Război la Marea Roșie. Rebelii Houthi din Yemen au capturat o navă civilă crezând că e israeliană

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.11.2023 - 09:02
Rebelii Houthi din Yemen au capturat o navă civilă crezând că e israeliană - Foto: Jerusalem Post

Război la Marea Roșie. Rebelii Houthi din Yemen au capturat o navă civilă crezând că e israeliană. Rebelii Houthi din Yemen, insurgență susținută de Iran, a declarat că a capturat o navă israeliană în Marea Roșie, duminică. Israelul susține că nu e nava sa.

SHARE

Război la Marea Roșie. Rebelii Houthi din Yemen au capturat o navă civilă crezând că e israeliană.

Grupul yemenit a amenințat că va viza nave israeliene în Marea Roșie din cauza războiului Israelului cu Hamas, în Fâșia Gaza.

Război la Marea Roșie. Rebelii Houthi din Yemen au capturat o navă civilă crezând că e israeliană 

„Am dus o navă de marfă israeliană pe coasta yemenită”, a declarat un oficial Houthi neidentificat, adăugând că mai multe detalii vor fi publicate ulterior.

O sursă maritimă yemenită a spus că rebelii Houthii „au confiscat o navă comercială” și au dus-o în portul Salif din orașul de coastă Hodeida, pe care rebelii îl controlează, fără a-i preciza naționalitatea.

Armata israeliană IDF a negat că nava era israeliană, potrivit ynetnews.com.

O declarație a IDF pe X/Twitter, arăta că „deturnarea unei nave de marfă de către Houthi, lângă Yemen, în sudul Mării Roșii, este un incident foarte grav cu consecințe globale”.

„Nava a plecat din Turcia în drum spre India, având personal civil de diferite naționalități, fără a include israelieni. Nu este o navă israeliană”, a precizat  armata israeliană.

Un oficial american al apărării a declarat SUA „monitorizează îndeaproape” situația creată.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a negat, de asemenea, că nava era israeliană, denunțând „atacul iranian împotriva unei nave internaționale”.

„Nava, care este deținută de o companie britanică și este operată de o firmă japoneză, a fost deturnată sub îndrumarea Iranului de către miliția yemenită Houthi”, se arată în comunicat.

„La bordul navei se află 25 de membri ai echipajului de diferite naționalități, inclusiv ucraineană, bulgară, filipineză și mexicană”, a adăugat acesta.

Rută de transport vitală

La 14 noiembrie, liderul Houthi, Abdul Malik al-Houthi, a declarat că grupul caută nave israeliene în apele vitale din punct de vedere comercial ale Mării Roșii, chiar și cele care nu au steaguri israeliene.

„Ochii noștri sunt deschiși către monitorizarea și căutarea constantă a oricărei nave israeliene”, a spus el într-un discurs difuzat de postul de televiziune Al-Masirah al huthiștilor.

„Inamicul se bazează pe camuflaj în mișcarea sa în Marea Roșie, în special în Bab al-Mandab, și nu a îndrăznit să arboreze steaguri israeliene pe navele sale, opritnd și dispozitivele de identificare.”

„Vom căuta și verifica navele care îi aparțin și nu vom ezita să le țintim”, a adăugat el.

Strâmtoarea Bab al-Mandab este trecerea îngustă dintre Yemen și Djibouti, în Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume, care transportă aproximativ o cincime din consumul global de petrol.

Capturarea unei nave comerciale pe o asemenea rută este un „incident” pe care puterile internaționale nu-l vor trece cu vederea, mai ales că Iranul este cel care susține insurgența Houthi din Yemen.

Houthii s-au declarat parte a „Axei de rezistență” împotriva Occidentului și aliaților săi, axă formată din grupări armate, multe teroriste, afiliate Iranului.

Rebelii yemeniți au lansat o serie de lovituri cu drone și rachete împotriva Israelului, din octombrie, după atacul fără precedent al militanților palestinieni Hamas asupra Israelului.

Ca răspuns, Israelul a pornit războiul din Fâșia Gaza, pentru a neutraliza complet organizația Hamas, considerată teroristă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te