Regimul din Iran, invitat de ONU la Forumul pentru Refugiați. Opozanții cer arestarea delegației

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.12.2023 - 21:58
Regimul din Iran, invitat de ONU la Forumul pentru Refugiați. Opozanții cer arestarea delegației - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Regimul din Iran, invitat de ONU la Forumul pentru Refugiați. Opozanții cer arestarea delegației - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Controversatul regim din Iran a fost invitat de ONU la Forumul Global pentru Refugiați de la Geneva. Opozanții iranieni cer arestarea delegației pe motiv că regimul a generat cel mai mare val de refugiați politic.

SHARE

Invitația Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați adresată regimului de la Teheran a stârnit proteste din partea opozanților care cer arestarea delegației.

UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, a declarat pentru AFP că „Iranul este un stat membru al Națiunilor Unite și, prin urmare, este invitat la Forumul Global pentru Refugiați”.

Regimul din Iran, invitat de ONU la Forumul pentru Refugiați. Opozanții cer arestarea delegației

„Iranul a fost, de asemenea, una dintre cele mai mari țări care găzduiește refugiați de peste 40 de ani”, a spus un purtător de cuvânt într-un e-mail, adăugând că „delegația iraniană va fi condusă de ministrul de Externe”.

Inițial, delegația urma să fie condusă chiar de președintele Ebrahim Raisi și câțiva comandanți ai temutei gărzi a revoluției IRGC.

O plângere legală a cerut luni autorităților elvețiene să-l aresteze pe președintele Iranului în timpul vizitei și să-l pună sub acuzare pentru crime împotriva umanității legate de execuția  dizidenților din 1988.

Plângerea îi cere procurorului federal elvețian Andreas Muller să asigure arestarea și urmărirea penală a președintelui iranian Ebrahim Raisi „pentru participarea sa la acte de genocid, tortură, execuții extrajudiciare și alte crime împotriva umanității”.

Raisi era de așteptat să participe la Forumul Global al Refugiaților al Națiunilor Unite, care începe miercuri la Geneva, dar ONU a declarat luni seară că ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian, va conduce delegația iraniană, un indiciu că Raisi ar fi renunțat la participare, potrivit The Time of Israel.

Plângerea legală împotriva lui, văzută de AFP, era datată luni și a fost depusă de trei victime din timpul represiunii Iranului asupra dizidenților din anii 1980. Parchetul elvețian nu a confirmat că a fost primită.

Petiționarii din spatele plângerii susțin că îl pot identifica personal pe Raisi că a făcut parte dintr-o comisie care a trimis mii de oponenți aflați în închisori la moarte în timpul represiunii.

Grupurile pentru drepturile omului au militat de mult timp pentru justiție pentru execuțiile extrajudiciare a mii de tineri în câteva luni, în vara lui 1988, când războiul cu Irakul se încheia.

Cei uciși erau în principal susținători ai Organizației Mujahedinii Poporului din Iran (MEK sau PMOI), un grup interzis în Iran.

Raisi, acuzat de opoziția iraniană că a semnat execuția a peste 30.000 de prizonieri

Consiliului Național de Rezistență a Iranului (NCRI) a organizat o conferință de presă pentru a denunța invitația lui Ebrahim Raisi la Forumul Global al Refugiaților al ONU, pe care îl acuză că a fost implicat în masacrul de la Teheran din 1988, când peste 30.000
deţinuţii politici au fost executaţi.

Zolal Habibi, de la Comisia pentru Afaceri Externe a NCRI, a cerut comunității internaționale să se concentreze pe justiție, drepturile omului în Iran și responsabilizarea celor implicați în încălcările acestora.

Citește și: Riscul unui război „cu adevărat periculos” între Israel și Iran este uriaș. Spirala escaladării

În cadrul conferinței au fost prezentați supraviețuitori ai epurării din 1988 care au depus o plângere legală împotriva lui Raisi: Reza Shemirani, fost deținut al închisorii Evin; Ali Zolfaghari, care a petrecut 12 ani în închisoare și Razieh Ghodrati, al cărui frate a fost executat de „Comisia Morții” în care era membru Raisi.

Shemirani și-a amintit cu claritate ziua din iulie 1988 când a fost adus în fața „Comisiei Morții” în închisoarea Evin. El a văzut numeroși prizonieri legați la ochi care așteptau judecata, iar verdictul era în majoritate condamnare la moarte.

Citește și: Amenințare fără precedent venită din SUA către Iran: „Dacă escaladați războiul, venim după voi”

Încarcerat în închisorile Gohardasht și Evin din 1981 până în 1993, Zolfaghari a susținut că Raisi a avut un rol proeminent în tratamentul brutal al prizonierilor, în special al celor afiliați grupului de opoziție Mujahedin-e Khalq (MEK).

Ghodrat a povestit despre arestarea sa și a fratelui ei, Younes Ghodrati. A fost închisă din 
1981 până în 1986 în închisorile Rasht și Evin, îndurând condiții brutale și asistând la torturi și la execuția altor deținuți.

Fratele ei, Younes, arestat în 1985 și condamnat la opt ani de închisoare, a fost torturat cu brutalitate și în cele din urmă spânzurat în 1988 împreună cu alți 30.000, la ordinul lui Khomeini. 

Conferința a abordat și prezența oficialilor iranieni din delegație, printre care ministrul de Externe, Hossein Amir Abdollahian, membru activ al forței paramilitare Basij, Abdullah Mobini Dehkhodaee și Ruhollah Ghaderi Kangavari, ambii membri seniori ai Forței Qods a IRGC.

Generalul de brigadă IRGC Abdullah Mobini Dehkhodaee este trecut printre membrii delegației ca „adjunct al ministrului de Interne și șef al organizației pentru Imigrare.”

El a servit ca unul dintre adjuncții Forței Quds timp de 15 ani, atât în timpul mandatului generalului de brigadă IRGC Ahmad Vahid, cât și generalul de brigadă IRGC Ghasem Soleimani.

După ce Ebrahim Raisi a preluat președinția și Ahmad Vahid, fostul comandant al Forței Quds, a preluat conducerea Ministerului de Interne, Abdullah Mobini a fost numit viceministru de interne.

Ahmad Vahid este urmărit internațional din cauza implicării sale directe în bombardarea centrului evreiesc din Argentina în 1994.

Un alt ofițer din forța teroristă Quds din anturajul lui Ebrahim Raisi este Ruhollah Ghaderi Kangavari. El participă la această călătorie cu titlul de „Director General al Afacerilor Internaționale al Organizației pentru Imigrare” și anterior a servit ca șef al Fundației Saadi a Forței Quds din Serbia.

„Participarea la acest Forum într-un moment în care milioane de refugiați politici iranieni au fost forțați să părăsească Iranul din cauza închisorii, torturii și execuției este de neacceptat. Iranienii au astăzi cel mai mare număr de refugiați politici din lume din cauza a 120.000 de execuții politice și a uciderii în masă a protestatarilor nevinovați”, a acuzat NCRI.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te