Ucraina va începe "urgia cerului" în Rusia cu rachete NATO. 80% din aviația rusă, paralizată la sol

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.09.2024 - 11:30
Ucraina va începe "urgia cerului" în Rusia cu rachete NATO. 80% din aviația rusă, paralizată la sol - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Ucraina va începe "urgia cerului" în Rusia cu rachete NATO. 80% din aviația rusă, paralizată la sol - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Ucraina va începe "urgia cerului" în Rusia cu rachete NATO. 80% din aviația rusă, paralizată la sol. Ucraina ar putea primi permisiunea de a lansa atacuri cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar reprezenta un "game changer" cu adevărat.

SHARE

Ucraina va începe "urgia cerului" în Rusia cu rachete NATO. Conform expertului militar și politic Oleksandr Kovalenko, acest lucru ar avea un impact major asupra aviației ruse, cu mai mult de 80% din avioanele de luptă incapabile să desfășoare misiuni în spațiul aerian al Ucrainei.

Ucraina va începe "urgia cerului" în Rusia cu rachete NATO. 80% din aviația rusă, paralizată la sol

De asemenea, lipsa sprijinului aerian ar reduce capacitățile ofensive ale infanteriei ruse cu aproximativ 30%.

Oleksandr Kovalenko a explicat că avioanele și elicopterele rusești precum Su-25, Ka-52 și Mi-25, care joacă un rol crucial în susținerea infanteriei, nu vor putea opera eficient dacă sunt mutate la baze aeriene din afara razei de 300 de kilometri.

„Dacă s-ar afla în baze aeriene din afara zonei de 300 de kilometri, Su-25, Ka-52 și Mi-25 nu ar putea să își îndeplinească misiunile de luptă pe teritoriul Ucrainei din cauza razei lor de acțiune limitate”, a declarat expertul.

Deși efectele acestor lovituri nu vor fi imediate, Kovalenko a precizat că rezultatele vor deveni vizibile în câteva săptămâni, pe măsură ce Rusia va începe să resimtă amenințarea la adresa bazelor sale aeriene.

Citește și: SUA, despre amenințările lui Putin: "Sunt foarte periculoase și escaladează tensiunile NATO-Rusia"

„În materie de utilizare a avioanelor de atac, precum și a elicopterelor, da, acestea vor ajuta frontul, dar nu imediat. Rușii trebuie mai întâi să simtă o amenințare la adresa bazelor lor aeriene”, a adăugat Kovalenko în emisiunea Kyiv 24, citat de presa independentă din Belarus, Charter97.

După aceste lovituri, doar avioanele Su-34 și Su-35 vor putea opera în spațiul aerian al Ucrainei, ceea ce va reduce semnificativ impactul focului rusesc asupra pozițiilor ucrainene.

Citește și: Volodin, mâna dreapta a lui Putin amenință Europa: "NATO deschide poarta războiului cu Rusia"

Rachete occidentale pe teritoriul Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în repetate rânduri permisiunea de a folosi rachete americane de rază lungă, precum ATACMS, pentru lovituri asupra Rusiei. Până acum, aceste cereri au fost respinse din cauza numărului limitat de rachete disponibile.

Citește și: Kremlinul amenință cu un „răspuns adecvat” dacă SUA dau undă verde Kievului să atace Rusia cu ATACMS

În ultimele zile apărut informații că Statele Unite ar putea permite utilizarea de rachete pentru a lovi instalațiile militare rusești de pe teritoriul Federației Ruse.

Rachetele britanice Storm Shadow și omoloagele lor franceze Scalp ar putea fi utilizate în aceste atacuri, însă aceasta ar necesita sprijinul Regatului Unit și al Franței.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te