Meduza, fondată de jurnalişti ruşi la Riga, Letonia, în 2014, a fost declarată joi o organizaţie indezirabilă de către procuratura generală pentru că „reprezintă o ameninţare la adresa fundamentelor ordinii constituţionale şi securităţii naţionale a Federaţiei Ruse”.
Hotărârea este menită să obstrucţioneze relatările despre Rusia, prin ameninţarea corespondenţilor, surselor şi donatorilor cu amenzi sau urmărire penală întrucât continuă să producă jurnalism din ţară.
„O limitare deosebit de gravă pentru jurnaliştii care trebuie să discute cu surse pentru a transmite ştirile”, a transmis Meduza, informează News.ro, citând The Guardian.
Meduza şi-a descris activitatea ca fiind ”complet interzisă” în Rusia. Restricţiile sunt atât de severe încât chiar şi distribuirea linkurilor către stirile publicaţiei poate fi considerată o infracțiune.
Într-o scrisoare publică, jurnaliştii Meduza au promis că vor continua să lucreze, în pofida restricţiilor.
„Am dori să spunem acum că nu ne este frică şi nu ne pasă de noul statut – dar nu este aşa”, se arată în scrisoare. „Ne este frică pentru cititorii noştri. Ne temem pentru cei care cooperează cu Meduza de mulţi ani. Ne este frică pentru cei dragi şi prietenii noştri”, adaugă ei.
„Cu toate acestea, credem în ceea ce facem. Credem în libertatea de exprimare. Credem într-o Rusie democratică. Cu cât presiunea este mai puternică, cu atât rezistăm mai tare”, spun jurnaliştii.
Meduza a fost deja blocată de cenzorii internetului, fiind declarată „agent străin” în 2021. Această măsură a privat-o de colaborarea cu agenţii de publicitate locali, forţând-o să recurgă la crowdfunding pentru a-şi finanţa activitatea.