Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Rep. Moldova: Ucraina are dreptul să prevină un atac al rușilor dinspre Transnistria

DE Adina Mutăr | 27.02.2023 - 16:52
Ucraina are dreptul să prevină un atac al rușilor dinspre Transnistria/Foto: Profimedia Images
Ucraina are dreptul să prevină un atac al rușilor dinspre Transnistria/Foto: Profimedia Images

„Ucraina are tot dreptul să ia în considerare, în special, scenariul militar de prevenire a unui atac de pe teritoriul Republicii Moldova", a declarat Oazu Nanțoi, deputat al partidului de guvernământ din Moldova "Acțiune și Solidaritate".

SHARE

Acesta consideră că Ucraina are dreptul să ia în considerare un scenariu militar în Transnistria, dar nu va face acest lucru.

Într-un interviu acordat "Pravda Europeană", Nanțoi a subliniat că Ucraina consideră acum Transnistria ca fiind un „pericol minor, dar real”.

"Războiul este un lucru sângeros, crud și imprevizibil. Deci există riscul ca Ucraina să fie înjunghiată pe la spate dinspre Transnistria, adică de pe teritoriul Republicii Moldova. Ucraina trebuie să păstreze unități militare în această regiune", a declarat Nanțoi.

Potrivit acestuia, amenințarea unui atac al forțelor rusești asupra Ucrainei de pe teritoriul Republicii Moldova nu este o prioritate, dar totuși neplăcută. Așadar, Kievul are propria logică în acest caz".

Ucraina are dreptul să prevină un atac al rușilor dinspre Transnistria

Cu toate acestea, Nanțoi crede că Ucraina nu va urma această cale.

„Vreau să subliniez că Ucraina și Moldova se află într-un dialog constructiv sincer. Poziția oficială a Republicii Moldova cu privire la "conflictul transnistrean" este că acesta nu este un conflict care trebuie rezolvat prin mijloace militare", a explicat el.

„Ucraina nu va lansa operațiuni militare în Transnistria ca urmare a dialogului între Kiev și Chișinău și, după cum arată situația de pe front astăzi, această operațiune militară nu este necesară", consideră Nanțoi, potrivit eurointegration.com.ua.

Politicianul a mai subliniat că, deși amenințarea Transnistriei la adresa Ucrainei rămâne, „nu există oameni în Transnistria care să fie dispuși să lupte împotriva Ucrainei sau a Republicii Moldova de dragul lui Putin sau să moară de dragul lui Putin”. 

La 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a răspândit informații false potrivit cărora forțele ucrainene ar intenționa să organizeze o provocare armată în Transnistria.

Autoritățile din Moldova și Ucraina au negat acest lucru.

Citește și

SUA, Polonia și Germania organizează manevre comune, semnal „foarte clar" pentru Putin

Putin: „Dacă Occidentul câștigă războiul, Rusia va fi împărțită în Moscova, Urali și alte regiuni”

„Grupul Operațional al Forțelor Ruse din Transnistria este format din peste 70% din oameni născuți acolo, pe malul stâng al Nistrului. Da, ei au cetățenie rusă, dar s-au alăturat Grupului Operațional pentru salariu, nu pentru a lupta cu cineva și a muri pentru Putin. De aceea, moralul în forțele armate ruse, ca să nu mai vorbim de așa-numita armată transnistreană, este destul de scăzut", a adăugat Nanțoi.

Deputatul consideră că narațiunile răspândite de Moscova despre presupusa pregătire de către Ucraina a unor provocări în Transnistria sunt tentative de intimidare.

„Moscova, observând neputincioasă parteneriatul Moldovei cu UE, SUA și NATO, încearcă să ne amenințe. Rusia acționează conform principiului "spate puternic, minte slabă", dar puterea lor nu mai este la fel de mare.

Rusia pierde rapid din influența chiar și asupra Transnistriei, ca să nu mai vorbim de Republica Moldova", a declarat Nanțoi.

Totuși, el a subliniat că nici aceste semnale nu pot fi ignorate, având în vedere că propaganda rusă are propria "coloană a cincea" în Republica Moldova.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te