Rusia a blocat semnalul GPS, în avionul ministrului Apărării britanic, Grant Shapps

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.03.2024 - 18:27
Rusia a blocat semnalul GPS, în avionul ministrului Apărării britanic, Grant Shapps - Foto: Profimedia Images
Rusia a blocat semnalul GPS, în avionul ministrului Apărării britanic, Grant Shapps - Foto: Profimedia Images

Rusia a blocat semnalul GPS, în avionul ministrului Apărării britanic, Grant Shapps. Rusia a blocat semnalul, în avionul ministrului Apărării britanic, a declarat o sursă guvernamentală.

SHARE

Rusia a blocat semnalul GPS, în avionul ministrului Apărării britanic, Grant Shapps. Rusia a blocat semnalul, în avionul ministrului Apărării britanic, a declarat o sursă guvernamentală familiară cu subiectul.

Se crede că Rusia a blocat semnalul satelitului, pe o aeronavă folosită de ministrul Apărării al Marii Britanii, Grant Shapps, când zbura din Polonia, înapoi, în Marea Britanie, au declarat o sursă guvernamentală și jurnaliştii care călătoresc cu el, relatează Reuters.

Rusia a blocat semnalul GPS, în avionul ministrului Apărării britanic, Grant Shapps

Ministerul Apărării (MOD) nu a comentat imediat. Potrivit sursei și jurnaliștilor, semnalul GPS a fost interferat timp de aproximativ 30 de minute, în timp ce avionul a zburat aproape de exclava baltică a Rusiei, Kaliningrad.

Telefoanele mobile nu se mai puteau conecta la Internet, iar aeronava a fost nevoită să folosească metode alternative, pentru a-și determina locația, au spus aceștia, conform The Guardian.

În ceea ce a fost numit "un act de război electronic sălbatic şi iresponsabil”, s-a spus că semnalul GPS al avionului a fost interferat timp de o jumătate de oră.

Citeşte şi: Putin pregătește invazia unei țări NATO: Belarusul a primit ordinul să atace în Vilnius. Lecția Kiev

Atacul a lăsat telefoanele în imposibilitatea de a se conecta la WiFi-ul avionului, iar aparatul de zbor a fost obligat să folosească alte mijloace de navigație disponibile piloților, a informat The Times.

Secretarul Apărării se afla la bordul unui avion RAF Dassault 900LX Falcon, numit Envoy. Nu este clar dacă Shapps însuși ar fi fost vizat în mod deliberat, deși traseul lui de zbor era vizibil pentru urmăritori.

Grant Shapps a fost asigurat că atacul nu a amenințat siguranța avionului. O altă sursă a spus că nu este neobișnuit ca un astfel de bruiaj să aibă loc în apropierea Enclavei Kaliningrad.

Citeşte şi: Umbra războiului. Va avea Rusia îndrăzneala să atace Europa? De ce nu este imposibil

Nu este prima dată când avioanele britanice se confruntă cu un posibil bruiaj din partea Rusiei. În anul 2021, se credea că avioanele care zburau și ieșeau din RAF Akrotiri, spre Cipru, au avut semnalele GPS blocate de Moscova.

Foto: Profimedia Images

Se crede că aeronavele afectate ar fi fost avioane de luptă F-35 și Typhoon, avioane de transport A400M și avioane de trupe Voyager. Nu au fost raportate incidente grave, la momentul respectiv, dar s-a considerat că semnalul venea de pe teritoriul sirian, unde Rusia e prezentă.

Puzderie de bruiaje

Polonia și o serie de națiuni din regiunea baltică au raportat de asemenea niveluri de interferență GPS în ultimele luni.

Institutul pentru Studiul Războiului, care monitorizează războiul din Ucraina, a spus în ianuarie că zonele din nordul și estul Poloniei, pe 10 ianuarie și 16 ianuarie, au fost în aceeaşi situaţie, conform The Independent.

Zonele din sudul Mării Baltice au avut ceva similar pe 25 decembrie și 27 decembrie, anul trecut.

Odată cu o utilizarea sporită a dronelor, atât din Rusia, cât și din Ucraina, în timpul invaziei lui Putin, războiul electronic, cum ar fi bruiajul, a căpătat o importanță crescută.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te