Putin înființează „mini-NATO” cu Coreea de Nord. Cum vor să răstoarne Ordinea Mondială?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.06.2024 - 10:54
Putin înființează „mini-NATO” cu Coreea de Nord. Cum vor să răstoarne Ordinea Mondială? - Foto: Profimedia images
Putin înființează „mini-NATO” cu Coreea de Nord. Cum vor să răstoarne Ordinea Mondială? - Foto: Profimedia images

Putin înființează „mini-NATO” cu Coreea de Nord. Vladimir Putin, și dictatorul nord-coreean Kim Jong-un au semnat un acord de parteneriat strategic, care vizează utilizarea cooperării tehnico-militare cu Coreea de Nord ca o amenințare la adresa Occidentului colectiv.

SHARE

Dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, și dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, prin semnarea acordului, sfidează Occidentul și actuala ordine mondială, consideră Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Putin înființează „mini-NATO” cu Coreea de Nord. Cum vor să răstoarne Ordinea Mondială?

Putin a precizat că acordul de parteneriat strategic prevede, de asemenea, "asistență reciprocă în caz de agresiune" împotriva Rusiei sau a Coreei de Nord, după care a criticat imediat discuțiile din Occident privind posibilitatea ca Ucraina să atace teritoriile rusești cu arme cu rază lungă de acțiune și avioane F-16 furnizate de Occident.

Putin a concluzionat că "în acest sens" Rusia "nu exclude dezvoltarea cooperării tehnico-militare" cu Coreea de Nord.

Putin a intenționat probabil să precizeze că, dacă SUA ar ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a ATGM-urilor furnizate de SUA pentru a lansa lovituri pe teritoriul rusesc, sau alte restricții privind utilizarea avioanelor F-16 în aceleași scopuri, Rusia ar aprofunda probabil cooperarea cu Coreea de Nord în domeniul tehnologiei militare, cum ar fi rachetele, alte tipuri de arme și sateliți, folosind cadrul legal prevăzut în acest nou acord.

Citește și: Rusia, China și Coreea de Nord vor discuta despre acordarea accesului Beijingului la Marea Japoniei

Putin și alți oficiali de la Kremlin vor continua probabil să folosească această amenințare pe măsură ce continuă dezbaterea cu privire la posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul rusesc și ar putea extinde amenințarea la alte aspecte pe care Kremlinul le numește "escaladare" sau "provocare " împotriva Rusiei.

Guvernele rus și nord-coreean au prezentat în mare măsură acordul semnat ca o dovadă a sprijinului lor reciproc într-o luptă comună împotriva Occidentului și au semnalat că Rusia și Coreea de Nord au ca obiectiv comun provocarea Occidentului și a actualei ordini mondiale.

Putin a declarat că Rusia și Coreea de Nord caută să creeze o "ordine mondială multipolară mai echitabilă și mai democratică" și că ambele țări urmăresc "politici externe independente" care le diferențiază de puterile occidentale, potrivit Pravda.UA.

Citește și: Soldați nord-coreeni avansează din nou granița în DMZ. Sud-coreenii deschid focul. Minele explodează

De asemenea, Putin a precizat că Kim are o "viziune obiectivă și echilibrată" asupra războiului din Ucraina. Kim și Putin au subliniat, de asemenea, relațiile "în mod tradițional prietenoase și bune" dintre Rusia și Coreea de Nord, "bazate pe tradițiile glorioase ale istoriei comune", continuând să facă apel la istoria sprijinului sovietic pentru Coreea de Nord.

Presa de stat nord-coreeană a publicat mesaje care au subliniat în mod similar cauza comună dintre Rusia și Coreea de Nord și a subliniat că Coreea de Nord este solidară cu "cauza sacră a armatei și poporului rus, care avansează cu mândrie spre dreptate și adevăr".

Analiștii concluzionează că Putin caută să creeze o coaliție de state prietene cu legături istorice calde cu Uniunea Sovietică pentru a sfida Occidentul și actuala ordine mondială.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te