Renaud Girard: „Izolarea, un remediu mai rău decât răul?”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.04.2020 - 13:27
Foto: © Hannah ASSOULINE/Opale/Leemage

Jurnalistul și scriitorul francez Renaud Girard a publicat în cotidianul ”Le Figaro”, ediția din 7 aprilie 2020, un articol în care avertizează că "Covid-19 nu va bulversa statisticile privind mortalitatea mondiala pentru 2020".

SHARE

Newsweek România ă prezintă articolul integral al lui Renaud Girard, în traducerea fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi:

Izolarea, un remediu mai rău decât răul?

Actuala pandemie sporește incertitudinile. Va suferi virusul mutații importante? Dacă da, mutația va mări pericolul pentru oameni sau va transforma boala într-un guturai inofensiv? Vom avea o repriză în această toamnă?

Și totuși, un fapt e sigur: Covid-19 nu va bulversa statistica mondială a mortalității din 2020. În fiecare an mor în lume 60 de milioane de persoane (dintre care 600.000 în Franța, adică 11.500 săptămânal) iar epidemia de Covid-19 nu va schimba această cifră în mod semnificativ. Marea majoritate a victimelor vor fi persoane în vârstă, sau pacienți al căror sistem imunitar a fost slăbit de alte patologii. În Franța, vârsta medie a celor decedați de Covid-19 este de 81.2 ani. În Luxemburg, ea e de 86 de ani.

BBC a publicat pe site-ul său un întreg articol consacrat morții unei fetițe de 5 ani. Media britanică de referință ne spune că fetița suferea de o altă patologie, fără să ne precizeze care. Moartea unui copil e întotdeauna scandaloasă. E nedreaptă și oribilă. Dar aceste lucruri se întâmplă. În lume, mor anual șase milioane de copii sub 15 ani. Deși factual, articolul BBC alimentează inconștient psihoza colectivă, printr-un mesaj subliminal: și copiii mor de acest virus! Or, realitatea statistică dovedește contrariul: virusul e aproape inofensiv pentru copii. Va fi nevoie ulterior ca sociologii să analizeze atent rolul media în apariția acestei psihoze mondiale față de o maladie puțin letală.

Decesele provocate de Covid-19 vor depăși o sută de mii de persoane în lume. Asta înseamnă sute de mii de familii îndurerate, ceea ce e, firește, trist. Dar trebuie să ne păstrăm rațiunea. Mult înainte de apariția coronavirusului 2 cu sindrom respiratoriu sever acut (Sars Cov-2), bronhopneumoniile obstructive clasice omorau mulți oameni. Potrivit OMS, ele au făcut 3 milioane de morți în 2016. În acel an, economia planetei nu s-a oprit din acest motiv.

Anul trecut, accidentele rutiere au ucis în lume peste un milion de persoane. Și totuși, circulația nu a fost oprită. Din fericire, am redus numărul celor uciși pe drumuri prin acțiuni țintite (limitări de viteză, măsuri penale contra alcoolului la volan, airbag-uri în mașini, întreținerea șoselelor etc). Și împotriva Covid-19 trebuie să recurgem la acțiuni țintite (depistaj în masă, izolarea și îngrijirea persoanelor afectate, echiparea spitalelor cu ventilatoare mecanice etc). Toate, în așteptarea unui vaccin.

Pe de altă parte, mortalitatea mondială ar putea crește din cauza dezorganizării globale pe care o provoacă o prelungită izolare generalizată. Remediul riscă să fie mai rău decât răul tratat. Recesiunile economice scad speranța de viață. Marea majoritate a statelor planetei nu dipun de asigurări sociale care tratează maladiile gratuit. Multe famillii sărăcite de criză vor renunța la îngrijirile medicale (pentru numeroase alte patologii) pe care și le-ar fi permis în mod normal.

Cel mai grav pericol privește destructurarea rețelelor de aprovizionare cu produse agricole, paralizate prin izolarea din țările exportatoare. Africa, de pildă, a devenit foarte dependentă de importurile alimentare. Unele țări din cauza demografiei necontrolate (Egiptul) altele pentru că au neglijat agricultura (Algeria). Din păcate, țările Africii de Est și din regiunea Marilor Lacuri și-au văzut agricultura devastată de invazia a miliarde de greieri-pelerini. Norii de insecte au talia Parisului și devorează zilnic echivalentul nutritiv necesar pentru parizieni. Acest flagel va provoca o foamete care va ucide cu mult mai mult decât Covid-19. În mod curios, media vorbesc puțin despre asta: primul caz e o plagă a țărilor sărace, cel de-al doilea, o maladie a țărilor bogate.

Într-o criză unde numai statele naționale și-au dovedit capacitatea de acțiune eficientă, să sperăm că guvernele din Sud, ca și acelea din Nord, vor reuși să abordeze cu sânge rece realitatea pandemiei. În cazul Covid-19, pacienții sunt adesea doborâți din cauza unei reacții excesive a sistemului lor imunitar. Să nu reproducem la scară geopolitică această eroare a naturii! Să ne păstrăm calmul și să ne abținem de la măsuri politice radicale, periculoase pentru evoluția pe termen mediu a întregii noastre planete!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.