RAPORT China, al doilea inamic principal al NATO după Rusia în următorii zece ani

DE Adina Mutăr | 01.12.2020 - 20:51
sursă foreignpolicy.com

Experții NATO au pregătit raportul NATO 2030 - Uniți pentru o Nouă Eră, care susține că în următorii zece ani, China va deveni al doilea cel mai mare dușman al Alianței după Rusia și că blocul trebuie reformat pentru a contracara aceasta, stabilind o serie de structuri speciale.

SHARE

Conform raportului NATO 2030, pe care secretarul general Jens Stoltenberg îl va prezenta marți la conferința video a miniștrilor de externe ai NATO, în deceniul următor, Alianța trebuie să se concentreze, pe lângă răspunsul la amenințările tradiționale - descurajarea Rusiei și intervențiile umanitare - și pe combaterea provocărilor venite din China.

Raportul recomandă crearea unor structuri speciale, care trebuie să garanteze dominanța tehnică a NATO asupra Chinei și să protejeze statele membre de China, stabilind un control economic asupra sectoarelor strategice ale economiei.

Autorii recomandă, de asemenea, includerea Chinei și măsuri de combatere a acesteia într-o nouă ediție a Conceptului strategic NATO.

Raportul „constată, de asemenea, necesitatea de a împiedica China să stabilească controlul asupra surselor cheie de mărfuri, inclusiv a celor de nouă generație, în țările terțe, în special în Africa”.

Litiul este considerat una dintre aceste „resurse ale viitorului”. Este o resursă cheie pentru producția de baterii reîncărcabile, necesară pentru utilizarea eficientă a surselor alternative de energie, pe care țările europene le promovează în mod activ în prezent.

Jens Stoltenberg a anunțat prezentarea raportului NATO 2030, precizând că versiunea finală a raportului va fi prezentată la summitul NATO 2021 de la Bruxelles.

Secretarul general a precizat că Beijingul este o nouă provocare pentru NATO, deoarece investește puternic în dezvoltarea de noi arme, nu împărtășește valorile NATO și se strecoară în Alianță, de la Arctica până în Africa.

 

Joe Biden, invitat la summit-ul de la începutul anului 2021

 

NATO l-a invitat pe președintele ales al SUA, Joe Biden, la un summit la Bruxelles la începutul anului 2021, a declarat secretarul general, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Răspunzând întrebărilor dinaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO din 1-2 decembrie, șeful NATO a spus că nu a fost încă stabilită o dată specifică pentru summit, dar a precizat că vor participa toți liderii alianței de 30 de membri.

„Aștept cu nerăbdare să-l primesc pe președintele Biden anul viitor la un summit NATO aici, la Bruxelles", a spus el.

Subliniind că există un sprijin bipartisan puternic pentru NATO în SUA, Stoltenberg a adăugat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noua administrație.

„NATO este singura instituție sau organizație care reunește America de Nord și Europa”, a spus el. „Aștept cu nerăbdare să continuăm proiectul NATO 2030.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te