Războiului lui Putin aruncă Rusia într-o penurie de carburanți. Rafinării ale Lukoil, în colaps

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.04.2024 - 08:15
Războiului lui Putin aruncă Rusia în fața unei penurii de carburanți. Rafinăriile, atacate de drone - Foto: X/ @MykhailoRohoza
Războiului lui Putin aruncă Rusia în fața unei penurii de carburanți. Rafinăriile, atacate de drone - Foto: X/ @MykhailoRohoza

Războiului lui Putin aruncă Rusia în fața unei penurii de carburanți. Acum strigă după ajutor extern. Atacurile cu drone ucrainene au dus la o scădere de aproximativ 14% a capacității ruse de rafinare a petrolului primar la sfârșitul lunii martie.

SHARE

Rusia a făcut un apel către Kazahstan pentru a se pregăti să furnizeze 100.000 de tone de benzină în fața unei posibile penurii, exacerbate de atacurile dronelor ucrainene.

Războiului lui Putin aruncă Rusia într-o penurie de carburanți. Rafinării ale Lukoil, în colaps

"Un acord privind utilizarea rezervelor pentru Rusia a fost deja convenit," a declarat una dintre surse.

Șingis Iliasov, consilier al ministrului Energiei din Kazahstan, a respins ideea că ar fi primit o astfel de solicitare, afirmând că Ministerul Energiei nu a fost contactat în acest sens.

În vecinătatea Belarusului, s-a confirmat deja sprijinul pentru Rusia în aprovizionarea cu benzină.

Atacurile cu drone au dus la o scădere de aproximativ 14% a capacității ruse de rafinare a petrolului primar la sfârșitul lunii martie.

Citește și: VIDEO Încă o rafinărie din Rusia, lovită cu drone, de Ucraina. E lângă Moscova

Până în prezent, autoritățile au asigurat că situația pe piețele interne de combustibil este stabilă și că există stocuri suficiente, conform a trei surse din industrie citate de Reuters.

Deși Rusia este de obicei un exportator net de combustibil, întreruperile la nivelul rafinăriilor au forțat companiile sale petroliere să recurgă la importuri.

Rafinăriile rusești, fără piese de schimb

Toate cele 40 dintre cele mai mari fabrici au instalat echipamente occidentale: nu este ușor, sau chiar imposibil, să fie reparate sau înlocuite din cauza sancțiunilor occidentale.

Fiecare rafinărie rusă dispune de echipamente occidentale care au fost vândute și instalate de americanii de la UOP (o filială a Honeywell International) și de elvețienii de la ABB; specialiștii acestora au fost, de asemenea, implicați în întreținerea lor. Ambele companii și-au încetat activitatea în Rusia după ce Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Citește și: VIDEO Dronele ucrainene au distrus 12% din capacitatea de rafinare a petrolului rusesc în două zile

Sursele susțin că Moscova a solicitat Kazahstanului să creeze o rezervă de urgență de 100.000 de tone de benzină, pregătită să fie livrată Rusiei.

Într-un efort de a preveni o penurie acută de combustibil, Moscova a impus o interdicție a exportului de benzină pentru o perioadă de șase luni începând cu 1 martie. Această interdicție nu se aplică Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Moscova, care include Kazahstanul, și nici unor țări cu care Rusia are acorduri guvernamentale privind aprovizionarea cu combustibil, cum ar fi Mongolia.

Citește și: VIDEO Două rafinării din Rusia, dintre care una legată de Lukoil, în flăcări după un atac cu drone

Cu toate acestea, comercianții exprimă preocuparea că interdicția ar putea fi prelungită dacă situația din Rusia se agravează.

Rafinăria Nijni Novgorod a Lukoil, în colaps

De exemplu, experții Reuters au relatat despre defectarea echipamentelor de la rafinăria Nijni Novgorod a Lukoil în luna ianuarie a acestui an. În total, în perioada decembrie-ianuarie, la Norse, a patra cea mai mare rafinărie de petrol din Rusia, au avut loc accidente la trei instalații, motiv pentru care uzina a produs doar 60.000 de tone de benzină pentru automobile, adică aproximativ 44%, în prima decadă a lunii ianuarie. Mai puțin de jumătate din ceea ce producea rafinăria înainte.

Inginerii Lukoil au încercat să găsească piese de schimb pentru a le înlocui pe cele stricate, dar nu au reușit. KK-1 face posibilă producerea a aproximativ 25% din toată benzina de la Norse, sau aproximativ 1,2 milioane de tone de benzină. tone pe an.

Săptămâna trecută, rafinăria de petrol Orsk din regiunea Uralilor a fost închisă din cauza inundațiilor extinse, care au afectat și Kazahstanul.

Kazahstanul, cea mai mare țară fără ieșire la mare din lume, a impus și el restricții asupra exporturilor de combustibil până la sfârșitul anului, cu excepția cazurilor umanitare.

Citește și: Mai multe rafinării rusești au fost atacate de Ucraina, cu drone. O rafinărie Rosneft este avariată

Conform Reuters, la 5 aprilie, rezervele de benzină Ai-92 ale Kazahstanului erau de 307.700 de tone, iar cele de benzină Ai-95 de 58.000 de tone. De asemenea, existau 435.300 de tone de motorină și 101.000 de tone de combustibil pentru avioane.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te