Putin înăsprește cenzura. Pedepsele pentru „discreditarea” armatei, mărite. Grupul Wagner, inclus

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 02.03.2023 - 14:52
Putin înăsprește cenzura. Pedepsele pentru „discreditarea” armatei, mărite. Grupul Wagner, inclus. - Foto: Profimedia Images

Duma de Stat a adoptat amendamentele legislative ce înăspresc pedepsele pentru „discreditarea” armatei ruse și extinde regulile şi asupra grupării de mercenari Wagner.

SHARE

Camera inferioară a parlamentului Federaţiei Ruse (Duma de Stat) a aprobat, în a doua lectură, amendamente la o lege ce presupune pedepse cu închisoarea mai lungi pentru orice persoană care ''discreditează'' armata rusă, noul act normativ urmând să extindă regulile şi asupra grupării de mercenari Wagner, relatează Agerpres, citând Reuters.

Duma de Stat a confirmat adoptarea legii, pe canalul său oficial de Telegram.

La scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie 2022, Moscova a introdus legi dure prin care cenzurează informaţiile referitoare la forţele armate ruse.

Citește și: Cutremur în România? Șeful Odinului Arhitecților: Se construiește prost, fără respectarea normelor

„Discreditarea” armatei, pedepsită cu până la 5 ani de închisoare. Răspândirea de informaţii false poate atrage o sentinţă de 15 ani de pușcărie

Preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, afirmase miercuri că noile prevederi vor înăspri legile existente astfel încât autorii vor putea primi cel mult 15 ani de închisoare.

Un proiect de lege consultat de Reuters joi arată că sentinţa pentru o persoană găsită vinovată pentru distribuirea de informaţii false sau pentru discreditarea armatei ruse poate primi o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 5 ani de închisoare.

În cazul în care faptele respective au cauzat moartea sau rănirea ori au interferat cu infrastructura esenţială, atunci pedeapsa maximă va fi sporită la şapte ani.

Citește și: FOTO Cum a transformat un român o dubă în instalație de furat carburant din cisterne. Hoțul, arestat

Rămâne în vigoare pedeapsa de 15 ani de închisoare pentru răspândirea cu intenţie a unor asemenea informaţii.

Dacă va fi aprobată la votul parlamentar final prevăzut pentru 14 martie, legea va fi extinsă pentru a oferi protecţie pentru prima dată grupării de mercenari Wagner, care luptă în Ucraina, precum şi altor organizaţii militare voluntare.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, i-a cerut în luna ianuarie parlamentului rus să amendeze legea astfel încât aceasta să interzică relatările media negative despre membrii grupării, o idee susţinută rapid de Viaceslav Volodin.

Procurorii ruşi au deschis deja peste 5.800 de dosare pentru discreditarea armatei, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului OVD-Info, în timp ce autorităţile ruse au folosit legile privind răspândirea informaţiilor false pentru a înăspri pedepsele cu închisoarea împotriva unor opozanţi ai Kremlinului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te