Raport scandalos al MAE rus despre România și Moldova: „Coaliție de rusofobi înflăcărați”

DE Daniel Toșa | 09.06.2022 - 14:28
Raport scandalos al MAE rus despre România și Moldova: „Coaliție de rusofobi înflăcărați”/FOTO: profimediaimages.ro

MAE rus a publicat la începutul lunii iunie un raport în care analizează ”încălcarea drepturilor cetățenilor și compatrioților ruși în țări străine”, printre care se numără Republica Moldova și România.

SHARE

În ceea ce privește România, în raport se remarcă ”forțarea unei atmosfere neprietenoase în jurul Rusiei în discursul politic românesc”: ”Umflarea sentimentelor rusofobe în mass-media pro-occidentală au în general un impact negativ asupra poziției și moralului compatrioților.

În plus, persistă o situație tensionată în jurul Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, care face parte din Consiliul Coordonator al Organizațiilor Compatrioților Ruși care trăiesc în România. Potrivit președintelui Uniunii, Mihai Lauruc, hărțuirea nejustificată a activiștilor organizației din cauza opiniilor lor pro-ruse continuă.

Au existat cazuri de inacțiune a autorităților în problema confiscării de bunuri și bunuri comerciale aparținând rușilor. De asemenea, reprezentanții Uniunii semnalează cu îngrijorare că Bucureștiul acceptă ucrainizarea forțată a minorității naționale rutene.”

”Cetățenii ruși, compatrioții și românii cu rădăcini rusești raportează în mod regulat Ambasadei Rusiei la București despre amenințările și insultele pe care le primesc pe rețelele de socializare.

Într-o serie de școli private din București s-au înregistrat cazuri de agresiune împotriva elevilor ruși de la alți elevi, care au fost răsfățați de profesori. Părinților copiilor afectați le este frică să raporteze oficial astfel de incidente, crezând că acest lucru nu poate decât să agraveze situația”, potrivit mid.ru.

Citește și: VIDEO Vladimir Putin pregătește parada victoriei la 31 iulie. Îi mai trebuie Odesa și Transnistria

Rusia acuză Moldova

În ceea ce privește administrația de la Chișinău, MAE rus subliniază că a fost reluată ”practica refuzurilor nejustificate de a trece frontiera de stat și a deportărilor cetățenilor Federației Ruse sosiți în Moldova, inclusiv a celor cu invitație din partea moldovenilor”.

Citește și: Lavrov, „blocat” de un jurnalist ucrainean: „În afară de cereale, ce aţi mai furat din Ucraina?”

”Astfel, în perioada 10-11 decembrie 2021, au existat măsuri neprietenoase întreprinse de partea moldovenească pentru a justifica interdicția de intrare în Republica Moldova a nouă dintre cetățenii noștri”, se arată în raportul publicat la 1 iunie și în care sunt analizate 161 de țări.

Printre cei 9 cetățeni, diplomații ruși au susținut că s-au aflat oameni de știință, persoane publice, politologi și un membru al unei comisii care se află în subordinea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Rolul celui din urmă era să contracareze ”tentativele de falsificare a istoriei în detrimentul intereselor Rusiei”.

”Cu regret, trebuie să afirmăm: compatrioții ruși care locuiesc în Moldova (și oamenii vorbitori de limbă rusă în general) întâmpină adesea dificultăți în a-și garanta drepturile de acces la serviciul public, de a alege limba de creștere și de educație și de a primi liber informații în limba lor maternă.

Autoritățile moldovene au mai fost acuzate că vând frecvent medicamente fără instrucțiuni în limba rusă. De asemenea, au existat referiri despre lipsa informațiilor în limba rusă în instituțiile medicale din Republica Moldova.

Rușii vor predare în limba lor în școlile din Republica Moldova

O altă nemulțumire a Ministerului rus de Externe are legătură cu actualizarea din 2014 Codului Educației: ”Limba rusă nici măcar nu este menționată ca limbă de predare și este de fapt clasificată ca una dintre limbile uneia dintre minoritățile naționale din Moldova.

O astfel de transformare a legislației educaționale încurajează într-o oarecare măsură procesul obiectiv de reducere a numărului de elevi în școlile cu limba rusă de predare. (…) Această tendință implică o încălcare gravă a intereselor legitime ale populației de limbă rusă a țării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te