Profesoară din Rusia „turnată” de elevii pentru că a făcut comentarii anti-război în sala de clasă

DE Daniel Toșa | 11.04.2022 - 08:14
Profesoară din Rusia „turnată” de elevii pentru că a făcut comentarii anti-război în sala de clasă/FOTO: Pixabay

O profesoară din vestul Rusiei este cercetată penal de la sfârșitul lunii martie pentru că a făcut comentarii anti-război în sala de clasă care au fost înregistrate în secret de elevi, potrivit unui interviu din 7 aprilie la Radio Liberty.

SHARE

Irina Gen, în vârstă de 45 de ani, era profesoară de limba engleză la o școală de elită pentru tinerii atleți din țară, mulți dintre aceștia calificându-se pentru campionate importante în străinătate.

Într-o înregistrare audio publicată pe Telegram la 31 martie, un elev este auzit întrebând-o pe Gen de ce Rusia a fost interzisă de la viitoarele Campionate Europene multi-sport.

"Atâta timp cât Rusia nu se comportă într-un mod civilizat, acest lucru va continua la nesfârșit", a răspuns Gen în înregistrare. "Au început să bombardeze vestul Ucrainei ... Au vrut să ajungă la Kiev, să îl răstoarne pe Zelenski și guvernul. Acesta este, apropo, un stat suveran. Există un guvern suveran acolo".

Citește și: EXIT POLL Macron, pe primul loc la alegerile din Franța cu 28%. Le Pen a intrat în turul al doilea

"Ei bine, nu știm toate detaliile", a spus o studentă.

"Exact! Voi (la plural) nu știți nimic. De fapt, nu știți absolut nimic", a replicat Gen. "Avem un regim totalitar aici, în vigoare. Orice fel de disidență este considerată o crimă de gândire. Vom fi cu toții trimiși la închisoare pentru 15 ani".

Citește și: VIDEO Urlete disperate în noapte la Shanghai. Oamenii, închiși acasă după reapariția COVID (martori)

Conversația a fost înregistrată la 18 martie, potrivit interviului acordat de Gen pentru Radio Liberty. Ea crede că părinții elevilor săi "i-au convins pe copii să facă o înregistrare, care urma să fie predată autorităților".

Autoritățile au fost alertate de către elevi

Gen a declarat că un ofițer al Securității Federale Ruse a venit la școală pe 23 martie și i-a spus că "a făcut o mare greșeală" spunându-le elevilor despre atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv despre bombardamentele din Mariupol - ceea ce autoritățile ruse au negat.

"Nu m-am gândit niciodată că cineva ar putea să își toarne profesorul sau pe oricine altcineva, de altfel", a declarat Gen pentru Radio Liberty. Ea a demisionat din funcție la 1 aprilie.

Gen este investigată pentru încălcarea unei noi legi de cenzură care interzice răspândirea așa-numitelor "informații false" care discreditează armata rusă. Aceasta este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și o amendă de până la 5 milioane de ruble (aproximativ 60.000 de dolari).

Gen a declarat pentru Radio Liberty că speră că va primi doar o amendă, și nu va fi dată ca exemplu. "Cu siguranță mă va aștepta un proces chinuitor. Și apoi un verdict, care va dicta modul în care pot începe să-mi construiesc din nou viața", a spus ea

CNN a luat legătura cu avocatul lui Gen pentru a comenta cazul. Proiectul media pentru drepturile omului OVD-info spune că Gen se află în arest la domiciliu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te