Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze informațiile potrivit cărora racheta "de fabricație rusească" care a lovit estul Poloniei, ucigând două persoane, a fost lansată de forțele ucrainene, care au încercat să intercepteze un atac rusesc.
"Nu avem niciun comentariu și nu vom confirma acest raport. Așa cum a spus președintele astăzi, susținem ancheta în curs a Poloniei pentru a afla exact ce s-a întâmplat", a declarat purtătorul de cuvânt.
Associated Press a relatat că trei oficiali americani au declarat că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene în încercarea de a intercepta un atac rusesc care se apropia. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute public despre acest subiect, potrivit AP.
Citește și: Cine sunt noii baroni ai termoficării din București. Conexiuni care duc la Moscova și Chișinău
Într-o declarație pentru CNN miercuri, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a negat în mod explicit raportul AP. CNN a contactat NATO în legătură cu raportul AP, dar nu a primit încă un răspuns.
Explozia: Racheta a aterizat în afara satului rural polonez Przewodow, la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița ucraineană, marți după-amiază, aproximativ în același timp în care Rusia a lansat cel mai mare val de atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene în mai bine de o lună.
Citește și: Reuniune de urgență NATO după exploziile rachetelor rusești din Polonia. Ce au reperat avioanele?
Circumstanțele exacte ale incidentului, care marchează prima dată când o țară NATO a fost lovită direct în timpul conflictului de aproape nouă luni, rămân neclare, deși Ministerul polonez de Externe l-a descris ca fiind "de origine rusă", potrivit CNN.
Atât forțele rusești, cât și cele ucrainene au folosit muniție de producție rusească în timpul conflictului, Ucraina desfășurând rachete de producție rusească ca parte a sistemului său de apărare aeriană. Aceste sisteme de arme de generație mai veche datează din perioada în care atât Rusia, cât și Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică.