsk.
Dacă rușii din Donbass vor fi răniți sau uciși, Moscova „va răspunde”
Rusia nu va invada Ucraina, cu excepția cazului în care regimul de la Kiev recurge la provocări care ar răni cetățenii ruși, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Chijov, într-un interviu pentru The Guardian.
„Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocați să facem asta”, a spus el. „Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiți surprinși dacă vom contraataca. Sau, dacă încep să ucidă flagrant cetăţeni ruşi oriunde – în Donbass sau oriunde”.
Citește și
Putin schimbă tonul: Rusia, pregătită să continue negocierile, dar în estul Ucrainei e „genocid”
Rusia nu renunță la război: Ucraina raportează un atac cibernetic asupra Ministerului Apărării
„Ceea ce vreau să spun prin provocare este că ei pot organiza un incident împotriva autoproclamatelor republici Donbass, atacându-le cu toate forțele, obligând astfel Rusia să reacționeze pentru a evita catastrofa umanitară la granițele sale”, a adăugat el.
Este exact scenariul pe care serviciile de informații occidentale l-au prezentat ca posibil motiv pentru Moscova de a invada Ucraina.
Rebelii susținuți de Moscova au susținut în repetate rânduri că Guvernul de la Kiev pregătește o ofensivă împotriva lor.
Kievul consideră că recunoașterea DPR și LPR de către Moscova, e o „ieșire de facto” din Acordul Minsk-2
Ucraina va lua în considerare că aprobarea unui apel adresat președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște Republicile Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) de către Duma de Stat rusă va fi practic o ieșire a Moscovei din Acordurile de la Minsk pe care le-a semnat în calitate de mediator, a declarat marți ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba.
„În ceea ce privește recunoașterea LPR și DPR de către Duma rusă, aș dori să reiterez poziția invariabilă a Ucrainei: în acest caz, Rusia va părăsi de facto și de jure Acordurile de la Minsk cu toate consecințele colaterale”, a spus el.
Diplomatul ucrainean a menționat că Ucraina și-a informat partenerii despre această poziție.
Președintele rus insistă cu „genocidul” în Donbass
Putin şi-a exprimat în mod special nemulţumirea faţă de situaţia din cele două republici separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, unde în opinia sa are loc un „genocid” şi a insistat ca acest conflict să fie soluţionat în cadrul procesului de pace prevăzut de Acordurile de Minsk.
Moscova acuză Kievul că nu respectă Acordurile de la Minsk prin refuzul adoptării unei reforme constituţionale care să acorde un statut special Donbassului şi de asemenea prin refuzul de a discuta direct cu cele două entități separatiste.