Rusia anunță „o serie” de exerciții militare. SUA și aliații: „Dacă Putin vrea război, fie”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.01.2022 - 21:53
SUA și aliații: „Dacă Putin vrea război, fie”/ foto: tass

Întâlnirea programată pentru 21 ianuarie între ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, Antony Blinken, implică „doar discuții” despre garanțiile de securitate cerute de Rusia și este clar nicio parte nu-și va schimba poziția declarată.

SHARE

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi, înainte de întâlnirea Blinken-Lavrov, de care depinde calea soluționării crizei ucrainene, că a programat în ianuarie și februarie „o serie de exerciții militare în toate domeniile de responsabilitate” pentru Marina Rusă.

Exercițiile militare vor avea loc în apele mărilor adiacente teritoriului rus, precum și în „zone importante din punct de vedere operațional din Oceanul Mondial”, a precizat Ministerul într-un comunicat.

„Se vor desfășura exerciții separate în apele Mării Mediterane, în MareaNordică, Ohotsk, în partea de nord-est a Oceanului Atlantic și în Oceanul Pacific”, se arată în comunicat.

Citește și

SUA: Rusia face exerciții cu 13.000 de miltari în Belarus. Trebuie observatori internaționali

Secretarul de stat al SUA dă asigurări că Rusia nu dispune de „forţa” Occidentului unit

 

Peste 140 de nave de război și nave de sprijin, peste 60 de aeronave, 1.000 de unități de echipament militar, aproximativ 10.000 de militari vor fi implicați în exerciții, se precizează.

Ministerul a reamintit, de asemenea, că în prezent, patru nave de război rusești participă la exercițiul militar comun CHIRU-2Q22 cu China și Iran în Golful Oman și spațiul aerian de deasupra acestuia.

După încheierea CHIRU-2Q22, navele de război rusești se vor alătura restului flotei pentru a participa la exercițiile navale unilaterale rusești.

SUA și aliații vor răspunde rapid la orice mutare militară rusă în Ucraina

Tot cu o zi înainte de întâlnirea cu omologul său rus, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat Moscova că orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea costuri grave pentru Rusia.

Blinken a subliniat că SUA și aliații săi doresc o soluție diplomatică, dar sunt, de asemenea, gata să răspundă dacă Rusia preferă agresiunea militară.

„Dacă forțele militare ruse trec peste granița cu Ucraina și comit noi acte de agresiune împotriva Ucrainei, aceasta va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri”, a declarat joi Blinken într-o conferință de presă la Berlin. 

Blinken s-a întâlnit cu omologii săi germani, francezi și britanici la Berlin pentru a discuta despre cele mai recente evoluții și pentru a stabili o abordare unitară față de Rusia, pe fondul temerilor tot mai mari că un atac rusesc împotriva Ucrainei ar putea fi iminent.

În urma întâlnirii, Blinken a spus că SUA și aliații săi împărtășesc aceleași obiective și își continuă eforturile diplomatice pentru a preveni o nouă invazie rusă sau destabilizarea Ucrainei.

„În întâlnirea mea de vineri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, voi putea prezenta o viziune comună, o preferință comună din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri europeni pentru găsirea unei soluții diplomatice, calea de urmat pentru a detensiona acest conflict”, a declarat Blinken.

Acesta a reiterat că SUA și aliații săi sunt gata să discute despre preocupările de securitate ale Rusiei, iar întâlnirea de vineri de la Geneva va clarifica dacă Kremlinul dorește calea dialogului sau a conflictului.

„În cele din urmă, asta depinde de președintele rus, Vladimir Putin. El trebuie să decidă ce curs vrea să urmeze. Am precizat foarte clar ce curs preferăm. De asemenea, am arătat foarte clar ce suntem pregătiți să facem dacă va merge pe cealaltă cale”, a menționat el.

Se pare că Rusia vrea război

Rusia se teme că amenințările SUA împotriva Moscovei ar putea declanșa un nou război în interiorul Ucrainei, potrivit Kremlinului.

Amenințările Statelor Unite împotriva Rusiei pot insufla false speranțe unor oficiali ucraineni și îi pot tenta să reaprindă un război civil în țară, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

„Toate aceste declarații pot duce la o destabilizare, deoarece unele capete fierbinți din conducerea ucraineană pot dezvolta iluzia că pot încerca să repornească războiul civil în țara lor sau să încerce să rezolve problema sud-estului folosind forța”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Moscova nu va admite nicio amenințare asupra teritoriilor din sud-estul Ucrainei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te