Rusia amenință Ucraina să nu atace Transnistria. Rogozin: Ar fi o catastrofă de proporții în Europa

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.02.2023 - 12:08
Rusia amenință Ucraina să nu atace Transnistria. Rogozin: Ar fi o catastrofă de proporții în Europa - FOTO: Profimedia Images

Rusia amenință Ucraina să nu atace Transnistria. Fostul reprezentant Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin amenință Europa cu o "catastrofă de proporții" dacă Ucraina ar ataca Transnistria pentru a pune mâna pe depozitul de muniții sovietice de la Cobasna.

SHARE

Dmitri Rogozin, susține că o eventuală tentativă a Ucrainei de a intra în Transnistria, în speță la depozitele de muniții de la Cobasna, s-ar putea solda „cu o catastrofă colosală la nivel european".

Rusia amenință Ucraina să nu atace Transnistria. Rogozin: Ar fi o catastrofă de proporții în Europa

„Nu mă îndoiesc că va fi o reacție maximal de dură. Și armata ucraineană nu va reuși să acapareze depozitul de muniții de la Cobasna.

Acest lucru va duce la o catastrofă colosală din simplul motiv că acolo sunt păstrate muniții învechite, depozite ale armatei sovietice.

Citește și: A fost redeschisă ancheta asupra prezidențialelor 2009. Generali acuzați că l-au ajutat pe Băsescu

Orice implicare din exterior poate duce la... nu știu. Va avea de suferit întreaga regiune, nu doar sudul Transnistriei, ci și regiunea Odesa și o parte din R. Moldova. Ar fi o catastrofă, dacă nu de proporții universale, atunci cel puțin de proporții europene”, a anticipat Rogozin într-un interviu pentru Ukraina.RU.

Rogozin a adăugat că Transnistria ar avea o armată foarte bine pregătită și echipată, așa că o eventuală invazie a Ucrainei ar provoca o baie de sânge.

Citește și: Stocurile de rezerviști ale Rusiei pentru prima linie, limitate. Urmează tinerii neexeperimentați

„E adevărat că le lipsește (armatei transnistrene) armamentul pe care îl are acum Ucraina, dar au tehnică militară grea și muniții. Așa că nu vor fi o pradă ușoară. Va fi un masacru de proporții colosale, dacă acolo se vor băga banderoviștii”, a amenințat Rogozin.

Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă moldovenească Transnistria după o operațiune sub steag fals.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Moscova la începutul acestei luni că plănuiește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul și a atrage Transnistria în războiul său.

Deputat moldovean: Ucraina are dreptul să prevină un atac al rușilor dinspre Transnistria

Ucraina are tot dreptul să ia în considerare, în special, scenariul militar de prevenire a unui atac de pe teritoriul Republicii Moldova", a declarat Oazu Nanțoi, deputat al partidului de guvernământ din Moldova "Acțiune și Solidaritate".

Într-un interviu acordat "Pravda Europeană", Nanțoi a subliniat că Ucraina consideră acum Transnistria ca fiind un „pericol minor, dar real”.

"Războiul este un lucru sângeros, crud și imprevizibil. Deci există riscul ca Ucraina să fie înjunghiată pe la spate dinspre Transnistria, adică de pe teritoriul Republicii Moldova. Ucraina trebuie să păstreze unități militare în această regiune", a declarat Nanțoi.

Potrivit acestuia, amenințarea unui atac al forțelor rusești asupra Ucrainei de pe teritoriul Republicii Moldova nu este o prioritate, dar totuși neplăcută. Așadar, Kievul are propria logică în acest caz".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te