Rachetă rusească, deasupra Poloniei. General american: „Ridicați avioanele și doborâți inamicii”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.03.2024 - 18:44
RaRachetă rusească, deasupra Poloniei. General american: „Ridicați avioanele și doborâți-le” - Foto: front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)chetă rusească, deasupra Poloniei. General american: „Ridicați avioanele și doborâți-le” - Foto:

Rachetă rusească, deasupra Poloniei. General american: „Ridicați avioanele și doborâți-le”. O rachetă rusească a violat spațiul aerian al Poloniei în noaptea de 23-24 martie. Avioane F-16 au fost ridicate la interceptare.

SHARE

Rachetă rusească, deasupra Poloniei. Generalul american Ben Hodges a îndemnat anterior: „Ridicați avioanele și doborâți-le”, referindu-se la rachetele și dronele rusești care tranzitează spațiul aerian al României și Poloniei.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că toate sistemele de apărare aeriană și de forță aeriană au fost activate în Polonia ca răspuns la amenințarea care a apărut în noaptea de 23-24 martie.

Rachetă rusească, deasupra Poloniei. Au fost ridicate avioane F-16

Potrivit acestuia, au fost monitorizate peste zece rachete lansate de ruși în direcția regiunii Lvov, din Ucraina, incluzând schimb de informații cu Ucraina.

„Dacă ar fi existat semne că acest obiect se îndrepta către o anumită țintă situată pe teritoriul Republicii Polonia, desigur, ar fi doborât”, a precizat Kosiniak-Kamysz.

Oficialul a mai declarat că este în contact cu președintele, prim-ministrul, ministrul de Externe, șeful Statului Major General și comandantul operațional al Forțelor Armate ale Poloniei.

Lt. Col. Jacek Goryszewski, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional al Forțelor Armate Poloneze, a declarat că racheta se deplasa cu o viteză de aproape 800 km/h la o altitudine de 400 de metri.

A intrat pe aproximativ doi kilometri pe teritoriul polonez și apoi a părăsit țara în direcția Lvov.

Goryszewski a declarat că teritoriul peste care a zburat racheta nu va fi investigat deoarece armata este „100% sigură” că racheta a părăsit Polonia.

La 4:23 în dimineața zilei de 24 martie, o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez în apropierea satului Osierdów din Voievodatul Lublin. A fost acolo timp de 39 de secunde.

Avioane de luptă F-16 poloneze și aliate au fost desfășurate în aer pentru interceptare și doborâre.

Polonia a informat aliații NATO și va cere explicații Rusiei.

Încălcarea anterioară a spațiului aerian polonez de către o rachetă rusească lansată spre Ucraina a avut loc la 29 decembrie 2023, tot în Voievodatul Lublin. Racheta a stat pe teritoriul polonez mai puțin de trei minute.

Polonia intenționează să-l cheme pe ambasadorul rus la Ministerul de Externe și să transmită o scrisoare de protest, a declarat Andrzej Szejna, ministrul adjunct de Externe al Poloniei, într-un interviu pentru TVN24, după cum relatează European Pravda.

Szejna a declarat că nu dorește să comenteze următorii pași ai Varșoviei, deoarece nu este prima dată când o rachetă a Federației Ruse trecea granița poloneză.

Citește și: Polonia, avertizare aeriană extinsă, inclusiv Varșovia. Va doborî rachetele și dronele rusești?

„Cred că vom lua în considerare oportunitatea de a sublinia puternic nu numai nemulțumirea noastră, ci și poziția noastră acum, deoarece astfel de acțiuni sunt inacceptabile și complet inadmisibile, mai ales în contextul apartenenței Poloniei la NATO și al obligațiilor noastre aliate”, a spus ministrul.

Generalul Ben Hodges: „Ridicați avioanele și doborâți-le!”

Cu ocazia celuilalt incident, generalul Ben Hodges, fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, a îndemnat ferm România și Polonia să doboare orice dronă și rachetă rusești care le traversează spațiul spre Ucrainia pentru a ucide.

Potrivit generalului, o parte din rachete sunt lansate de ruși din zonele ocupate din Ucraina, dar o mare parte sunt lansate de peste Marea Caspică, de aceea consideră că România, Polonia și alte țări est-europene NATO ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a lovi, de a contracara aceste rachete din interiorul propriului spațiu aerian.

Citește și: General SUA: Rachetele Rusiei lovesc Ucraina trecând prin spațiul aerian românesc. Ridicați avioanele

„Am avut recent un caz în care o rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian polonez și apoi a lovit o țintă în Ucraina. Așadar, de ce Polonia și România nu își ridică avioanele de îndată ce înțeleg că vin rachete – nu știi că acea rachetă nu le va lovi”, a declarat Hodges.

Polonia argumentează că se știa sigur traiectoria rachetei și că nu va lovi țara. A informat armata ucraineană, pentru a fi pregătită s-o doboare.

Numai că în acea noapte aniaeriana Ucrainei avea de-a face cu un val de rachete și drone rusești, reușind să doboare 43 din 57 de ținte aeriene: 18 din 29 rachete de croazieră Kh-101 și 25 din 28 drone kamikaze Shahed.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te