Războiul Israel - Hamas: Nicio soluție la orizont

DE Daniel Bush | Actualizat: 27.05.2024 - 10:24
LINII DE BĂTĂLIE Netanyahu a susținut că Israelul nu are „altă opțiune“ decât să se deplaseze în Rafah, unde se adăpostesc 1,4 milioane de palestinieni
LINII DE BĂTĂLIE Netanyahu a susținut că Israelul nu are „altă opțiune“ decât să se deplaseze în Rafah, unde se adăpostesc 1,4 milioane de palestinieni
FAPTE GRELE Benjamin Netanyahu a respins o soluție cu două state, iar ideea nu este favorită nici în rândul israelienilor, potrivit sondajelor.
FAPTE GRELE Benjamin Netanyahu a respins o soluție cu două state, iar ideea nu este favorită nici în rândul israelienilor, potrivit sondajelor.

Benjamin Netanyahu riscă în Fâșia Gaza o victorie a la Pirus care dăunează șanselor de pace pe termen lung.

SHARE

Fără îndoială, Israelul a slăbit Hamas, după șase luni de lupte în Gaza, dar câștigurile tactice pe termen scurt împotriva grupului care s-a aflat în spatele atacului din 7 octombrie 2023 ar putea avea un cost semnificativ pentru securitatea pe termen lung a Israelului. În plus, este posibil să complice eventualele eforturi postbelice de rezolvare a unuia dintre cele mai greu de rezolvat conflicte din lume.

Forțele de apărare israeliene au ucis mii de luptători Hamas și au confiscat infrastructura militară critică, reducând capacitatea grupului de a lansa atacuri viitoare. Însă acțiunile Israelului în Gaza au dus la acuzații de genocid în fața unui tribunal internațional, au îndepărtat țara de cel mai apropiat aliat al său, Statele Unite, și au afectat șansele de a asigura o pace durabilă.

„Israelul este trimis în fața Curții Internaționale de Justiție și condamnat de ONU. În plus, cel mai important, relația sa cu Statele Unite se destramă“, a declarat pentru Newsweek Mohammed Hafez, expert în violența politică islamistă și în politica Orientului Mijlociu la Naval Postgraduate School.

„În timp ce Israelul a obținut un succes militar substanțial în campania sa din Gaza, și-a distrus imaginea în întreaga lume“, a spus Hafez.

Israelul se confruntă acum cu critici tot mai mari în legătură cu criza umanitară din Gaza, unde peste 30.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului, potrivit autorităților Hamas. Acestea nu spun câți dintre luptătorii grupării se numără printre morți.

Israelul nu și-a atins încă obiectivele de a distruge Hamas și de a elibera toți ostaticii rămași pe care gruparea i-a răpit în atacul său din octombrie anul trecut, când a ucis aproximativ 1.200 de persoane în Israel.

De asemenea, premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a prezentat un plan postbelic clar pentru Fâșia Gaza, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la ramificațiile pe termen mai lung și readuce în prim-plan o dezbatere existențială. Poate Israelul supraviețui în forma sa actuală fără a accepta să trăiască alături de un stat palestinian independent? Un astfel de acord l-ar expune unui risc mai mare?

„Există problema a ceea ce urmează în Gaza, iar Israelul nu a abordat-o“, a declarat pentru Newsweek Daniel Byman, membru senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Oficialii israelieni și alții au susținut că înfrângerea Hamas ar face Israelul mai sigur.

„În cele din urmă, avem o obligație primară față de cetățenii statului Israel. Trebuie să îi protejăm. Nu suntem în siguranță cu Hamas la granița noastră“, a declarat Fleur Hassan-Nahoum, viceprimarul demisionar al Ierusalimului, pentru Newsweek.

„Dacă nu distrugem Hamas, este o undă verde pentru alte organizații teroriste din întreaga lume să atace Occidentul cu impunitate“, a mai spus Hassan-Nahoum, care este trimis special al Ministerului israelian al Afacerilor Externe.

Cu toate acestea, cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai întunecate sunt perspectivele politice și de securitate pe termen lung ale Israelului. Cele mai multe dintre recentele izbucniri de violență între Israel și palestinieni au fost relativ scurte.

