Războiul Israel - Hamas: „Trăim un coșmar, zi după zi“

DE Brendan Cole | Actualizat: 27.05.2024 - 10:24
OMAGIU Afișe cu ostaticii dispăruți tapetează pereții din Israel și din lume, precum acestea din Tel Aviv, în octombrie 2023. Se crede că 134 de cetățeni de toate vârstele sunt încă în captivitate în Fâșia Gaza.
hay (dreapta) cu tatăl ei, Ron, și sora ei mai mică, de Paștele trecut
Omer (dreapta) cu fratele său Amit și tatăl lor, în septembrie
CEI DISPĂRUȚI Un protest în ianuarie 2024, în Urim, Israel, pentru eliberarea ostaticilor, inclusiv a lui Naama, fotografiată pe pancarta principală

Familiile a trei ostatici israelieni își împărtășesc durerea în timp ce așteaptă ca cei dragi lor să fie eliberați, la șase luni de la răpirea lor.

SHARE

Când tatăl lui Shay Benjamin, Ron, a dispărut pe 7 octombrie 2023, ea a plâns timp de 15 ore la rând. Se afla în Dubai, întorcându-se dintr-o vacanță în Filipine, când o avalanșă de mesaje pe telefonul mobil a alertat-o cu privire la evenimentele care se desfășurau în Israel.

Un sportiv pasionat, Ron, în vârstă de 53 de ani, din Rehovot, plecase în acea dimineață la o plimbare cu bicicleta în grup la granița cu Gaza, în apropiere de Kibbutz Be’eri. Cascada de rachete pe care a auzit-o deasupra lui l-a determinat să lase un mesaj vocal fiicei sale în jurul orei 6:30 dimineața, pentru a-i spune că se simte bine și că se va întoarce acasă.

„Am fost puțin speriată, dar m-am gândit că este doar o altă rundă de rachete - din păcate, suntem obișnuiți cu asta în Israel“, a declarat Shay pentru Newsweek.

Dar a știut că ceva nu era în regulă când apelul ei către tatăl său, 15 minute mai târziu, a rămas fără răspuns. El îi răspundea întotdeauna la telefon, chiar și atunci când se afla într-o întâlnire importantă. Shay, în vârstă de 25 de ani, a sunat-o pe mama și pe sora ei. Poate că Ron pur și simplu nu avea o bună conexiune la telefon sau se ascundea de militanții Hamas, s-a gândit ea.

Poveștile umane ale celor 253 de israelieni și străini capturați în atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, care au ucis aproximativ 1.200 de persoane, sunt dincolo de dezbaterea aprigă despre cel mai grav atac asupra evreilor de la Holocaust încoace și despre bombardamentul israelian care a urmat asupra Fîșiei Gaza. 

Pe 24 noiembrie, 81 de cetățeni israelieni și 24 de ostatici străini au fost eliberați în timpul unui armistițiu care a durat o săptămână. Ca parte a acordului, Israelul a eliberat trei prizonieri palestinieni pentru fiecare ostatic căruia i s-a permis să părăsească Gaza. Dar Israelul spune că în Gaza sunt încă 134 de persoane reținute - nu toate în viață.

„Îmi este greu când mă duc la culcare“

Shay a povestit cum s-a simțit când a devenit evidentă întreaga amploare a atacurilor teroriste, în timp ce aștepta în camera sa de hotel pentru zborul de legătură spre casă. „Am plâns tot timpul“.

La întoarcere, în loc să împărtășească poveștile din vacanță cu tatăl ei, care este și cel mai bun prieten al ei, a trebuit să depună un raport de persoană dispărută la secția de poliție. Mașina goală a lui Ron a fost găsită plină de gloanțe, deși pe partea șoferului avea doar geamurile sparte. Forțele de apărare israeliene (IDF) au spus familiei că el se afla printre ostatici.

„De atunci, am continuat să luptăm. Cele șase luni fără să-i aud vocea au fost foarte grele pentru mine“, a spus ea.

