Procurorul care luptă împotriva 'Ndrangheta: Nu merg nici 10 metri fără mașina blindată

DE Miruna Moldoveanu | 13.01.2021 - 15:14
Ce spune procurorul care conduce noul „maxiprocesso”/FOTO: antimafiaduemila.com

Procurorul Nicola Gratteri și-a dedicat întreaga viață luptei împotriva uneia dintre cele mai puternice grupări mafiote din Italia, 'Ndrangheta. Aceștia operează în Calabria, zonă a Italiei în care s-a născut Gratteri, scrie Reuters.

SHARE

Calabria, călcâiul „cizmei” italiene, este teritoriul de unde 'Ndrangheta administrează imperiul ei infracțional cu afaceri de miliarde, controlând o bună parte din traficul european cu cocaină și spălând mari sume de bani printr-o rețea de firme paravan.

Miercuri, Gratteri a lansat unul dintre cele mai ambițioase asalturi ale justiției contra grupării, odată cu cel mai mare proces împotriva mafiei din ultimii 30 de ani, 355 de gangsteri și de acoliți de-ai lor fiind acuzați de diferite infracțiuni.

”Procesul este considerat ca un fel de eliberare a Calabriei, un punct de cotitură care ar trebui să permită oamenilor să recâștige o libertate pe care nu o mai au de mulți ani”, a spus Gratteri pentru Reuters.

Procesul de acum amintește de așa-numitul ”maxiprocesso” in anii ’80 care a slăbit enorm celebra Cosa Nostra siciliană.

Mafia siciliană a asasinat, în 1992, doi dintre procurorii principali din acel caz, Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, ca răzbunare pentru faptul că sute de gangsteri au ajuns în spatele gratiilor.

Gratteri, 62 de ani, are escortă armată încă din 1989, când a început investigarea 'Ndrangheta, dar acum este și mai precaut, pentru că miza este tot mai mare. ”Sunt mult mai atent acum. Nu merg nici 10 metri fără mașina mea blindată”, a spus el.

”N-am mai fost la un restaurant de peste 20 de ani, iar la cinema de peste 30. Tot timpul sunt protejat. Mănânc în birou. Casa mea este, practic, un buncăr. Am o echipă bună de gărzi de corp”, a declarat Gratteri.

Totuși, nici o protecție nu l-ar salva de magnitudinea exploziilor care i-au ucis pe Falcone și Borsellino, dar Gratteri spune că nu lasă gândul acesta să-l neliniștească.

”Sunt obișnuit să gestionez frica. Privești moartea în față, o înțelegi rațional, altfel nu poți să faci slujba asta pentru atâția ani”, potrivit HotNews.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.