Cei cinci oameni de știință (Alexei Viușin, Yevgeni Korataiev, Viaceslav Lipșev, Serghei Piciugin și Vladislav Yanovski) au fost înmormântați luni în orașul închis Sarov.
Aceștia au murit joia trecută în ceea ce agenția nucleară de stat Rosatom a declarat, abia la două zile după accident, că explozia a fost cauzată de o defecţiune la „sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid, în timpul unui test de rachetă pe o platformă marină din nordul Rusiei”.
Ca și în cazul înmormântării celor 14 ofițeri și experți de pe submarinul Losharik AS-12, decedați luna trecută în condiții care au devenit „secret de stat de importanță deosebită”, și cei cinci experți de acum au fost numiți eroi naționali.
În cadrul evenimentelor memoriale din Sarov, șeful Rosatom, Alexei Likhacev, i-a lăudat pe experții nucleari decedați, numindu-i „mândria țării” și „mândria sectorului atomic”.
„Cel mai bun tribut pentru ei va fi munca noastră continuă la noi modele de arme, care vor fi cu siguranță realizate până la sfârșit”, a declarat Likhacev.
„Cei cinci specialiști au fost recomandați pentru a primi decorații de stat.”
Viaceslav Soloviov, directorul ştiinţific al Centrului Nuclear Federal din Rusia, institut în cadrul căruia lucrau cei cinci oameni decedaţi în cursul testării unei rachete la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, a confirmat accidentul în timp ce aceștia studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni.
„Cercetătorii sunt eroi naționali. Erau elita Centrului Nuclear Federal rus și uneori conduceau teste în condiții extrem de dificile”, a subliniat directorul.
Oficialul a declarat, într-un interviu video postat duminică seară de o publicaţie locală, că institutul face cercetări privind „surse de energie de mici dimensiuni pe bază de materiale fisionabile”.
Administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, a recomandat locuitorilor să consume suplimente pe bază iod, substanţă folosită pentru a atenua efectele expunerii la radiaţii.
Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potenţiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite.
O serie de experţi consideră ca fiind nerealizabile eforturile Administraţiei Putin de a dezvolta astfel de arme, tehnologie pe care Statele Unite au încercat fără succes să o dezvolte în perioada Războiului Rece.
„În general sunt de părere că această tentativă de a dezvolta o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază de acţiune nelimitată este o nebunie”, a declarat Ankit Panda, expert în cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.
O „nebunie” care va mai dura, după promisiunile Rosatom.
Deşi amploarea incidentului pare să fie cu mult mai redusă decât accidentul atomic de la Cernobîl, răspunsul lent al autorităţilor şi secretomania din jurul situaţiei a cauzat anxietate şi confuzie în rândul locuitorilor din zonă şi a atras atenţia experţilor din SUA şi Europa.