RĂZBOI Rusia va lovi Ucraina cu „bomba bombelor” de 7.000 kg. O rachetă Satan o duce. Cu ce urmări?

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.09.2024 - 08:53
RĂZBOI Rusia va lovi Ucraina cu „bomba bombelor” de 7..000 kg. O rachetă Satan o va duce. Ce urmări? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
RĂZBOI Rusia va lovi Ucraina cu „bomba bombelor” de 7..000 kg. O rachetă Satan o va duce. Ce urmări? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
RĂZBOI Rusia va lovi Ucraina cu „bomba bombelor” de 7..000 kg. O rachetă Satan o duce. Cu ce urmări?
RĂZBOI Rusia va lovi Ucraina cu „bomba bombelor” de 7..000 kg. O rachetă Satan o duce. Cu ce urmări?

Rusia va lovi Ucraina cu „bomba bombelor” de 7..000 kg. O rachetă Satan o va duce. Amenințarea a fost făcutăd e fostul președinte rus Medvedev. Putin își poate da acordul.

SHARE

fostul președinte rus Dimitri Medvedev, care este cunoscut pentru opiniile sale mai degrabă șoviniste, scrie:

„Ceea ce nu reușesc să admită aroganții anglo-saxoni, totuși, este că nu poți testa răbdarea cuiva decât atât de mult timp. Se va dovedi în cele din urmă că anumiți analiști occidentali moderați au avut dreptate atunci când au avertizat:

„Este adevărat, este puțin probabil ca rușii să folosească acest răspuns, deși... este încă o posibilitate. În plus, ei ar putea folosi noi vehicule de livrare cu încărcături convenționale”.

Putin tace deocamdată.

Citește și: Veste proastă, pentru Putin. Biden e „hotărât” să întărească Ucraina în ultimele luni de mandat

RĂZBOI Rusia va lovi Ucraina cu „bomba bombelor” de 7..000 kg. O rachetă Satan o va duce. „Rade tot”

Este posibil ca Medvedev să facă aluzie la posibila utilizare de către Rusia a FOAB (Father Of All Bombs), cea mai grea bombă convențională fabricată de Rusia.

Denumirea oficială a FOAB este ATBIP (Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power). Bomba cântărește aproximativ 7 100 kg și se pare că are un randament exploziv echivalent cu 44 de tone de TNT.

FOAB utilizează un exploziv termobaric, care este deosebit de devastator datorită capacității sale de a detona în aer, creând un val de explozie de înaltă presiune și un efect de ardere prelungit. Acest lucru îl face extrem de eficient împotriva țintelor moi și dure deopotrivă, inclusiv structuri, fortificații și personal.

FOAB a fost dezvăluită pentru prima dată publicului în 2007, prezentând progresele Rusiei în domeniul armamentului convențional. Rusia a dezvoltat această bombă ca răspuns la bomba americană Massive Ordnance Air Blast (MOAB), denumită adesea „Mama tuturor bombelor”.

Citește și: Ucraina va începe "urgia cerului" în Rusia cu rachete NATO. 80% din aviația rusă, paralizată la sol

Război: Rusia amenință Ucraina cu bomba care rade tot

Toate aeronavele flotei ruse de bombardiere - Tu-22M3 Backfire, Tu-95MS Bear-H și Tu-160 Blackjack - sunt echipate pentru a livra FOAB. Cu toate acestea, referirea lui Medvedev la „utilizarea de noi vehicule de livrare” sugerează că se are în vedere o opțiune de livrare mai bună decât bombardierele, care ar suferi probabil rate ridicate de uzură în timpul curselor de bombardament din cauza sistemelor de rachete Patriot ale SUA desfășurate în jurul Kievului

Medvedev s-ar putea referi la utilizarea unei rachete precum RS-28 Sarmat, cunoscută și sub numele de Satan II, care poate transporta o încărcătură de 10 tone la rază intercontinentală.

Sarmat a fost proiectată pentru a înlocui rachetele balistice intercontinentale SS-18 Satan ICBM din era sovietică și reprezintă una dintre cele mai puternice rachete balistice intercontinentale în ceea ce privește capacitatea de încărcare. În mod important, racheta este proiectată să transporte focoase convenționale sau nucleare.

Foto: RĂZBOI Rusia va lovi Ucraina cu „bomba bombelor” de 7..000 kg. O rachetă Satan o duce. Cu ce urmări?

FOAB-ul de 7 tone ar fi ușor de transportat de Sarmat. Cu toate acestea, având în vedere că Sarmat este proiectată să transporte mai multe focoase, este posibil să poată transporta mai multe FOAB-uri țintite independent
Sarmat este o rachetă cu combustibil lichid cu o greutate de lansare de 208,1 tone, cea mai mare parte fiind combustibil. Prin reducerea încărcăturii de combustibil a mastodontului, este teoretic posibilă creșterea spectaculoasă a încărcăturii utile a rachetei.

Concluzii: Putin poate decide totul

Există și veste bună, paradoxal.

Dacă, într-adevăr, Medvedev face aluzie la posibila utilizare a unui focos convențional masiv livrat cu ajutorul unei rachete, lumea ar putea respira ușurată - nu suntem atât de aproape de armaghedonul nuclear pe cât au avertizat mulți analiști.

Un răspuns convențional al Rusiei la o escaladare ucraineană - cum ar fi atacuri profunde în teritoriul rus cu arme și ghidaje occidentale - oricât de grav ar fi, nu este nici pe departe la fel de escaladator ca utilizarea unei arme nucleare chiar și mici, cum ar fi un proiectil de artilerie!

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te