Europa turează motoarele în războiul cu Rusia. Industria civilă face tancuri, drone, avioane.
Guvernul francez a cerut industriei civile, în special auto, să își adapteze liniile pentru producția largă de drone kamikaze.
Inițiativa, raportată de ziarul francez L’Opinion, semnalează urgența crescândă a Franței de a-și crește capacitățile militare pe fondul războiului în curs dintre Ucraina și Rusia.
Emmanuel Chiva, șeful Direcției generale de l’armement (DGA), Agenția Franceză de Achiziții pentru Apărare, a subliniat necesitatea unor reforme rapide pentru a eficientiza procesele de achiziții și pentru a accelera producția de masă.
Europa turează motoarele în războiul cu Rusia. Industria civilă face tancuri, drone, avioane
O parte cheie a acestei inițiative implică producția în masă de drone kamikaze. Potrivit raportului, cel puțin un mare producător de mașini francez a fost deja abordat pentru a produce drone similare cu cele folosite pe câmpul de luptă ucrainean.
Scopul este de a produce câteva mii de drone în câteva luni, o scară de producție nemaivăzută anterior în sectorul tradițional de apărare din Franța, care se mișcă încet.
Mișcarea vine în urma războiului din Ucraina, care a scos la iveală vulnerabilități în capacitatea industriei franceze de apărare de a produce echipamente militare la scara și viteza necesare războiului modern.
Utilizarea pe scară largă a dronelor în stil kamikaze în Ucraina a ilustrat potențialul acestora de a schimba strategiile de luptă, acționând frecvent ca un substitut pentru focul tradițional de artilerie.
„Nu cu asta sunt obișnuiți producătorii noștri pentru că, de zeci de ani, nu a fost un criteriu cheie pentru noi. Așa că trebuie să căutăm experiență industrială în alte sectoare”, a spus Chiva.
Industria chimică, energia și chiar producția de alimente trec la producție în masă de echipamente militare
Pe lângă industria auto, Guvernul francez ia în considerare obținerea de expertiză din sectoare precum chimicale, energie și chiar producția de alimente pentru a sprijini producția în masă de drone și alte echipamente militare, potrivit Eurasian Times.
Acest apel la acțiune face ecoul unui precedent istoric din Primul Război Mondial, când companii franceze precum Michelin și Renault și-au mutat operațiunile civile pentru a produce echipamente militare, inclusiv avioane și tancuri.
Actuala inițiativă a DGA își propune să revigoreze această abordare și să transforme industria civilă într-un pilon cheie al producției naționale de apărare.
Citește și: Rusia se întoarce în Marea Neagră cu arme noi împotriva dronelor navale ale Ucrainei
NATO își intensifică eforturile de a intensifica producția de arme și echipamente, ca parte a unei schimbări mai ample către o mentalitate de „gândire în timpul războiului”, inițiată del secretarul general Mark Rutte.
Această strategie vine ca răspuns la conflictul în curs din Ucraina, care a determinat alianța militară să-și reconsidere abordarea față de fabricarea și pregătirea pentru apărare.
Războiul din Ucraina a scos la iveală vulnerabilitățile capacităților de apărare ale NATO, ceea ce a condus la o regândire fundamentală a modului în care țările membre ar trebui să se pregătească pentru viitoarele conflicte.
Citește și: Suedia înarmează Moldova cu lansatoare de grenade antitanc. „Ar putea fi următoarea țintă a Rusiei”
Recent, NATO a început să transfere informații clasificate către industria de apărare, permițând producătorilor să răspundă mai eficient nevoilor în evoluție ale Alianței.
Această mișcare include furnizarea companiilor de apărare de informații clasificate cu privire la armele și echipamentele care sunt necesare cel mai urgent.
Secretarul general Rutte a avertizat că NATO nu este pregătită pentru provocările cu care s-ar putea confrunta în următorii patru-cinci ani și a subliniat urgența creșterii capacităților de apărare.
„Conflictul din Ucraina a subliniat importanța de a fi pregătiți pentru provocări similare pe teritoriul european”, a declarat Rutte.
Șeful diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a atras atenția asupra posibilității ca Rusia să vizeze o țară din bloc până în 2028.
În discursul său la conferința Agenției Europene de Apărare din 23 ianuarie, Kallas s-a referit la rapoartele informațiilor naționale care indică faptul că Rusia ar putea testa în curând capacitățile de apărare ale UE.
Ea a subliniat necesitatea ca UE să-și consolideze pregătirea militară, subliniind că președintele rus Vladimir Putin folosește un „limbaj al forței”.
Amenințările din ce în ce mai intense din partea Rusiei au determinat națiunile europene să-și accelereze inițiativele de apărare.