Românii care merg pe drumurile dintr-o țară europeană riscă amenzi de 726€. Și bicicliștii, vizați

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.08.2023 - 21:42
Polițiștii te pot amenda dacă încalci această regulă -Foto: bmi.gv.at / Gerd Pachauer (imagine cu rol ilustrativ)

Amenzi de până la 726 de euro pentru încălcarea unei reguli simple. Mulți șoferi nu știu acest lucru. Până și bicicliștii pot fi sancționați. Mulți nu știu despre această interdicție, iar românii o încalcă din reflex.

SHARE

Mulți șoferi, inclusiv români, nu știu despre această interdicție sau o încalcă în mod deliberat. Astfel, se trezesc cu amenzi de peste 700 de euro pentru încălcarea acestei reguli. 

Se întâmplă în Austria. Nici măcar bicicliștii nu sunt iertați. 

Amenzi de 726 de euro pentru românii care încalcă această regulă de circulație în Austria

Conform codului rutier din această țară, claxoanele sunt, în general, interzise. Încălcarea acestei prevederi poate duce la amenzi usturătoare.

Citește și: Aveți grijă la amenzile pe care le primiți în Austria. Român trimis în judecată pentru 110 €

„Conform Legii privind circulația rutieră, claxoanele pot fi acționate doar atunci când siguranța rutieră o impune. În special în fața școlilor, a spitalelor și pe timp de noapte, claxoanele nu trebuie să fie acționate mai mult decât este necesar.”, a spus avocatul ÖAMTC, Martin Hoffer pentru krone.at.

Există chiar și o interdicție clară de claxonare. Aceasta se aplică în anumite zone din motive de protecție împotriva zgomotului și este indicată printr-un semn corespunzător. „Conform unei prevederi, claxonul poate fi folosit în aceste zone dacă niciun alt mijloc nu ar fi suficient pentru a proteja persoanele de pericol”. 

”Dacă, de exemplu, o frânare de urgență ar fi suficientă pentru a preveni un accident, claxonul nu trebuie să fie efectiv acționat”, mai explică expertul. Cu toate acestea, realitatea arată că nerespectarea interdicției de claxonare este rareori sau aproape niciodată sancționată.

Bicicliștii pot fi amendați

Deoarece bicicletele sunt considerate vehicule în conformitate cu Legea privind circulația rutieră, interdicția de a claxona se aplică și bicicliștilor.

 În consecință, mica sonerie poate fi acționată doar în caz de pericol iminent. „Cu toate acestea, mulți bicicliști văd acel clopoțel ca pe o modalitate de a „elibera drumul”. Aceasta este, de asemenea, o infracțiune care se pedepsește: Sunetul neautorizat poate costa până la 726 de euro – cum este și claxonatul atunci când conduceți o mașină”, avertizează avocatul.

Citește și: Români umiliți în Viena: Puși să dea jos toate bagajele din mașină și duși la cântar. Nicio amendă

Claxonatul este interzis și pentru vehiculele feroviare. „Sunetul este permis pentru a anunța plecarea din stație. În rest, însă, tramvaiele au voie să sune doar dacă siguranța rutieră o cere„, a spus avocatul.

Claxonatul este un caz special, de exemplu, la nunți. „În sine, claxonatul este interzis în astfel de cazuri. Cu toate acestea, se pare că nu a existat niciodată un caz în care polițiștii să oprească o petrecere de nuntă și să le ceară tinerilor căsătoriți să plătească. Cel puțin până acum, nu a ajuns la noi nicio plângere”, a mai spus expertul.

Deși participanții la trafic sunt îndemnați să acționeze cu precauție, Hoffer recomandă: „În cazul în care apare o situație riscantă, este bineînțeles mai bine să claxonezi fără permisiune decât să riști un accident.”, scrie ziarulromanesc.at.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te