Corespondență din Kiev: Putin atacă Ucraina și în Ajunul Crăciunului, în ciuda armistițiului propus

DE Remus Cernea | Actualizat: 06.01.2023 - 21:57
Kievul este în continuare în pericol

Corespondentul Newsweek România la Kiev transmite: Putin nu și-a ținut promisiunea de a oferi 36 de ore de liniște cu prilejul Crăciunului celebrat pe rit vechi în Rusia, dar și de către o proporție însemnată a credincioșilor ortodocși din Ucraina.

SHARE

Acesta ar fi trebuit să înceapă vineri, 6 ianuarie, ora 12.00, și să dureze până sâmbătă, 7 ianuarie, ora 24.00. La scurt timp însă după ora 12.00, ruşii au ridicat de la sol mai întâi MIG-urile din Belarus, iar asta înseamnă automat alertă în Ucraina și declanșarea alarmelor antiaeriene. Iar Putin știe foarte bine acest lucru!

Alarma a sunat în Kiev la ora 12.47, iar în primele 90 de minute ale așa-zisului armistițiu unilateral anunțat de Rusia lui Putin au fost confirmate de către armata ucraineană 4 avioane ridicate în Belarus, 3 avioane tactice în zona liniei de front din estul Ucrainei și 3 avioane deasupra Mării Azov, după cum informează publicația „Kyiv Info” pe canalul ei de Telegram.

Dacă și-ar fi respectat angajamentul de a nu iniția operațiuni militare în această perioadă, conform apelului Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, și a propriului ordin dat ieri de a opri unilateral ostilitățile, atunci ar fi trebuit să-și țină astăzi și mâine avioanele militare la sol.

Doar așa și-ar fi respectat cuvântul și i-ar fi lăsat pe oameni să celebreze cu familiile ori la biserică în liniște. Ridicând avioanele de luptă, rușii mențin în rândul populației anxietatea că oricând acestea ar putea ataca orașele ucrainene, cum au făcut-o de atâtea ori până acum, cu pierderi mari în rândul civililor și cu distrugeri semnificative ale infrastructurii civile.

Oficialii ucraineni anunțaseră ieri că nu pot avea încredere în promisiunile făcute de Putin și că nu pot lua în serios anunțul acestuia privind un așa zis armistițiu unilateral.

Ucraina a acuzat ipocrizia Rusiei

Vladimir Putin a ordonat aplicarea unui armistiţiu unilateral temporar în Ucraina, cu ocazia celebrării Crăciunului ortodox pe stil vechi. Ordinul transmis armatei ruse pentru oprirea atacurilor este valabil în zilele de 6 şi 7 ianuarie.

„Ţinând cont de apelul Sanctităţii sale, Patriarhul Kirill, i-am ordonat ministrului Apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact cu părţile din Ucraina, începând de pe 6 ianuarie la prânz, până pe 7 ianuarie la ora 24.00", a comunicat Kremlinul. 

Preşedintele Rusiei a îndemnat şi trupele ucrainene să respecte armistiţiul, pentru a le oferi credincioşilor ortodocşi, confesiune majoritară în Rusia şi Ucraina, ocazia să participe la slujbele de Crăciun.

Citește și: „Al treilea înger” al lui Tate rămâne învăluit în mister. „Nu a fost arestată în dosarul de trafic”

În cazul în care armata ucraineană va continua atacurile, armata rusă va riposta, astfel că armistiţiul unilateral ordonat de Vladimir Putin nu se va mai aplica.

Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate - doar atunci va fi un armistiţiu temporar", a replicat joi seară consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, denunţând ceea ce a numit „ipocrizia" Moscovei, potrivit agenţiei Reuters.

Citește și: Putin declară unilateral încetarea focului în Ucraina pentru Crăciun. Zelenski îl ignoră

Podoliak a indicat că armata ucraineană va continua atacurile, susţinând că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu atacă teritorii străine, ci doar "membri ai forţelor de ocupaţie de pe teritoriul propriu".

Anterior, Podoliak respinsese apelul Patriarhului ortodox rus Chiril în sensul unui armistiţiu.

(Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te