România, una din ţările cele mai afectate de scurgerea radioactivă de ruteniu. Rusia neagă din nou

DE Octavia Constantinescu | 31.07.2019 - 23:58

O uzină de retratare a combustibilului folosit în regiunea Uralilor, Rusia, este cea mai probabilă sursă de eliberare a izotopului ruteniu-106 detectat în Europa în 2017, România fiind una din ţările cele mai expuse, potrivit unui studiu, citat de World Nuclear News.

SHARE

De pe harta publicată pe site-ul http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Study-points-to-Mayak-as-source-of-ruthenium-relea, se observă desfășurarea norului desupra României.

Cu toate acestea, nu a fost raportat niciun incident la uzina Mayak, de unde se bănuia că a avut loc un incident sau la orice altă instalație nucleară rusă, iar compania nucleară de stat Rosatom  nu a comunicat nimic în acest sens.

Miercuri, după publicarea unui studiu, în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA, la 26 iulie, care numea uzina Mayak responsabilă de accidentul nedeclarat, Rosatom a negat din nou că ar avea vreo vină.

„Susținem că nu au existat evenimente raportabile la niciun fel de fabrici sau instalații operate de Rosatom. Atât Autoritatea de Reglementare Națională, cât și experții dintr-o anchetă internațională independentă, au inspectat instalația Mayak în 2017 și nu au găsit nimic care să sugereze că izotopul de ruteniu-106 provine din acest loc și nici nu au găsit urme ale unui presupus accident și nici nu au găsit dovezi privind expunerea personalului local la niveluri crescute de radioactivitate.

Dacă ar fi avut loc o eliberare accidentală, sistemele de control și monitorizare automatizate ale instalației ar fi înregistrat radioactivitate de mii de ori mai mare decât ceea ce a fost înregistrat de fapt.

Astfel de niveluri ar fi declanșat alarme la uzină pentru a evacua personalul și rezidenții din zona înconjurătoare. Dacă personalul ar fi fost expus la atâta radiație, ruteniul-106 ar fi fost detectabil.

Cu toate acestea, 250 dintre angajații din șantierul Mayak, inclusiv cei care lucrează în uzina sa de radiochimie , au fost verificați de un laborator independent și s-a constatat că niciunul nu are urme de expunere în exces”.  

Însă, în noiembrie 2017, agenția rusă de meteorologie Rosgidromet a recunoscut  că o concentrație „extrem de ridicată” de ruteniu-106 a fost detectată la sfârșitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei. 

„Izotopul Ru-106 a fost detectat de stațiile de observare din Argaiash și Novogorny” între 25 septembrie și 1 octombrie, preciza Rosgidromet, într-un comunicat.

Rată cea mai ridicată a fost înregistrată la stația Argaiash, o localitate în apropiere de Celiabinsk, în sudul Uralului, unde „o concentrație extrem de ridicată” de ruteniu-106 „depășind de 986 de ori” concentrările înregistrate în lunile precedente a fost detectată. 

Rosgidromet nu a oferit detalii legate de sursă, dar Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Mayak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

Investigații timpurii au sugerat că masele de aer contaminate măsurate în Europa provin din sudul regiunii Urali.

Aproximativ 70 de experți din toată Europa au furnizat date și expertiză pentru acest studiu, condus de Olivier Masson de la Institutul francez pentru protecție radiologică și siguranță nucleară.

Au fost implicate un număr de 176 de stații de măsurare din 29 de țări.

Lucrarea – intitulată Concentrații aeriene și considerații chimice ale ruteniului radioactiv dintr-o eliberare nucleară importantă nedeclarată în 2017 – a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA la 26 iulie. 

Studiul notează că, la începutul anilor ’60, și cu atât mai mult după accidentul de la Cernobîl din aprilie 1986, autoritățile europene de radioprotecție au instituit sau consolidat rețelele de monitorizare a radionuclidelor la scară națională.

„Astăzi, cele mai multe dintre aceste rețele europene sunt conectate între ele prin intermediul platformei informale„ Ring of Five ”(Ro5), în scopul schimbului rapid de informații ale experților la nivel de laborator despre nivelul radionuclidelor aeriene detectate”, arată studiul.    

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te