Reacția lui Trump, după interzicerea avortului în Alabama. Lista statelor cu cele mai dure legi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.05.2019 - 18:20
Protest față de adoptarea legii dure anti-avort în Alabama. Sursa: AP Photos
Protest față de adoptarea legii dure anti-avort în Alabama. Sursa: AP Photos

Președintele american Donald Trump a subliniat că este pro-life, dar că este de acord cu anumite excepții privind întreruperile de sarcină. Reacția sa vine după ce statul Alabama a adoptat una dintre cele mai dure legi anti-avort, iar Missouri se pregătește să-i calce pe urme.

SHARE

Susținătorii legii anti-avort din Alabama spun că se așteaptă ca legea să fie blocată de instanță, dar că speră să ajungă la Curtea Supremă, unde republicanii (conservatori) dețin majoritatea, unde urmăresc reinterpretarea cazului Roe vs. Wade, din anii 1970, prin care femeile au dreptul să facă întrerupere de sarcină, relatează BBC News. 


Președintele Donald Trump spune că este anti-avort. Sursa: Twitter 

Citește și: Alabama se confruntă cu propriul Decret 770. Avortul, interzis chiar și în cazul unui viol

De-a lungul anilor, președintele republican Donald Trump și-a schimbat declarațiile și viziunea privind avortul, iar despre Alabama nu a declarat nimic, până în acest weekend.

„Sunt pro-life, cu trei excepții – viol, incest și protejarea vieții mamei – aceeași poziție ca și Ronald Reagan”, a scris Trump, pe contul său de Twitter. Totuși, legea adoptată în Alabama nu permite femeilor să facă întrerupere de sarcină nici măcar în cazul unui viol sau incest.

În 1999, Trump spunea că este „pro-choice. Urăsc conceptul de „avort”. Mă crispez când aud oamenii dezbătând acest subiect. Dar cred în libertatea alegerii”. În martie 2016, a subliniat că este „pro-life cu excepții”, iar în weekend, că republicanii trebuie să se unească „pentru a câștiga pentru viață în 2020”.





Ce părere au americanii despre întreruperile de sarcină. Sursa: BBC News

Georgia, Kentucky, Mississippi și Ohio au semnat legi prin care avortul este interzis din momentul în care fătului îi bate inima (șase săptămâni). Dintre aceste state, doar Georgia permite întreruperile de sarcină în cazul unui viol sau incest. Nici una din aceste legi nu a intrat încă în vigoare, iar Guttmacher Institute, care luptă pentru drepturi reproductive, susține că adoptarea acestor legi dure reprezintă o parte a unei strategii a conservatorilor de a construi un caz care să fie discutat la Curtea Supremă.

La o zi după interzicerea avortului în Alabama, o lege anti-avort dură a fost adoptată și în Missouri, care prevede interzicerea avortului după opt săptămâni de sarcină. Legea trebuie semnată de guvernator pentru a intra în vigoare.

Alte state, însă, iau măsuri pentru a proteja dreptul la alegere al femeilor. New York a semnat o lege, în luna ianuarie, prin care femeile pot face întrerupere de sarcină, în anumite situații, până la 24 de săptămâni.

Duminică, sute de americani au protestat din nou față de adoptarea legii anti-avort în Alabama.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te