Proiectul care poate prelungi weekendul românilor a fost înregistrat pe 3 martie și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, din iniţiativa mai multor senatori și deputați ai PNL și USR.
Iniţiativa parlamentară propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.
La acest moment, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.
Inițiatorii propun că această repartizare să poată fi și de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus.
Se justifica astfel că măsura va susține productivitatea muncii, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, o să le fie mai uşor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.
„După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se arată în expunerea de motive, potrivit economedia.ro.
Belgienii vor avea dreptul să lucreze patru zile pe săptămână fără a le fi reduse salariile, conform reformelor economice agreate de coaliția aflată la guvernare, scrie The Guardian. Angajații vor putea opta pentru zile de lucru mai lungi pentru a beneficia de pe urma unui weekend de trei zile.
Belgienii vor putea alege să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8, scrie Reuters. De asemenea, angajații își vor putea schimba programul de lucru de la o săptămână la alta pentru a-și organiza mai bine viața privată.
Săptămâna de lucru de patru zile a mai fost testată în Islanda între 2015 și 2019 și a devenit între timp modelul preferat de 85% din populația activă a țării. Scoția a început să testeze acest model de lucru luna trecută și a pus la dispoziția companiilor participante un fond de 10 milioane de lire.
Marea Britanie a lansat un program pilot privind săptămâna de lucru de patru zile, la care au participat cel puţin 30 de companii. În Țara Galilor, au loc demersuri asemănătoare.