Putin trimite Flota de Nord pe urmele submarinului Losharik în „misiune arctică”. Negocieri cu SUA

DE Adina Mutăr | 05.08.2019 - 21:03

Kremlinul a trimis Flota de Nord pentru o „misiune arctică” în aceeași regiune unde s-a petrecut incidentul cu submarinu nuclear rusesc ultrasecret Losharik AS-12, Putin cerând SUA „reluarea fără întârzieri a negocierilor pentru garantarea stabilităţii şi securității strategice”.

SHARE

Grupul naval interarme Kola al Flotei de Nord a Rusiei s-a angajat în cea de-a opta desfășurare de forțe în Oceanul Arctic, sub direcția viceamiralului Oleg Golubev, a raportat luni biroul de presă al Flotei.

„Navele de război și navele de sprijin au părăsit bazele permanente Severomorsk și Murmansk, au navigat prin Golful Kola și au plecat spre Marea Barents”, a declarat biroul de presă.

Desfășurarea flotei arctice implică marea navă de război antisubmarine Viceamiral Kulakov, navele de asalt amfibii Alexander Otrakovski și Kondopoga, remorcherul de salvare Pamir, cisterna Sergei Osipov și spărgătorul de gheață Ilia Muromets, au precizat biroul de presă.

Înainte de desfășurarea lor pe mare, navele de asalt au îmbarcat tehnică militară a infanteriei marine și a brigăzii motorizate Arctic. De asemenea, echipajele au exersat corelarea operațiunilor în Marea Barents.

„Au organizat un exercițiu de comunicare și, de asemenea, exerciții pentru sprijinul logistic și acordarea de asistență unei nave aflate în dificultate pe mare. Echipajele navei de război au exersat apărarea antiaeriană, antisubmarină și antisabotaj în timpul tranzitului maritim într-o zonă periculoasă”, a declarat biroul de presă.

Misiunea arctică este de două luni și se va desfășura în apele mărilor Barents și Kara, Peninsula Taimir, arhipelagurile Severnaia Zemlia și Novaia Zemlia și ținutul Franz Josef. Marinarii vor participa, de asemenea, la mai multe debarcări ale forței marine pe un teren accidentat din Arctica, unde se vor desfășura exerciții pentru protejarea unei instalații industriale vitale. Aceștia vor practica apărarea anti-submarin și vor efectua focuri de rachete și artilerie.

Deși se spune că este un „exercițiu anual”, acesta se desfășoară în aceeași zonă în care s-a produs „misiunea de luptă” reală a submarinului rusesc nuclear ultrasecret Losharik AS-12, soldată cu moartea a 14 ofițeri de rang superior, despre care s-a spus că „s-au sacrificat pentru a evita o catastrofă planetară”.

O ipoteză, publicată de agenția de știri Debka, este că submarinul rusesc se afla în misiune de luptă împotriva unei ținte americane top secret. „Catastrofa planetară” evitată ar fi putut fi, în acest caz, faptul că nu a izbucnit un război nuclear în urma „ciocnirii” cu un submarin american în acea misiune.  

Iar acum, o flotilă pregătită de război reia traseul submarinului Losharik AS-12, iar în aceeași zi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cere reluarea negocierilor cu Statele Unite în scopul evitării unei curse a înarmării după anularea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Washingtonul de amplificarea riscurilor unui conflict atomic.

„În loc să existe o discuţie conceptuală asupra problemelor internaţionale, Statele Unite au ignorat pur şi simplu mulţi ani de eforturi pentru reducerea probabilităţii unui conflict de amploare, inclusiv cu arme nucleare”, a declarat Vladimir Putin, conform unui comunicat al Kremlinului.

Rusia consideră că este necesară „reluarea fără întârzieri a negocierilor complete pentru garantarea stabilităţii şi securităţii strategice”. „Noi suntem pregătiţi pentru acest lucru”, a subliniat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass.

Pentagonul va testa în următoarele săptămâni un nou tip de rachetă care a fost interzis prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Testul balistic va reprezenta reacţia SUA la încălcarea de către Rusia a Tratatului INF în ultimii ani, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului, citat de AP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te