Pe Prut, a apărut, la Bumbăta – Leova, un punct de trecere a frontierei cu R. Moldova pe pod flotant

DE Alexandru Pop | Actualizat: 25.05.2023 - 09:17
Podul flotant de trecere a frontierei de la Bumbăta - Leova - Foto: Poliţia Română de Frontieră

S-a deschis un nou punct de trecere a frontierei, între România şi Republica Moldova, la Bumbăta - Leova, în regim de trafic internaţional de graniţă. Lungimea frontierei dintre România și R. Moldova e de aproximativ 681 km, cu şase puncte de frontieră.

SHARE

Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta (România) - Leova (R. Moldova) este deschis, în baza HG 100/2023, în regim de trafic internațional de persoane, și pentru traficul internațional de mărfuri.

Frontieră cu Republica Moldova pe pod flotant

Legătura dintre cele două puncte se realizează prin intermediul podului flotant instalat între localitățile din cele două state.

De comun acord, autorităţile din România şi R. Moldova au stabilit operaţionalizarea etapizată a punctului de trecerea frontierei, programul de funcționare fiind 08:00-20:00, până la limita unei greutăți totale de 3,5 t, pentru mijloacele de transport, conform Poliţiei Române de Frontieră.

Prin acest punct de frontieră, nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi produse supuse controlului fitosanitar.

Citeşte şi: Corupție masivă, la Poliţia de Frontieră Nădlac. 24 de angajați sunt urmăriți penal de DNA

Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta funcţionează în subordinea ITPF Iași - Sectorul PF Berezeni, şi beneficiază de o arteră de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, echipamente tehnice şi IT.

Personalul care îşi desfăşoară activitatea la supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat din Poliţia de Frontieră.

Frontiera cu Republica Moldova e frontieră externă a UE, aşa că, la controlul de frontieră participă, pe lângă Poliția de Frontieră, și alte autorități responsabile cu efectuarea de verificări, cu privire la traficul de mărfuri dintre cele două state.

Citeşte şi: Peste 218.000 persoane au intrat sâmbătă în România prin punctele de frontieră din întreaga ţară

Noul punct de frontieră se alătură celor şase puncte de trecere cu specific rutier, deschise traficului internaţional, la graniţa României cu R. Moldova, operaţionalizarea lui urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi R. Moldova.

Deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, fiind în concordanţă cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului, din 9 martie 2006, privind crearea unui Cod Comunitar, asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te