Ron umple gândurile lui Shay și ale familiei sale în fiecare zi. „Ori de câte ori iau în mână chiar și un măr, mă gândesc: oare tatăl meu primește mâncare, oare mănâncă astăzi?“.

„Este greu când mă duc să dorm în patul meu cu o pătură caldă. Mă gândesc: tata nici măcar nu are haine călduroase, pentru că atunci când au fost răpiți era vară și toți purtau haine scurte. Acum e iarnă și e atât de frig“.

Părinții ei sunt împreună de 27 de ani și, fiind cea mai mare dintre cele două surori, Shay a fost propulsată în rolul de cap de familie. „Trebuie să am grijă de ei și să mă asigur că sunt bine. Este greu pentru ei“.

„Este cel mai bun prieten al meu“

Militanții Hamas nu au vizat doar oamenii din kibbutzuri, cum ar fi Be’eri, Netiv HaAsara și Kfar Aza, ci și petrecăreții de la Supernova Sukkot Gathering, un festival de muzică în aer liber din deșertul Negev.

Unul dintre ei a fost Omer Shem Tov, care a împlinit 21 de ani în captivitate, pe 31 octombrie 2023. Pe 6 octombrie, el fusese la Ierusalim pentru a sărbători ziua de naștere a mamei sale și pentru a se bucura de o cină de Shabbat. De aici a plecat pentru a merge la festival.

Familia lui i-a spus să se distreze. Când s-au trezit cu rapoarte despre bombe, rachete și alarme, l-au sunat. „Au fost multe emoții amestecate în acea zi“, a declarat fratele său, Amit Shem Tov, în vârstă de 24 de ani, pentru Newsweek.

CONTACT PIERDUT Foto sus: Shay (dreapta) cu tatăl ei, Ron, și sora ei mai mică, de Paștele trecut. Foto jos: Omer (dreapta) cu fratele său Amit și tatăl lor, în septembrie

Omer a spus că este în regulă și că se îndrepta spre mașină. Într-un alt apel, o oră mai târziu, el părea încă destul de calm, în ciuda faptului că se confrunta cu sânge, cadavre și focuri de armă. 

Ajunsese la vehicul, dar el și prietenii săi au decis să renunțe la el și să meargă pe jos din cauza unui blocaj al celor care participau la festival care erau panicați, încercând să scape din locul desfășurării festivalului. 

Familia sa a pierdut legătura cu Omer, dar încă mai spera că poate se ascundea în tufișuri sau că făcea ceva pentru a se ascunde. Dar un dispozitiv de urmărire a telefonului mobil a arătat în mod amenințător că se îndreaptă spre Gaza.

În acea seară, tatăl lor a răscolit fiecare spital și zonă de adunare în încercarea de a-l găsi pe Omer. La ora 20.00, familia a primit un telefon de la un prieten al lui Omer, care văzuse un filmuleț. Acesta arăta cum Omer era dus în Gaza în spatele unui camion plin de arme și muniție, imagini care au făcut-o pe mama lui să țipe.

„Am fost în negare aproape toată ziua“, a spus Amit. „Spre seară, am auzit știrile și nu mai existau emoții amestecate - era pur și simplu o realitate“. Mai târziu, IDF a confirmat că a fost răpit.

„Are această forță
în ea care sper că o
poate menține și pe
ea ca supraviețuitoare
în captivitate“

„Mama se roagă pentru el și în fiecare seară face același [lucru], se duce în camera lui și îi spune tot ce a făcut în acea zi și tot ce are de gând să facă“, a spus Amit.

Omer este astmatic și suferă de boala celiacă, ceea ce face ca glutenul din pâine - poate singurul aliment care i s-ar putea oferi - să fie un pericol pentru sănătatea sa.

„Este frumos dacă este privit din exterior, dar este și mai frumos din interior. Are o personalitate strălucitoare. Tot ceea ce își dorește este să fie înconjurat de prieteni tot timpul“, a spus Amit, adăugând: „Este un copil foarte frumos. Este cel mai bun prieten al meu“.