„Există o problemă
cu ceea ce urmează
în Gaza. Iar Israelul
nu a abordat-o încă“

„Nu este bine pentru Israel să aibă un război pe termen lung“, a declarat pentru Newsweek, Rona Yona, istoric la Universitatea din Tel Aviv. „Marea întrebare este dacă servește sau nu intereselor pe termen lung ale Israelului“, a adăugat Yona.

Netanyahu a declarat că Israelul nu-și va opri campania militară până când nu va obține o victorie totală asupra Hamas și nu va elibera cei 134 de ostatici despre care se crede că mai sunt deținuți în Gaza.

Însă negocierile dintre Israel și Hamas privind ostaticii au intrat în impas. Mulți experți militari și din Orientul Mijlociu consideră că o înfrângere militară totală a Hamas nu este realistă, deoarece ar necesita probabil ca Israelul să trimită mai multe trupe terestre în Gaza și ar duce la un număr și mai mare de morți militari și civili.

„Israelul nu are aproape nicio modalitate de a atinge obiectivul declarat al lui Netanyahu de victorie totală“, a declarat pentru Newsweek Guy Ziv, expert în politică externă și securitate globală la American University. Netanyahu a declarat recent că Israelul va obține victoria dacă îi va ucide pe cei doi principali lideri Hamas din Gaza. „Aceasta este victoria. Victoria este la îndemână. Mai sunt câteva săptămâni până atunci“, a declarat el în fața unui grup de parlamentari americani în cadrul unei întâlniri din 27 martie în Israel, potrivit CNN.

În prezent, înfrângerea pe termen scurt a Hamas în Gaza pare să fie aproape asigurată.

La sfârșitul lunii martie, IDF a declarat reporterilor că a „dezmembrat“ 20 din cele 24 de batalioane Hamas, ultimele patru rămânând în orașul Rafah din sudul Gaza.

Netanyahu a declarat delegației Congresului că Israelul nu a avut „altă opțiune“ decât să avanseze în Rafah pentru a învinge Hamas.

Dezbaterea internațională din jurul unei ofensive la Rafah a subliniat izolarea tot mai mare a Israelului față de SUA și alți aliați.

Președintele Joe Biden și înalți oficiali americani au avertizat Israelul în legătură cu o incursiune terestră majoră, fără un plan de protecție a populației civile din Rafah. Aproximativ 1,4 milioane de palestinieni se adăpostesc acolo, inclusiv sute de mii de persoane strămutate din cauza luptelor din alte părți ale Gaza.

Confruntarea dintre Casa Albă și Israel a dus la faptul că SUA au permis adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU prin care se solicită încetarea focului în Gaza. „Conflictul a marcat un «punct scăzut» în relațiile recente dintre cei doi aliați“, a declarat Byman, membru al CSIS.

„Administrația Biden a sprijinit Israelul, dar tensiunile sunt în creștere“, a spus el.

Sprijinul public pentru Israel în SUA a scăzut, de asemenea, de la începutul războiului. Doar 36% dintre americani au declarat că aprobă campania militară a Israelului în Gaza, potrivit unui sondaj Gallup din martie, în scădere față de 50% care au declarat că susțin Israelul într-un sondaj Gallup realizat în noiembrie anul trecut, în prima lună a războiului.

Scăderea sprijinului american, combinată cu o indignare internațională tot mai mare, a lăsat Israelul mai singur ca niciodată pe scena mondială.

„Este un moment fără precedent“, a declarat Brad Parker, director asociat de politică la Centrul pentru Drepturi Constituționale, un grup juridic care l-a dat în judecată pe Biden și alți oficiali de top ai administrației, susținând că SUA au ajutat Israelul să comită un genocid împotriva palestinienilor din Gaza.

„SUA a fost întotdeauna capabile să conducă și să determine alte state să le urmeze sprijinul necondiționat acordat Israelului. Acest lucru a fost într-adevăr
fracturat“, a declarat Parker pentru Newsweek.

Dincolo de Statele Unite, războiul a complicat, de asemenea, relația Israelului cu potențialii aliați și adversari deo-potrivă din Orientul Mijlociu.

Conflictul din Gaza a întârziat eforturile Israelului de a normaliza relațiile cu Arabia Saudită, parte a unui efort de extindere a acordurilor Abraham negociate de administrația Trump, care au rezistat în ciuda războiului.

