Războiul dozelor: UE suspectează că producătorii de vaccinuri vând în afara Uniunii, cere explicații

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.01.2021 - 15:23
Stella Kyriakides/FOTO: audiovisual.ec.europa.eu/

Uniunea Europeană va cere companiilor farmaceutice care produc vaccinuri COVID în interiorului blocului comunitar să înregistreze în avans orice export al dozelor în țări terțe, în contextul în care AstraZeneca a anunțat în mod neașteptat că va reduce semnificativ livrările.

SHARE

De asemenea, Uniunea Europeană a cerut luni companiei AstraZeneca să găsească modalități să livreze rapid vaccinurile. De subliniat este că aceste contracte, care sunt confidențiale, includ clauze care permit Comisiei Europene să rezilieze un contract cu un producător de vaccin, potrivit Hotnews.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a considerat luni drept ''inacceptabile'' întârzierile în livrarea vaccinurilor AstraZeneca şi a apreciat că explicaţiile oferite de compania britanică nu sunt ''satisfăcătoare'', relatează AFP, potrivit Agerpres.

Comisarul european a propus instituirea ''cât mai curând posibil' a unui ''mecanism de transparenţă'' privind exporturile către ţări din afara Uniunii Europene a unor vaccinuri produse pe teritoriul său.

Într-un semn de frustrare a UE - după ce Pfizer a anunțat și ea întârzieri în aprovizionare la începutul lunii ianuarie - un înalt oficial al UE a declarat pentru Reuters că blocul comunitar va solicita în zilele următoare companiilor farmaceutice să înregistreze exporturile de vaccin COVID-19.

AstraZeneca, care și-a dezvoltat vaccinul împreună cu Universitatea Oxford, a declarat vineri UE că nu poate îndeplini obiectivele de aprovizionare convenite până la sfârșitul lunii martie, un oficial al UE implicat în discuții spunând pentru Reuters că aceasta înseamnă o reducere cu 60% la 31 de milioane de doze.

"Ne așteptăm de la companie să găsească soluții și să exploateze toate posibilitățile posibile pentru a livra rapid", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, adăugând că șeful executivului UE, Ursula von der Leyen, a vorbit la telefon cu șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, pentru a-i reaminti de angajamentele firmei.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat că Soriot i-a spus lui von der Leyen că compania face tot posibilul pentru a livra vaccinul către milioane de europeni cât mai curând posibil.

Luni au apărut știri potrivit cărora compania se confruntă cu probleme mai largi de aprovizionare.

Ministrul australian al Sănătății, Greg Hunt, a declarat reporterilor că AstraZeneca a informat țara că a suferit „un șoc semnificativ în ceea ce privește aprovizionarea”, care se va reduce în martie sub ceea ce a fost convenit. El nu a furnizat cifre.

Ministrul Sănătății din Thailanda, Anutin Charnvirakul, a declarat că AstraZeneca va furniza 150.000 de doze în loc de cele 200.000 planificate și cu mult mai puțin de 1 milion de doze, cât ceruse țara inițial.

AstraZeneca a refuzat să comenteze problemele de aprovizionare la nivel mondial.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te