România susţine suplimentarea sancţiunilor contra regimului dictatorului Lukașenko

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.10.2020 - 12:46
Bogdan Aurescu / Foto: ambasada-romaniei.co.uk

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că România susţine adoptarea mai multor sancţiuni împotriva regimului din Belarus, pe fondul recentei intensificări a reprimării protestelor de la Minsk.

SHARE

''Referitor la Belarus, salutăm recenta intrare în vigoare a sancţiunilor, care este sprijinită foarte mult, dar acest lucru nu este suficient. Vedem o intensificare a reprimării din partea regimului contra protestatarilor, inclusiv în timpul acestui weekend.

Nu vedem nici cea mai mică intenţie a regimului de a iniţia un dialog cu opoziţia. Dialogul în interiorul unei celule de închisoare, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu două zile la Minsk, nu este un dialog adecvat cu opoziţia.

Aşadar, susţinem mai multe sancţiuni, ne alăturăm unui grup de ţări care solicită mai multe persoane pe listă (celor supuşi sancţiunilor, n.red.), printre care domnul Lukaşenko. România a cerut deja, la finalul lunii august, includerea domnului Lukaşenko pe lista persoanelor sancţionate şi, dacă situaţia se înrăutăţeşte şi mai mult, trebuie să luăm în considerare mai multe sancţiuni, poate sancţiuni economice îndreptate împotriva resurselor domnului Lukaşenko'', a spus şeful diplomaţiei române, înaintea reuniunii Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Bruxelles.

Aurescu a amintit că, în semn de solidaritate (cu Polonia şi Lituania, n.red.), România a decis vineri să-şi recheme pentru consultări ambasadorul de la Minsk, Viorel Moşanu, decizie care intră în vigoare luni, 12 octombrie.

În urmă cu zece zile, Belarusul şi-a rechemat ambasadorii de la Vilnius şi Varşovia, în urma sancţiunilor europene contra funcţionarilor belaruşi acuzaţi de fraude electorale şi încălcări ale drepturilor omului. În plus, Minskul le-a cerut Lituaniei şi Poloniei să-şi reducă numărul diplomaţilor aflaţi la post în Belarus.

Autorităţile belaruse acuză Lituania şi Polonia că sprijină manifestaţiile care zguduie Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august, scrutin contestat de opoziţie şi pe care Aleksandr Lukaşenko - aflat la putere de 26 de ani - susţine că l-a câştigat.

Citește și:

VIDEO Măcel împotriva protestatarilor: grenade asurzitoare și tunuri cu apă la Minsk

Nașterea națiunii belaruse

După SUA, și UE refuză să-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.