RAPORT Rusia a dat milițiilor Houthi din Yemen coordonatele să atace navele comerciale

DE Adina Mutăr | 25.10.2024 - 21:13
Rusia a dat milițiilor Houthi din Yemen coordonatele să atace navele comerciale  - Foto: X/@front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia a dat milițiilor Houthi din Yemen coordonatele să atace navele comerciale - Foto: X/@front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

RAPORT Rusia a dat milițiilor Houthi din Yemen coordonatele să atace navele comerciale. Rusia a oferit grupului rebel yemenit date de țintire pentru a menține SUA și aliații concentrați în regiune și pentru a le consuma muniția.

SHARE

RAPORT Rusia a dat milițiilor Houthi din Yemen coordonatele să atace navele comerciale.

În timpul desfășurării de nouă luni în Orientul Mijlociu, grupul de lovitură al USS Dwight D Eisenhower (IKECSG) a tras 800 de muniții pentru a evita atacurile rebelilor Houthi asupra navelor comerciale în Marea Roșie. 

Rebelii Houthi au început să atace transportul maritim internațional prin Marea Roșie în octombrie 2023 cerând oprirea războiului Israelului din Gaza,  în sprijinul „confraților” de la Hamas, ambele grupări fiind sprijinite de Iran.

Rusia a dat milițiilor Houthi din Yemen coordonatele să atace navele comerciale

„Până la urmă au început să folosească datele prin satelit date de Rusia, pe măsură ce și-au extins atacurile”, a informat The Wall Street Journal. 

Publicația a citat „o persoană familiarizată cu problema și doi oficiali europeni ai apărării”.

„Datele au fost transmise prin intermediul membrilor Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran, care supervizau acțiunile rebelilor Houthi din Yemen”, a declarat unul dintre oameni pentru Jurnal.

Nu există nicio indicație în raportul Wall Street Journal exact când au fost furnizate datele sau dacă au contribuit la vreunul dintre atacurile de succes asupra navelor comerciale. 

Putin a amenințat că va trimite arme cu rază lungă și sprijin militar „regiunilor” din întreaga lume unde acestea ar putea fi folosite pentru lovituri împotriva țintelor occidentale, dacă SUA și aliații permit Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu armamentul donat.

„Pentru Rusia, orice erupție de oriunde este o veste bună, pentru că îndepărtează atenția lumii de Ucraina”, a declarat pentru WSJ Alexander Gabuev, directorul Carnegie Russia Eurasia Center, un think tank cu sediul la Berlin.

Citește și: VIDEO Bombardierul B 2 Spirit al SUA a făcut zob depozite subteraane în Yemen. Urmează Iranul?

Atacurile Houthi asupra transporturilor maritime au absorbit o mulțime de resurse din SUA și aliate. Pe lângă navele și aeronavele IKECSG, mai multe alte active maritime și aeriene americane și aliate au luat parte la apărarea transportului maritim, au interceptat rachete și drone și au aruncat în aer nave de suprafață fără echipaj. 

SUA și aliații au atacat și ținte Houthi din Yemen frecvent. Săptămâna trecută, SUA și-au folosit bombardierele strategice B-2 Spirit pentru a lovi buncăre și depozite subterane de muniție lae rebelilor Houthi, transmițând astfel un mesaj Iranului cu privire la ce ar putea să i se întâmple dacă mai sprijină milițiile teroriste.

Citește și: Dat Rusiei la „schimb”, Viktor Bout vinde arme rebelilor Houthi. Fusese prins cu ajutorul României

Rapoarte recente dovedesc însă implicarea din plin și a Rusiei în înarmarea organizațiilor teroriste din regiune.

Pe lângă faptul că îi ajută pe Houthi, Rusia înarmează și Hezbollah în lupta sa împotriva Israelului.

Forțele israeliene au găsit arme rusești „de ultimă generație” în perchezițiile bazelor Hezbollah din sudul Libanului. Acele arme ar fi putut fi transferate și de Iran sau obținute prin alte mijloace, dar puțin probabil că Rusia să nu fi cunoscut destinația.

War Zone a contactat Consiliul Național de Securitate și Pentagonul pentru comentarii despre afirmația că Rusia le-a furnizat huthiților date privind țintirea și, dacă da, ce vor face pentru a răspunde unei astfel de situații. 

Până la data publicării articolului, cele două instituții nu au răspuns.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te