Putin acceptă negocieri de pace în Ucraina, cu o condiție. Kremlinul transmite, însă, că discuțiile ar trebui să se desfășoare doar în funcție de „realitățile” actuale de pe teren, având în vedere avansul militar al Rusiei în estul Ucrainei.
Putin acceptă negocieri de pace în Ucraina, cu o condiție. Trump are „misiunea” de a „calma” Europa
„Trump a promis să rezolve criza ucraineană peste noapte. OK, să-l lăsăm să încerce. Dar noi suntem oameni realiști, așa că înțelegem că asta nu se va întâmpla niciodată”, a declarat ambasadorul Gatilov la Geneva, adăugând că orice încercare de a iniția un dialog politic ar fi „binevenită” din partea lui Trump.
Totuși, Gatilov a punctat că eventualele negocieri trebuie să se bazeze pe „realitățile de pe teren”, descriind situația din Ucraina ca fiind „într-o stare proastă”.
Rusia susține că trupele sale controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei și revendică acest teritoriu în posibilele negocieri de pace cu Trump.
Poziția Ucrainei și îngrijorările europene
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în repetate rânduri că pacea cu Rusia este imposibilă fără retragerea completă a invadatorilor din Ucraina, inclusiv din Crimeea.
Citește și: Atac masiv în Odesa. Un mort și 10 răniți, blocuri distruse, după un bombardament brutal rusesc
Zelenski a reiterat recent, într-un discurs la Budapesta, că orice concesie făcută Rusiei ar reprezenta o amenințare gravă pentru întreaga Europă, descriind astfel concesiile drept „suicidare”.
Pe fondul alegerii lui Trump la Casa Albă, liderii ucraineni și aliații europeni și-au exprimat îngrijorarea că sprijinul american pentru Ucraina ar putea slăbi, având în vedere declarațiile lui Trump de a reduce angajamentele SUA în acest război și de a pune capăt conflictului „rapid”.
Citește și: Europa aprobă achiziția comună de arme. Romania poate lua armament la prețuri mai mici
Bătălii dure în estul Ucrainei
Între timp, pe teren, trupele ruse au reușit pentru scurt timp să pătrundă în orașul Kupiansk, din estul Ucrainei, înainte de a fi respinse de armata ucraineană.
Localitatea situată în regiunea Harkov a fost martora unor asalturi intense ale infanteriei rusești în ultimele zile.
„Situația a fost foarte dificilă, miercuri, cu asalturi repetate”, a declarat Andrii Besedin, șeful administrației militare din Kupiansk, subliniind însă că joi orașul se află „integral” sub control ucrainean, potrivit Reuters.
Kupiansk, cu o populație redusă la 4.000 de locuitori din cei 27.000 anteriori invaziei, a fost recucerit de forțele ucrainene în septembrie anul trecut, după o perioadă de ocupație rusă.
În ultimele luni, autoritățile ucrainene au ordonat evacuări obligatorii ale civililor, pe măsură ce trupele rusești se apropiau de această zonă strategică.