„Facem tot ce putem“

Una dintre primele înregistrări video ale atacurilor Hamas a arătat-o pe Naama Levy, în vârstă de 19 ani, târâtă într-un jeep sub amenințarea armei, desculță, cu gleznele tăiate, mâinile legate și cu o pată mare de sânge pe fundul pantalonilor. Imaginile au sporit îngrijorarea la îngrijorarea că printre numeroasele atrocități comise de Hamas se numără și utilizarea violenței sexuale ca armă pe scară largă.

Înainte de acea zi, videoclipurile cu Naama o arătau râzând, dansând și petrecând împreună cu familia și prietenii. Imaginile pe care restul lumii le cunoaște despre ea nu sunt reprezentative pentru viața pe care o avea înainte de 7 octombrie 2023.

Când fratele ei, Amit Levy, în vârstă de 21 de ani, și sora sa au văzut clipul, „amândoi am fost șocați. Fețele noastre s-au înroșit, nu înțelegeam ce vedeam“.

CEI DISPĂRUȚI Un protest în ianuarie 2024, în Urim, Israel, pentru eliberarea ostaticilor, inclusiv a lui Naama, fotografiată pe pancarta principală

„L-am împins pe fratele nostru mai mic, în vârstă de 11 ani, pentru a nu-l vedea. De asemenea, nu am vrut ca părinții noștri să vadă videoclipul pentru că știam că ar fi fost prea greu“, a declarat el pentru Newsweek.

Naama dormea la Kibbutzul Nahal Oz și a fost trezită de un tir de rachete. Ea i-a trimis mamei sale un mesaj pe WhatsApp la ora 7 dimineața în care îi spunea că se află în camera de siguranță. A fost ultimul contact pe care familia l-a avut cu ea.

„De atunci, este doar un coșmar continuu. Zi după zi, oră după oră, pentru toată familia mea și, evident, pentru Naama“, a declarat Amit.

Fratele ei a spus că este o femeie blândă, dar hotărâtă. Făcând parte din programul „Mâinile păcii“, o inițiativă de pace pentru tinerii israelieni și palestinieni, Naama vrea să facă din lume un loc mai bun. „Unul dintre visele ei este să devină diplomat“, a spus el.

Triatlonistă, înotătoare puternică și biciclistă pasionată, Naama este „foarte competitivă - are această forță în ea care sper că o poate face să rămână o supraviețuitoare și în captivitate“.

Dintre cei 134 de ostatici despre care se crede că se află încă în Gaza, se bănuiește că 33 sunt morți. Echipa de negociere a Israelului s-a întors la Cairo pe 2 aprilie 2024, pe fondul eforturilor continue de a găsi termenii unui acord prin care Hamas să îi elibereze pe ostatici.

În ziua următoare, cifrele au arătat că, în Fâșia Gaza, din 7 octombrie 2023, aproape 33.000 de palestinieni au fost uciși și 75.494 răniți, potrivit autorităților sanitare administrate de Hamas. Biroul premierului Netanyahu a declarat că Israelul dă dovadă de flexibilitate în cadrul negocierilor. 

Hamas le-a spus mediatorilor că solicită o încetare permanentă a focului și retragerea trupelor israeliene din Gaza - lucru pe care Israelul l-a respins în mod repetat - precum și întoarcerea palestinienilor strămutați și un schimb de prizonieri ai săi cu ostatici israelieni. Israelul se așteaptă ca mediatorii să acționeze cu mai multă forță împotriva Hamas pentru a face ca discuțiile să avanseze spre un acord, dar speranțele au fost spulberate.

Între timp, familiile ostaticilor trăiesc după un calendar care numără zilele de absență de lângă cei dragi, care, la 3 aprilie 2024, ajunseseră la 180 de zile.

În timp ce speră să primească vești despre un acord, Shay Benjamin și celelalte rude ale ostaticilor care se află încă în Gaza trăiesc de pe o zi pe alta.

„Ne descurcăm. Facem tot ce putem“, a declarat ea. 

Brendan Cole este reporter senior la Newsweek. Urmăriți-l pe X @brendanmarkcole

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te