România, captivă în banca de spionaj a Rusiei. Pierdem zeci de milioane de dolari

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.08.2024 - 16:48
România, captivă în banca de spionaj a Rusiei. Pierdem zeci de milioane de dolari - Foto: Wikipedia/Derzsi Elekes Andor/CC BY-SA 3.0
România, captivă în banca de spionaj a Rusiei. Pierdem zeci de milioane de dolari - Foto: Wikipedia/Derzsi Elekes Andor/CC BY-SA 3.0

România, captivă în banca de spionaj a Rusiei. Pierdem zeci de milioane de dolari. Banca Internațională de Investiții (IIB), deţinută de Rusia, cu sediul anterior la Budapesta, a făcut eforturi pentru ridicarea sancțiunilor.

SHARE

România, captivă în banca de spionaj a Rusiei. Pierdem zeci de milioane de dolari. Banca Internațională de Investiții (IIB), deţinută de Rusia, cu sediul anterior la Budapesta, a făcut eforturi pentru ridicarea sancțiunilor împotriva acesteia.

IIB a argumentat că acest lucru ar fi în interesul îndeplinirii obligațiilor sale față de investitori și creditori, a informat Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

România, captivă în banca de spionaj a Rusiei. Pierdem zeci de milioane de dolari

În urma sancțiunilor americane instituite asupra băncii, după invazia rusă a Ucrainei, aceasta a anunțat în aprilie 2023 că va începe să-și mute gradual sediul în Rusia; în prezent, are sediul la Moscova.

În aprilie 2023, Ungaria a devenit ultimul membru al UE care a anunțat că părăsește instituția, pe care criticii au numit-o o bancă de spionaj rusă.

Guvernul Orbán acordase anterior IIB o mare autonomie pentru a opera în țară, inclusiv acordând imunitate diplomatică deplină angajaților ruși ai acesteia.

Citeşte şi: EXCLUSIV România nu s-a retras din cele trei bănci rusești nici la o lună de la începutul războiului

Ungaria a plătit IIB în jur de 60 de milioane de euro, mai mult decât sumele plătite de Bulgaria, Cehia, România și Slovacia.

BIRN a informat că nici un ban, inclusiv obligațiunile emise, nu a fost recuperat. MBH Bank, o bancă maghiară deținută parțial de un prieten din copilărie al prim-ministrului Viktor Orbán, a înghețat 19 milioane de euro din activele IIB, pe care le deține.

András Rácz, un expert renumit, a declarat BIRN că „există o șansă foarte mică ca aceste țări să-și recapete vreodată investiția”, adăugând că decizia lui Viktor Orbán de a intra din nou în IIB, în anul 2015, „și investiția în bancă a fost pur și simplu o deturnare a fondurilor publice”.

Despre suma datorată României de către Banca Internaţională de Investiţii nu se ştie ceva exact. Ar putea fi de ordinul zecilor sau suntelor de milioane de dolari.

Citeşte şi: Avertisment al SUA, după ce Banca Internațională de Investiții și-a deschis sediul în Ungaria

Rácz s-a alăturat Centrului Robert Bosch pentru Europa Centrală și de Est, Rusia și Asia Centrală în septembrie 2019, ca expert în afaceri ruseşti.

IIB, banca sancționată, își cosmetizează eforturile de a-şi recâștiga accesul la sistemul financiar global, ca fiind determinate în primul rând de dorința de a-și îndeplini obligațiile față de investitorii și creditorii ei.

„IIB își exprimă convingerea că autoritățile financiare europene relevante și în special autoritățile statelor europene care au încetat să mai fie membri ai Băncii, în anul 2023, din motive evidente, ar trebui să fie interesate să înlăture sancțiunile și restricțiile terților, care împiedică îndeplinirea obligațiilor Băncii și, prin urmare, va considera oportun și adecvat să faciliteze un rezultat pozitiv al acestui proces”, se arată într-un comunicat din 13 mai anul acesta.

Citeşte şi: Cîțu (PNL): Banca Moscovei nu plătește nici o taxă în România, este un vehicul pentru adversarii SUA

Cu toate acestea, povestea nu este doar despre bani, explică BalkanInsight.com. Clădirea istorică de lângă emblematicul Pod Széchenyi (Podul cu Lanțuri), din Budapesta, renovată cu fonduri generoase de stat și vândută rușilor în anul 2020, pentru 8,9 milioane de euro, pentru a servi drept sediu al IIB, stă acum goală, cu toate draperiile trase.

Orban ar fi trebuit să ştie

Doar sigla de pe peretele exterior, acum oarecum deteriorat, este o amintire a trecutului său destul de sordid. Banca controlată de Rusia este în continuare proprietarul clădirii și, se pare, nu are nici o intenție să o vândă (sau să o returneze).

Guvernul maghiar a tăcut cu privire la planurile sale pentru clădire, care – fapt amuzant – este alături de o altă clădire emblematică care a găzduit adunări revoluționare împotriva dominației sovietice în 1956.

„De fapt, Orban ar fi trebuit să știe mai bine”, spune expertul Racz, subliniind că, în timpul primului guvern al premierului Orban (1998 – 2002), Ungaria a părăsit IIB și a trebuit să plece cu mâna goală, în ciuda faptului că i se datorau de către IIB 15 milioane de euro.

„A intra din nou în bancă în anul 2015 și a investi în ea a fost pur și simplu o deturnare a fondurilor publice”, adaugă Racz.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te