România bate la uși închise. Austria respinge ferm aderarea la Schengen. Ce au anunțat bulgarii

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.12.2023 - 13:20
România bate la uși închise. Austria respinge ferm aderarea la Schengen. Ce au anunțat bulgarii - Foto: Profimedia Images

România bate la uși închise, deoarece Austria respinge ferm aderarea la Schengen a României. Bulgarii au anunțat că Viena își menține poziția și veto-ul împotriva celor două țări vecine.

SHARE

România bate la uși închise, deoarece Austria respinge, în continuare, aderarea la Schengen a României.

Citește și: Prețul plătit de România să intre în Schengen: să expulzeze anual 5.000 de migranți

Bulgarii au anunțat că doar în ianuarie încep discuții pentru intrarea pe calea aerului în Schengen.

Citește și: Cum vrea România să intre în Schengen sfidând veto-ul Austriei. E ultima soluție

Premierul Nikolay Denkov a definit o posibilă intrare în Schengen "aerian" drept un mare succes, dar a precizat că negocierile cu Austria continuă pentru ca Bulgaria și România să adere la zona de liberă circulație cu frontierele lor terestre.

România bate la uși închise. Austria respinge ferm aderarea la Schengen. Ce au anunțat bulgarii?

Jurnaliștii de la mediapool.bg spun că Ungaria nu se mai opune ca Bulgaria să se alăture Schengen, după ce Sofia a acceptat să elimine o taxă pusă pe gazul rusesc ce ajunge în Ungaria. Bulgaria se așteaptă ca premierul Orban să pună o vorbă bună pentru ca România și Bulgaria să adere la Schengen.

Citește și: Ungaria și Austria, aliați împotriva României la Schengen. Vor să impună agenda proprie la UE

Potrivit unor surse diplomatice, o decizie privind intrarea celor două țări balcanice cu frontierele lor aeriene ar putea fi luată în ianuarie. Deocamdată, însă, Viena rămâne fermă în intenția sa de a împiedica aderarea lor deplină, anunță oficialii bulgari potrivit sursei mai sus citate.

Bulgaria a refuzat deja posibilitatea ca Austria să pună condiții suplimentare pentru Bulgaria.

De asemenea, România a acceptat "oferta" de a intra doar pe calea aerului, așteptându-se ca o decizie privind intrarea pe cale terestră să urmeze în curând, deoarece Austria rămâne izolată.

Marți, Ungaria a confirmat că nu va opri Bulgaria, iar decizia finală a Olandei este așteptată în câteva zile.

Bulgaria este acum pregătită să reorganizeze controalele în aeroporturi

La rândul său, ministrul de interne, Kalin Stoyanov, a declarat că Bulgaria este pregătită să reorganizeze imediat controalele din aeroporturi dacă Bulgaria este acceptată în Schengen pe calea aerului.

"Cred că în aceste zile se va lua decizia în parlamentul din Olanda, care va confirma declarația premierului Rutte privind ridicarea dreptuluid e veto privind Bulgaria. În momentul de față rămâne Austria. Am spus-o de mai multe ori: ei continuă să susțină că, din punctul lor de vedere, spațiul Schengen nu funcționează așa cum ar trebui în ansamblul său", a declarat Stoyanov.

Austria leagă aderarea Bulgariei și a României de o reformă cuprinzătoare a spațiului Schengen, în jurul căreia, însă, nu există niciun acord.  

Avertismentul maghiar, ridicat

Din cauza unui avertisment din partea Ungariei, care a avertizat că, dacă Bulgaria va introduce o taxă pe tranzitul de gaz rusesc, parlamentul a abolit-o retroactiv cu o zi în urmă.

"Ungaria va continua să sprijine puternic Bulgaria în drumul său spre Schengen", a scris pe Facebook liderul GERB, Boyko Borissov, după o conversație cu premierul ungar Viktor Orban.

"L-am informat că, ieri, Adunarea Națională a eliminat în sfârșit suprataxa la gaz. La sfârșitul săptămânii, decizia va fi publicată în Monitorul Oficial", a declarat Borissov în postarea sa. 

Puțin mai târziu, ministrul ungar de externe Peter Szijjártó a declarat că Ungaria își va retrage obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen după ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea taxei suplimentare pentru livrările de gaze rusești.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te