Submarine nucleare rusești, gata să scufunde un portavion nuclear SUA. 200 de avioane, în alertă

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 10.08.2024 - 15:28
Războiul India-Pakistan: Când submarine nucleare rusești amenință să scufunde un portavion american Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
Războiul India-Pakistan: Când submarine nucleare rusești amenință să scufunde un portavion american Foto: Profimedia Images

În 1971, India și Pakistanul au purtat un război, dar aliații lor din fosta URSS (Rusia) și SUA au fost cele care au fost pe punctul de a schimba lovituri nucleare în Golful Bengal. Atunci, SUA mobilizaseră o parte a celei de-a șaptea flote aparent pentru a sprijini Pakistanul.

SHARE

În 1971, India și Pakistanul au purtat un război, dar aliații lor fosta URSS și SUA au fost cele care au fost pe punctul de a schimba lovituri nucleare în Golful Bengal. La vremea respectivă SUA mobilizaseră o parte a celei de-a șaptea flote aparent pentru a sprijini Pakistanul.

Citește și: China, gata de invazia Taiwanului. 45 de avioane și 6 nave de război chineze au înconjurat insula | Newsweek Romania

Datele istorice dezvăluite mai târziu subliniază că totul a fost o schemă „întortocheată” de război rece, orchestrată de președintele american Richard Nixon și apoi de consilierul pentru securitate națională (NSA) Henry Kissinger, care a amenințat cu războiul a doua țară ca populație de pe Pământ la acea vreme – India.

Războiul India-Pakistan: Când submarine nucleare rusești amenință să scufunde un portavion american

Imediat, Rusia sovietică a venit în ajutorul aliatului său, India. Totul după ce prim-ministrul Indira Gandhi a semnat Tratatul de pace, prietenie și cooperare cu Uniunea Sovietică.

Pentru a intercepta Forța operativă americană 74 care se îndrepta spre Golful Bengal, adică grupul de luptă al portavionului american USS Enterprise, sovieticii și-au desfășurat o flotă de 20 de nave de război inclusiv un submarin nuclear.

„Acțiunile militare necesare”

Administrația Nixon a încercat toate instrumentele din cartea lor de diplomație pentru a forța India să declare încetarea focului. Kissinger l-a avertizat pe trimisul rus la Washington: „India trebuie să fie obligată să accepte un încetare a focului mâine”, arată eurasiantimes.com. În caz contrar, Statele Unite vor implementa acțiunile militare necesare.

La 8 decembrie 1971, Flota a 7-a SUA a primit ordine de a trimite Task Force 74 în Golful Bengal. A șaptea flotă a Marinei SUA era cea mai importantă forță navală din afara continentului. Avea în dotare până la 70 de nave de război și 200 până la 300 de avioane.

Citește și: Statele Unite, decise sà trimità un portavion si nave de asalt în sprijinul Israelului

Gruparea de luptă care a pornit spre Golful Bengal a fost condusă de portavionul cu propulsie nucleară USS Enterprise, care era însoțit de alte nouă nave, inclusiv un submarin de atac nuclear.

USS Enterprise a plecat din Golful Tonkin, unde a fost desfășurat pentru războiul din Vietnam, pe 10 decembrie și a ajuns în Golful Bengal pe 15 decembrie.

SUA au susținut că forța a primit ordin să efectueze misiuni politice și umanitare. La acea vreme, Departamentul de Stat al SUA a spus că va evacua 182 de americani din Dacca, dacă este necesar, „pe mare sau pe aer”, deși a refuzat să lege public o astfel de operațiune de evacuare cu mișcarea navală.

Citește și: 2 nave rusești de război cu rachete hipersonice Zircon, lângă SUA. Ce țară „prietenă” le găzduiește?

Pentru India, mișcarea a însemnat că 90 de avioane de luptă și bombardiere din flota a 7-a care ar fi putut ajuta armata pakistaneză. Se părea că SUA sunt gata să folosească forța directă pentru a-și ajuta aliatul Pakistan. Uniunea Sovietică s-a deplasat rapid și a desfășurat un distrugător, o navă suplimentară de patrulare și un submarin în Oceanul Indian.

Sovieticii suplimentează forțele

În plus, sovieticii au anunțat că vor trimite o forță operativă suplimentară pentru a intercepta flota a 7-a. Forța operativă cuprindea un distrugător, un submarin cu rachete ghidate nuclear și un crucișător de luptă echipat cu rachete purtătoare de lovituri nucleare.

Pe 15 decembrie, când navele de război americane au ajuns în Golful Bengal, 20 de nave de război sovietice se aflau în Oceanul Indian, forțând Marina SUA să rămână pe loc.

Un raport din 15 decembrie New York Times spunea că generalul locotenent AAK Niazi, comandantul militar al Pakistanului în Est, a cerut consulatului american să transmită propunerea de încetare a focului către India. Ulterior, India a încetat focul pe 16 decembrie, lăsând navele de război americane fără niciun aliat de apărat. Pe 18 decembrie, „Task Force 74” a fost mutat din Golful Bengal în Oceanul Indian. Acolo, flota a staționat  până în ianuarie 1972. Task Force 74 a fost realocată războiului din Vietnam pe 7 ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te