Rusia: „Acordăm o atenție specială bazelor militare turcești din Azerbaidjan”

DE Adina Mutăr | 19.06.2021 - 17:04
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar (stg) și ministrul Apărării din Azerbaidjan, Zakir Hasanov/Foto: Middle East Monitor

Desfășurarea facilităților militare NATO lângă granițele Rusiei este un motiv de „atenție specială”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

SHARE

„Desfășurarea facilităților militare ale țărilor NATO în apropierea granițelor Rusiei este un motiv pentru o atenție specială și vom face pașii necesari pentru a ne asigura securitatea", a declarat Dmitri Peskov, comentând rapoartele conform cărora Turcia ar putea stabili baze militare în Azerbaidjan.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a refuzat să comenteze „zvonuri”.


Semnarea „Declarației de la Șușa” privind relațiile de alianță între Republica Turcia și Republica Azerbaidjan a dus relațiile dintre cele două țări la un nou nivel, de alianță.

Declarația stabilește o foaie de parcurs pentru viitorul relațiilor dintre cele două „state frățești” într-o varietate de domenii, de la energie, transporturi, tehnologii ale industriei de apărare și militare până la relațiile economice și umanitare.

Șușa este critică din punct de vedere strategic: oricine controlează Șușa, are controlul asupra Karabah.

Președintele Ilham Aliev a atras atenția asupra cuvântului „alianță”, care, a subliniat el, ajută la o mai bună apreciere a importanței acestei declarații.

În relațiile internaționale, o „alianță” este un acord formal de apărare încheiat între două sau mai multe state în caz de război.

Citește și

Accident aviatic în Siberia, nouă morți. Avionul bimotor L-410 transporta parașutiști

Alegerile generale din Rusia vor dura trei zile. Oficial, din cauza COVID

 

Astfel de acorduri sunt de natură defensivă și impun statelor aliate responsabilitatea de a-și uni forțele atunci când unul dintre acestea este atacat de un stat terț sau de o coaliție.

Această problemă este explicată în Declarația Șușa după cum urmează:

„În cazul în care independența, suveranitatea, integritatea teritorială, securitatea națională sau imunitatea frontierelor recunoscute la nivel internațional ale uneia dintre părți sunt amenințate sau atacate de către un stat terț sau grup de state, cele două părți vor au lua inițiative comune care sunt în conformitate cu Carta Națiunilor Unite pentru a preveni această amenințare sau atac și își vor oferi reciproc ajutorul necesar.”

Domeniul de aplicare și forma acestui ajutor vor fi stabilite în cadrul reuniunilor bilaterale, în care „se vor lua decizii pentru a răspunde nevoilor de apărare, astfel încât să poată fi luate în mod corespunzător măsuri comune, iar părțile să se asigure că unitățile operaționale și administrative ale forțelor armate vor lucra în o manieră coordonată.”

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale relațiilor bilaterale ale celor două state este creșterea cooperării în domeniul tehnologiilor industriei de Apărare.

În această privință, președintele Erdogan a declarat: „Va fi construită o fabrică pentru producerea, împreună, de tehnologie militară în Azerbaidjan”.

Azerbaidjanul, care este un stat care importă tehnologie militară, va fi transformat într-un centru de producție.

Declarația anterioară a președintelui Aliev conform căreia „Azerbaidjanul va crea o versiune mai mică a armatei turcești” a devenit oficială odată cu semnarea declarației.

Părțile au fost de acord să continue să lucreze împreună pentru a restructura și moderniza forțele lor armate pentru a răspunde cerințelor actuale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te