Războiul spațial. Satelit rusesc, la „câțiva metri” de a ciocni un satelit american

DE Elena Andrei | Actualizat: 11.04.2024 - 21:28
Satelit rusesc, la „câțiva metri” de a ciocni un satelit american - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Războiul spațial. Satelit rusesc, la „câțiva metri” de a ciocni un satelit american. Un satelit rus a fost la doar câțiva metri de a lovi un omologul NASA într-un accident „șocant” care ar fi putut pune vieți în pericol.

SHARE

Războiul spațial. Satelit rusesc, la „câțiva metri” de a ciocni un satelit american.  

Pam Melroy, administratorul adjunct al NASA, a declarat că experții au fost „foarte speriați”, deoarece nu a fost posibil să manevreze niciun satelit ca să evite o posibilă ciocnire.

Incidentul s-a întâmplat atunci când satelitul spion rusesc Cosmos 2221 s-a deplasat prea aproape de satelitul Timed (Termosphere Ionosphere Mesosphere Energetics and Dynamics) al NASA, care monitorizează atmosfera Pământului.

Războiul spațial. Satelit rusesc, la „câțiva metri” de a ciocni un satelit american

Colonelul Melroy, fost astronaut, a spus că dacă sateliții s-ar fi ciocnit, ar fi dus la împușcarea a mii de bucăți rapide de gloanțe în jurul Pământului și a avertizat că problema este „monumentală”.

Vorbind la Simpozionul spațial al Fundației Spațiale din Colorado, colonelul Melroy a spus că a fost un incident șocant pentru personalul NASA, potrivit ndtv.com.

„La 28 februarie, o navă spațială NASA numită Timed și un satelit rusesc, niciunul dintre acestea manevrabil, au ajuns foarte aproape. Recent am aflat că a fost la mai puțin de 10 metri”.

Citește și: SUA lansează sateliți de urmărire a rachetelor hipersonice după ameninarea Rusiei din spațiu

Dacă cei doi sateliți s-ar fi ciocnit, s-ar fi generat restur ce ar fi călătorit cu 10.000 de mile pe oră, putând perfora învelișul altor nave spațială și punând în pericol vieți umane.

NASA și-a lansat strategia de sustenabilitate spațială, care își propune să cartografieze și să monitorizeze mai bine sateliții și resturile spațiale și să mențină orbitele cât mai clare posibil.

În prezent, există peste 10.000 de sateliți care orbitează Pământul – o creștere de patru ori față de 2019 – iar cifrele vor crește exponențial.

Citește și: Cum sprijină Elon Musk crimele lui Putin în Ucraina? Starlink, folosit tot mai mult de ruși pe front

400.000 de sateliți au fost aprobați la nivel global pentru orbita joasă a Pământului, doar SpaceX fiind pregătit să lanseze alți 44.000 pentru constelația sa de internet Starlink.

Experții au prezis că, odată ce toate constelațiile de internet planificate vor fi operaționale, vor exista în orice moment în jur de 16.000 de sateliți în descompunere care vor trebui scoși de pe orbită.

Nu numai că sateliții morți blochează spațiu valoros pe orbită, dar riscă să declanșeze un dezastru major.

Donald Kessler, un om de știință NASA, a prezis că, atunci când suficiente obiecte se află pe orbita joasă a Pământului, orice coliziune va declanșa o reacție catastrofală în lanț care ar trimite epave în calea altor sateliți, iestrugându-i și gnerând mai multe resturi.

Este cunoscut sub numele de „Sindrom Kessler”.

Norul de resturi al epavelor ce călătoresc rapid ar face spațiul inaccesibil pentru toată lumea și ar distruge sistemele critice de sateliți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te