Războiul a crescut, de asemenea, tensiunile dintre Israel și Iran, care susține Hamas, precum și alte grupuri din regiune, Hezbollah în Liban și Houthis în Yemen. „Niciunul dintre aceste lucruri nu face Israelul mai puternic“, a declarat Ziv. Ce va face Israelul depinde de ceea ce se va întâmpla după încheierea războiului.

Netanyahu a respins categoric planul postbelic al administrației Biden pentru o soluție cu două state, care prevede ca Autoritatea Palestiniană să conducă Gaza și Cisiordania. Chiar dacă Israelul ar susține propunerea americană, s-ar confrunta probabil cu opoziția majorității palestinienilor din Gaza și Cisiordania, după cum arată sondajele recente.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în martie de Centrul palestinian pentru cercetare politică și sondaje, 59% dintre palestinienii adulți din Cisiordania și Gaza au declarat că preferă ca Hamas să controleze Gaza după război.

FAPTE GRELE Benjamin Netanyahu a respins o soluție cu două state, iar ideea nu este favorită nici în rândul israelienilor, potrivit sondajelor.

În schimb, doar 24% au declarat că preferă ca Autoritatea Palestiniană să controleze Gaza după încheierea războiului, potrivit sondajului.

De asemenea, 52 la sută au declarat că se opun unei soluții cu două state, deși sprijinul pentru această idee în Gaza și opoziția față de rezistența violentă au crescut de la începutul războiului, a declarat pentru Newsweek Khalil Shikaki, directorul centrului de cercetare.

Shikaki a spus că nu există deocamdată o alternativă realistă la Hamas în Fâșia Gaza. „Hamas are sprijinul necesar pentru a continua să controleze Gaza, are birocrația care poate exercita acest control și va avea o capacitate militară reziduală pentru a impune ordinea, chiar dacă soldații israelieni continuă să ocupe Gaza“, a declarat el într-un interviu telefonic din Cisiordania.

Potrivit sondajelor, în interiorul Israelului, ideea unei soluții bazate pe două state a pierdut teren după atacul din 7 octombrie.

Cincizeci și unu la sută dintre israelieni au declarat că se opun creării unui stat palestinian, invocând motive de securitate, potrivit unui sondaj realizat în februarie de Israel Democracy Institute. Acest lucru se aliniază cu opoziția de lungă durată a lui Netanyahu față de un stat palestinian independent.

Sondajele de opinie arată că publicul israelian continuă să susțină în mare măsură campania militară din Gaza. Un alt sondaj al IDI publicat în martie a arătat că 74% dintre evreii din Israel au susținut extinderea războiului în Rafah.

Cu toate acestea, au început să apară fisuri în guvernul lui Netanyahu, iar un sondaj separat din februarie a arătat că majoritatea israelienilor susțin organizarea de alegeri anticipate și ar vota pentru a înlătura coaliția de extremă dreapta a lui Netanyahu.

„Se pare că această coaliție de urgență care a fost înființată imediat după izbucnirea războiului începe să se dezinte-greze“, a declarat Yona, istoricul de la Universitatea Tel Aviv.

Tulburările politice din Israel evidențiază diviziunile care au precedat războiul, precum și pe cele legate de modul în care Netanyahu l-a gestionat - și arată cum consecințele din Gaza ar putea avea un impact asupra securității țării pentru anii următori.

„Netanyahu ar putea revendica o victorie care să satisfacă aripa dreaptă, dacă Israelul controlează securitatea în Fâșia Gaza după război, iar o soluție cu două state pare chiar mai puțin probabilă decât era înainte de atacul din 7 octombrie“, a declarat Shikaki.

Dar Shikaki și alții au spus că, în ciuda faptului că războiul lasă Israelul mai puțin vulnerabil la atacuri pe termen scurt, pe termen lung s-ar putea înregistra un regres în ceea ce privește securitatea statului evreu dacă nu există o rezolvare politică a conflictului
israeliano-palestinian.

„Israelul poate câștiga războiul din punct de vedere militar, dar va fi o victorie à la Pirus“, a declarat Hafez, expert în politica Orientului Mijlociu. 

Daniel Bush este corespondentul Newsweek la Casa Albă. Urmăriți-l pe X @DanielBush

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te